Keuda haluaa muistuttaa yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta kansainvälisenä tyttöjen oikeuksien päivänä 11.10.2021

Keuda

Keuda haluaa muistuttaa yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta kansainvälisenä tyttöjen oikeuksien päivänä 11.10.2021

Suomessa tyttöjen oikeus opiskella on tärkeä asia. Opiskeluoikeuden takaaminen kaikilla opintoasteilla on tärkeä keino edistää tasa-arvoa. Koulutuksen mahdollisuus on myös ihmisoikeus.

Jokaisen maan tulee taata lapsille oikeudet opiskella. Tyttöjen opiskelu onkin huimasti lisääntynyt parissa kymmenessä vuodessa. Silti miljoonat tytöt eivät saa mahdollisuutta opiskella.

Suurin osa kirjoitus- ja lukutaidottomista on naisia ja tyttöjä.

Tyttöjen opiskelu jää yhä monissa maissa peruskoulun alatasolle ja syyt tähän ovat usein patriarkaalisen kulttuurin seurausta kuten lapsiavioliitot, teiniraskaudet ja tyttöjen velvollisuuksina nähdyt kotityöt. Köyhissä maissa usein tyttölapset jäävät kotiin poikien päästessä kouluun taloudellisista syistä. Monesti myös pitkät koulumatkat heikentävät tyttöjen mahdollisuuksia käydä koulua. Taustalla saattaa piillä pelko siitä, mitä kävelymatkan aikana voi tapahtua. Tyttöihin kohdistuva väkivalta on merkittävä globaali ongelma ja viestii vääristyneestä arvohierarkiasta, jossa naishenkilö nähdään vähempi arvoisena kuin mies. Tiedon puute on keskeisimpiä syitä sille miksi tytöt kohtaavat syrjintää ja mikseivät seksuaali-, lisääntymis- ja opiskeluoikeudet toteudu.

Suomalaisen koulujärjestelmän periaate on se, että jokainen lapsi saa opiskella perheen varallisuudesta, uskonnosta ja äidinkielestä riippumatta osallistua laadukkaaseen opetukseen.

Kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteisiin on kirjattu tyttöjen oikeus opiskeluun. Tehkäämme siis kaikkemme tasa-arvoisen maailman puolesta. Jokaisella tytöllä on oikeus opiskella, määrätä kehostaan ja tavoitella omia unelmiaan juuri sellaisena kuin on.

Kirjoittaja Jenna Kauppi, kestävän kehityksen koordinaattori


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta. Näistä syntyy vuosittain 10 000 tutkintoon johtavaa opintosuoritusta. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

Vihreäreunuksinen ympyrä, jossa lukee Ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon voittaja 2020 Keuda. Oikealla ylhäällä kolme tähteä.

Keuda

Jaa sivu