#Itämeripäivä 26.8.2021

Sieltä vaelsi hänen merensä aalto aallolta ohitse sähisevänä ja ylimielisenä, rauhallisena ja rajuna. Isä pyyhkäisi pois kaikki mietteensä, hän vain eli täydesti, hännänhuipusta korviin saakka.

–       Muumipappa ja meri (1965)

Itämeri on ainutlaatuinen ja tärkeä meille ihmisille, mutta myös Itämeren lajeille ja kasveille, joille se on koti. Hyvinvoiva Itämeri on kaikkien yhteinen etu.

Valitettavasti Itämeri on yksi saastuneimpia meriä maailmassa. Sen suurimpana ongelmana on rehevöityminen. Tiheään rakennetun alueen ympäröimänä, Itämeri kohtaa monia haasteita, kuten vaarallisten aineiden valumia, meriliikennettä ja näiden seurauksena monimuotoisuuden katoa. Ilmastonmuutoksen seurauksena veden lämpötila nousee ja makeanveden virtaumat meressä lisääntyvät, jotka puolestaan aiheuttavat kokonaisten meren ekosysteemien muutoksia. Happivaje meressä lisääntyy, jonka vuoksi aiemmin meressä viihtyneet lajit eivät kykene enää elämään samoilla alueilla. Lajit, jotka puolestaan nauttivat näistä muutoksista ovat meille tuttuja rannikoilla esiintyviä leviä, kuten sinilevä. Sinilevien lisääntyminen aiheuttaa monenlaisia haittoja ihmisille sekä eläimille. Sinileväkukinnoissa rypevät vesistöt tunnetaan myös sameina ja liejumaisina. Tämä ei lisää meidän tai muiden Itämeren lajien hyvinvointia.

Jotta voisimme nauttia kaikin aistein läheisestä merestämme, hännänhuipusta korviin saakka, on hyvä huomioida arjen kiireessä pienet Itämerta auttavat teot.

Keudan ravintolapalveluissa panostetaan tänään valtakunnallisena Itämeripäivänä merta tukevaan ruokavalioon. Tähän kuuluu maukkaat kestävästä silakasta valmistetut kalapuikot ja suomalaiset lähellä tuotetut perunat.

katiska puikot rajattu 500

 ”Ravintolapalveluissa voimme vaikuttaa kestävän elintavan rakentamiseen tarjoamalla terveyttä ja ympäristöä tukevia vaihtoehtoja.” kommentoi Liisa Immonen Keuda Nurmijärven ravintolapäällikkö.

Ruokailijoina voimme vaikuttaa ruokavalinnoillamme moneen globaaliin haasteeseen. Itämerikään ei ole suljettu oma alueensa, vaan kaikki meret ovat yhteydessä toisiinsa. Kun suojelemme Itämerta, suojelemme kaikkia maapallon meriä ja näytämme mallia maailmalle.

Valitsemalla tänään Itämeren silakkakalapuikot, tuemme Itämeren lajien tasapainoa. Silakka on yksi harvinaisista kalalajeista, jonka kalastus on pääosin kestävää. Syömällä silakkaa tai silliä tuemme nykyisen kalasaaliin järkevään jakautumiseen eli suojelemme harvinaisempia ja uhanalaisia kalalajeja.

Lue lisää kestävistä kalalajeista WWF:n kalaoppaasta.

 

John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Vuonna 2021 Itämeripäivää vietetään 26.8. www.itämeripäivä.fi

Itameri 1

Jaa sivu