Keudan podcastissa tutustutaan prosessiteollisuuteen – ”Nyt avataan tehdastyön myyttejä”

Kohti unelma-ammattia -podcastin 3. kauden kolmannessa jaksossa perehdytään juomateollisuuden prosessinhoitoon. Kaisa Korkeamäki saa haastateltavakseen Nea Wessmanin, sanavalmiin tuotantotoimitusketjun työntekijän Hartwallilta. Nea haki Hartwallille töihin ylioppilaaksi kirjoitettuaan ja työ on vienyt mukanaan ensimmäisestä päivästä lähtien.

”Oli upeaa huomata hakuprosessin aikana, että hakijaa ei jätetä roikkumaan, vaan kaikkiin oltiin yhteydessä hakuprosessin eri vaiheissa ja muutenkin olen ollut todella tyytyväinen Hartwalliin työnantajana”, Nea kertoo.

Tehdastyöhön liitetään usein mielikuvia perinteisestä ja mekaanisesta työstä. Myyttien mukaan päivät olisivat aina samanlaisia. Linjastoilla mikään ei koskaan muutu ja itsensä kehitys pysähtyy automaatioihin. 

”Näinhän tämä ei missään kohtaa ole. Toki ihminen saa itse valita haluaako tehdä vain tätä yhtä asiaa, mutta olen itse halunnut mennä eteenpäin ja kehittää osaamistani työssä. Hartwallilla on laaja perehdytys uusille tekijöille, eikä oppiminen pääty siihen. Olen päässyt opettelemaan monia uusia hommia ja työhön kuuluukin paljon erilaisia työtehtäviä”, Nea fiilistelee.

Juomatuotannon prosessinhoidossa yleisiä työtehtäviä ovat trukilla ajo, lavojen siirtely, työympärisön puhtaanapito, eri linjastoilla toimiminen, tarkkailu ja koneiden hienosäätö. Työ vaatii tarkkuutta ja nopeaa reagointia, jotta tuotteiden laatu saadaan taattua. Päivien sisältö vaihtelee työpisteen mukaan.

”Meidän tiimissä on tosi kivat työkaverit, joiden kanssa vähän aina katsotaan ja sovitaan kuka haluaa ottaa minkäkin alueen tai työpisteen vastuulleen. Itse pysyn motivoituneena työtä kohtaan, kun vaihtelua tulee, jos ei päivittäin, niin ainakin viikoittain. Työtä tehdään kolmivuorotyönä aina viikko tiettyä vuoroa kerrallaan, joten sekin tuo oman vaihtelunsa ja on toiminut minulle”, Nea summaa.

Nea rohkaisee etenkin nuoria alalle tulevia henkilöitä olemaan omia itsejään ja kysymään rohkeasti, kun joku mietityttää;

”Aina kannattaa kysyä. Itsekin varmistan vaikka useamman kerran, jotta varmasti opin. On myös kaikille helpompi, että kysyy kuin arpoo yksin ja tekee ehkä isommankin virheen. Kun tehdään massiivisten koneiden kanssa töitä, on osattava huomioida työturvallisuus ja linjaston toimivuus, jottei vahinkoja pääsisi käymään. On siis vastuullistakin ennemmin kysyä kuin katua.”

Keudassa pystyy opiskelemaan prosessinhoitajaksi prosessiteollisuuden perustutkinnon kautta. Tutkinnon voi suorittaa niin päivä- kuin monimuotototeutuksena ja ala tarjoaa monipuolisia eri toimintaympäristöjä juomatuotannon lisäksi.

Millainen siis on prosessiteollisuuden ala tämän päivän tehdasympäristössä ? Kuuntele Nean haastattelu kokonaisuudessaan Spotifysta tai SoundCloudista ja taas ollaan otettu unelma-ammatti haltuun!

Kaisa Korkeamäki sai haastateltavakseen Nea Wessmanin, sanavalmiin tuotantotoimitusketjun työntekijän Hartwallilta.

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

Opiskelu

Tekniikan alat

Jaa sivu