Keudan opettaja Elina Karvinen ja ravintolan avannut huippukokki Dani Hänninen ovat kokkikilpailussa Ranskassa

Keuda

Palvelualat

Keudan opettaja Elina Karvinen ja ravintolan avannut huippukokki Dani Hänninen ovat kokkikilpailussa Ranskassa

Jo vuodesta 1975 Helsingin Katajanokalla toiminut ravintola Wellamo avasi ovensa lokakuussa 2021 uusien yrittäjien voimin. Heta Brotheriuksen perustama klassikkoravintola avautui ravintola-alan tekijöistä muodostuneen kuuden hengen ystäväporukan myötä. Yksi yrittäjistä on Dani Hänninen, joka valmistui vuonna 2013 Keudan ravintola- ja catering-alan tutkinnosta ja tuli tutuksi Suomen Master Chef -kilpailusta.

”Halusimme perustaa porukalla yhteisen ravintolan ja olemme alkuvuodesta lähtien käyneet kiertämässä erilaisia tiloja. Viime toukokuussa löysimme tämän tilan ja syyskuun alussa kirjoitettiin sopparit. Siinä sitten nopea remontti ja ovet avautuivat 15. lokakuuta”, Hänninen kertoo.

Remontti sisälsi käytännössä keittiön täydellisen uudistuksen. Ravintolan puolelta uusittiin lattiat ja maalattiin pinnat – alkuperäistä tyyliä kunnioittaen.

”Halusimme säilyttää tunnelman alkuperäisenä”, Hänninen sanoo.

Keittiön lisäksi ruokalista on kokenut täydellisen uudistuksen. Listalta löytyy 12 annosta, joista huokuu modernin bistron henkeä. Lisäksi Wellamossa on tarjolla neljän ruokalajin menu.

”Halusimme säilyttää yhden annoksen alkuperäisestä Wellamosta, joka on listalla tavallaan kiertävänä. Esimerkiksi Wellamon pelmenit ovat olleet kuuluisia Katajanokalla, niin niitä löytyy nyt myös listalta. Seuraavaksi listalle tulee varmaan sinappihärkää tai hiillostettu lohiannos”, Hänninen toteaa.

Hänninen siirtää mielellään saamaansa oppia eteenpäin harjoittelijoille

Ravintolan keittiössä työskentelee parhaillaan myös Keudan ravintola- ja catering-alan opiskelija Veeti Makkonen, joka suorittaa työharjoitteluaan Wellamossa. Keudan opiskelijaryhmä vieraili ravintolassa ennen avajaisia ravintola- ja catering-alan opettaja Elina Karvisen johdolla. Tällöin Makkosen harjoittelupaikka tuli puheeksi.

”Lähdin harjoitteluun avoimin mielin ja toivon, että tämän yhteydessä minulle herää uusia mielenkiinnonkohteita ja opin uutta”, Makkonen sanoo.

Makkonen aloitti ravintola- ja catering-alan opinnot Keudassa elokuussa 2020. Hän kertoo haaveilleensa nuorempana konditoria-alasta, mutta pikku hiljaa hän kiinnostui enenevässä määrin ravintola-alasta.  

”Myös mun paras kaveri oli kiinnostunut tästä alasta. Haimme samaan kouluun ja pääsimme. Olen viihtynyt tosi hyvin ja täällä on ollut kiva olla”, Makkonen luonnehtii.

Hänniselle itselleen on merkityksellistä ottaa harjoittelijoita. Alalle tarvitaan lisää hyviä tekijöitä ja Hänninen haluaa osaltaan innostaa nuoria ravintola- ja catering-alalle.

”Mulla on aina ollut se ajatus, että jos saan yhdenkin opiskelijan innostumaan alasta, niin olen voittanut. Teen tätä myös siksi, että olen itsekin saanut paljon oppia muilta ja haluan siirtää sitä eteenpäin”, Hänninen kiteyttää.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Miesoletettu henkilö seisoo keittiössä ja käsittelee tomaatteja. Taustalla näkyy toinen henkilö.
Keudan ravintola- ja catering-alan opiskelija Veeti Makkonen on parhaillaan työharjoittelussa ravintola Wellamossa.

Elina Karvinen, Dani Hänninen sekä Keudasta valmistunut Janyarat Sinlapakaen ovat parhaillaan kokkikisoissa Ranskassa

Hänninen tekee paljon yhteistyötä Keudan kanssa. Esimerkiksi hän ja opettaja Elina Karvinen ovat mukana Tuusulan ruokamatkailuhankkeessa, jonka myötä he ovat matkanneet Ranskaan 8.-11. marraskuuta väliseksi ajaksi.

”Hankkeen tavoitteena on paikallisuuden ja sen ruokakulttuurin tietoisuuden nostaminen”, Karvinen avaa.

Hankkeessa on mukana muitakin paikkakuntia Euroopasta: Ranskasta, Belgiasta ja Ruotsista. Ranskassa Hännisen ja Karvisen tarkoituksena on osallistua matkailuhankkeen tilaisuuksiin, mutta ennen kaikkea osallistua siellä järjestettävään kokkikilpailuun. Hänninen kilpailijana ja Karvinen tuomarina.

Viime hetkillä he saivat lisävoimia kilpailua varten. Kisamatkalle lähti mukaan Keudasta ravintola- ja catering-alalta valmistunut Janyarat Sinlapakaen. Hän toimii kilpailussa Hännisen assistenttina. Sinlapakaenilla on aiempaa kisakokemusta muun muassa Taitaja-kisoista sekä World Skills -kilpailun karsinnoista.

Kilpailussa pääruoan pakollisia raaka-aineita ovat tattari ja kampasimpukka. Jälkiruoassa tulee olla omenaa. Näiden lisäksi mukaan saa tuoda kilpailijalle itselleen tärkeitä raaka-aineita.

”Siinä pitää kuitenkin olla omaleimaisuutta ja se pitää perustella tuomaristolle: Miksi juuri tämä ja mitä se kertoo tästä keittiömestarista tai kokista ja mikä on hänen tarinansa”, Karvinen painottaa.

Hänninen aikoo tuoda pääruokaan tattaritartaletin ja metsäsieniä. Jälkiruoan omenan rinnalle hän tuo mäntyä.

”Mänty on meille hyvin ominainen. Jokavuotinen puu, josta tehdään erilaisia juttuja jälkiruokiin”, Hänninen perustelee.

Hänninen toteaa, ettei hänellä ole suunnaton palo itse kilpailemista kohtaan, mutta hänellä on palo itsensä haastamista ja kehittämistä kohtaan. Siihen kilpailut ovat mainio väylä. Karvinen odottaa kisapäiviltä mielenkiintoisia kokemuksia ja saavansa kuulla hienoja tarinoita valittujen raaka-aineiden takaa. 

Dani Hänninen ja Janyarat Sinlapakaen tutkivat torin raaka-ainevalikoimaan kilpailua varten.

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

Keuda

Palvelualat

Jaa sivu