Keudassa opiskelleet kokit Oskari ja Onni saivat Taitaja-kisoista lisää ammattitaitoa ja varmuutta

Sen lisäksi, että erilaiset ammattitaidon kilpailut tarjoavat uusia kokemuksia, niissä voi kehittää merkittävästi omaa osaamistaan ja saada uudenlaista inspiraatiota opiskeluun.

Näin kävi esimerkiksi Keudasta jo valmistuneille kokeille Oskari Lehdolle ja Onni Yliselle. Opintojensa aikana kaksikko kilpaili Taitaja2021-kisoissa. He pääsivät finaaliin 48 parin joukosta. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta Oskari ja Onni valmistuivat keväällä 2021. Nyt he kertovat omista opiskelu- ja kisakokemuksistaan.

Yläkoulun jälkeen kummallakaan ei ollut täyttä varmuutta siitä, mikä olisi se oma ala. He molemmat päätyivät kokeilemaan ravintola- ja catering-alan opintoja syksyllä 2018.

”Yläasteella en ollut yhtään varma siitä, minne haluaisin hakea. Ruoanlaitto oli ollut ihan kivaa ja aloista ainoa, joka vähän kiinnosti. Olin ymmärtänyt, että Keuda on tasokas koulu. Ennen hakua kävin tutustumassa Keudaan. Se vaikutti kivalta ja keittiöt olivat hyvän näköisiä”, Oskari kertoo.

Onni päätyi hakemaan Keudaan kesätyönsä kautta. Hän ei saanut yhteishaussa opiskelupaikkaa. Hän kuitenkin sai kesäpestin Helsingin Kalatalolta, jossa hän tapasi Keudan kokkiopettaja ja keittiömestari Arto Oinosen. Arto vinkkasi Onnille, että hänen kannattaisi hakeutua kokkialalle.

”Se oli kuitenkin jollain tapaa kiinnostanut alana. Me ollaan aina tehty isän kanssa ruokaa yhdessä ja olen katsonut vierestä, kun porukat tekevät ruokaa”, Onni toteaa.

Ja tässä he molemmat nyt ovat kolme vuotta myöhemmin: Ammattitaidon SM-kisoissa menestyneitä alansa ammattilaisia.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Oskari ja Onni toteavat, että Keudassa oli hyvä opiskella. He kehuvat opetuskeittiöitä ja niiden varustusta, mutta ennen kaikkea he kehuvat opettajia.


Saumaton yhteistyö toimi pontimena lähteä kisaamaan

Oskari muistaa elävästi ensimmäisen opiskeluviikon Keudassa. Silloin kohdattiin uudet opiskelukaverit ja tutustuttiin tiloihin. Ilmassa oli jännitystä.  

”Ensimmäinen viikko taisi mennä ihmetellessä. Tutustuimme keittiöön ja sitten oli ryhmäytymistä”, Oskari muistelee.

Hän koki, että keittiön ja laitteiden käytön oppiminen sujui helposti. Onnille opintojen alkutaival oli haastavampi. Hänen piti hakea motivaatiota kauemmin, jonka jälkeen hän sai opiskelusta otteen. Motivaatio roihahti liekkeihin toisena opiskeluvuonna. 

”Alkuun minua ei kiinnostanut pätkääkään. Hoin monesti, ettei tästä tule mitään ja ettei minusta tule mitään. Toisen vuoden alussa otin itseäni enemmän niskasta kiinni. Sen myötä tajusin oman kutsumukseni ruoanlaittoon. Tajusin myös olevani ihan hyvä tässä. Sen myötä aloin tykätä alasta enemmän ja enemmän”, Onni sanoo.

Oskari kuitenkin toteaa, että heidän kahden yhteistyö oli saumatonta ensimmäisestä vuodesta alkaen.

”Se oli sellaista, että luimme lähes toistemme ajatuksia. Jos toinen tarvitsi kulhoa, niin sitä ei tarvinnut edes sanoa, kun toinen jo antoi sen”, Oskari kuvailee.

Tämän huomasivat myös opettajat. Toisena opiskeluvuonna, kun Oskari ja Onni olivat mukana ravintola Paatela -projektissa, opettajat Elina Karvinen ja Arto Oinonen kysyivät, haluaisivatko he lähteä kilpailemaan Taitajiin.

”Ei siinä tarvinnut enempää miettiä. Vastasimme heti kyllä”, Oskari kertoo.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Taitaja2021-kisoissa Oskarin ja Onnin valmentajana toimi opettaja Elina Karvinen.


Perusteellinen valmistautuminen kantoi finaaliin saakka

Niin alkoi monen kuukauden valmistautuminen Taitaja2021-kisoihin yhdessä valmentaja Elina Karvisen kanssa. Sen lisäksi, että Oskarin ja Onnin yhteistyö- ja kokkaustaidot kehittyivät valtavasti, he oppivat myös työn organisointia.

”Itselleni on jäänyt parhaiten mieleen, että kun panostaa suunnitteluun ja esivalmisteluun, niin saat työsi toteutettua paljon helpommin. Kisahommissa reseptien laatiminen, suunnittelu ja kaikki esivalmistelu kehittivät paljon. Kun viidessä minuutissa piti suunnitella seuraavaan kolmen tunnin kulku, niin siinä oppi organisointia”, Oskari avaa.

Valmistautumisen aikana Oskari ja Onni pääsivät tapaamaan huippukokkeja, joilta he kertovat oppineensa tärkeitä kikkoja. Kokkaustaitojen treenaaminen sisälsi toistoja, toistoja ja vielä kerran toistoja.

”Nyt ne ovat asioita, jotka osaa vaikka silmät kiinni”, Onni kiteyttää. 

Perusteellinen valmistautuminen palkittiin, sillä Oskarille ja Onnille avautui paikka Taitaja-finaaliin. Oskari ja Onni kuvailevat kisapäivien olleen erittäin pitkiä ja raskaita, mutta samaan aikaan todella kasvattavia. Vaikka mitalia ei tullut, he saivat kisoista arvokasta kokemusta, osaamista ja varmuutta myös tulevaisuutta ajatellen.

”Siinä oppi myös paineensietokykyä. Jos en olisi lähtenyt kisoihin, en olisi yhtä taitava kuin nyt olen”, Oskari toteaa.

”Yksi asia, joka on pakko mainita, on siisteys. Kaikki piti olla särmässä ja asu piti pysyä puhtaana. Mutta oikeasti voisin nimetä niin monta asiaa, mitä opin sieltä. Opin olemaan kaikin puolin parempi kokki”, Onni sanoo.

Tällä hetkellä Oskari ja Onni ovat molemmat töissä. Oskari sai muutaman työtarjouksen ravintola-alalta, mutta tekee väliaikaisesti muita hommia, sillä hän suuntaa pian armeijaan. Armeijan jälkeen hän haluaisi tehdä töitä à la carte -ravintolassa. Onni työskentelee kokkina Krapihovin ravintolassa Tuusulassa.

Oskari ja Onni rohkaisevat vähääkään ravintola-alasta kiinnostuneita hakeutumaan alan opintoihin.

”Sanoisin, että kaikki on asenteesta kiinni. Katsoo nyt muakin. Ensin ajattelin, ettei musta tule mitään ja lopulta kilpailin SM-finaalissa. Kunhan uskot itseesi, niin mahdollisuudet ovat avoinna”, Onni kiteyttää lopuksi.

Onni ja Oskari valmistuivat ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta Keudasta keväällä 2021. Valmistujaisia vietettiin Järvenpään Sibeliuksenväylällä.

Tutustu ravintola- ja catering-alan perustutkintoon täältä!


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

Opiskelu

Jaa sivu