After #Murros2021: Hololens 2 -älylasien ja Power BI -raporttien hyödyntäminen opetuksen tueksi

Miten Hololens 2 -älylaseja ja Power BI -raportointia voidaan käyttää Keudassa eri alojen opetuksen tukena?

Näistä asioista puhui #Murros2021-tapahtumassa Solution Sales, Mikko Luukkonen, Softability yrityksestä.

Softability on konsultointitalo Vantaalta, jossa työskentelee noin 60 teknistä huippuasiantuntijaa, joista 10 työntekijää keskittyy Luukkosen päivän aiheisiin eli lisättyyn todellisuuteen ja virtuaalitodellisuuteen.

Softabilityssä kehitetään räätälöityä softaa, tarjotaan laadunvarmistuspalveluita sekä heillä on myös oma XR-studio, joka keskittyy kehittämään lisätyn ja virtuaalitodellisuuden räätälöityjä projekteja.

”XR-studion kautta yritys on laajentunut tämän niin sanotun perinteisen asiakasjoukon ulkopuolelle ja olemme löytäneet asiakkuuksia erityisesti koulutusorganisaatioista, ja siitä hyvä esimerkki on Keuda,” kertoo Luukkonen.

 

Naeyttoekuva 2021 04 29 140025

 

Microsoft Dynamics 365 Guides -työohjeiden käyttöönotto Keudassa

Keudassa valittiin Guides-sovellus Microsoftilta, jota aloitettiin kehittämään työohjeiden käyttöönottoon. Liikkeelle lähdettiin neljällä eri käyttötapauksella ja aloja olivat autoala, tietotekniikka ja koneistus.

”Keudassa aloitettiin työohjeiden visualisointi älylaseilla, jolloin käyttäjällä on kädet vapaina itse työhön. Sen hyötyihin kuuluu tuottavuuden kasvu sekä virheiden väheneminen”, kertoo Luukkonen.

Softability toteutti ensin kaksi käyttötapaa. Ensimmäisessä käyttötavassa Keudan opettajat luovat ohjeen sisällön sekä siihen liittyen käyttötapauksiin. Eli miten se prosessi menee? Miten joku opiskelija suorittaa esimerkiksi tietokoneen kasaamisen.  Sekä siihen liittyy myös valokuvien ottaminen, mahdollisesti videoiden ottaminen eri vaiheista. Kun sisältö oli luotu, niin Softability siirsi sisällön Guides-sovellukseen.

Toisessa käyttötapauksessa opettajia koulutettiin luomaan itse ohjeita. Ohjeet olivat muun muassa auton maalin ruiskun kasaaminen, peseminen ja purku sekä koneistuskoneen (HAAS VF- 2) käyttäminen.

”Me koulutetaan henkilökuntaa luomaan itse näitä ohjeita ja sillä on suuri merkitys, koska silloin Softabilityä ei tarvita enää siihen välikätenä, ja Keuda voi käyttää tätä ratkaisua tästä eteenpäin tukemaan omia moderneja opetusmenetelmiään”, toteaa Luukkonen.

 

Naeyttoekuva 2021 04 29 140240

 

Miten Microsoftin Power BI -raportointia voidaan toteuttaa?

Kaikki on linkittynyt automaattisesti tähän Microsoftin Power BI -raportointityökaluun. Siellä on mahdollista seurata joltain aikaväliltä tai ehkä tietyltä päivältä, miten Guidesia on käytetty. Esimerkiksi kuinka usein sovellusta on käytetty sekä kuinka kauan niihin käytetään aikaa. Raportti auttaa kehittämään tätä ratkaisua paremmaksi niin, että ohjeet ovat aina selvemmät ja yksinkertaisemmat per tehtävä ja tukevat paremmin sitä oppilaan suoriutumista”, toteaa Luukkonen.

Lopuksi Luukkonen kertoo, että Microsoft on äärimmäisen mielenkiintoinen teknologia, joka siirtää nämä Hololens-maailmat jaettuihin kokemuksiin sen sijaan, että niitä käytetään vaan yksin eli sinne voidaan tulla avatar muodossa. Sitten muutkin pystyvät olemaan läsnä, siitä puhutaan myös etäläsnäolosta.

 

 


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

 

2020 laatupalkinto intra191

Digitaalinen

Jaa sivu