Mitä oikein tekee ammattijärjestäjä? Kuuntele Keudan uusin podcast-jakso, niin tiedät!

Podcastimme kolmannen kauden viidennessä jaksossa Kaisa Korkeamäki saa yllättävän ammattilaisen tutustuttavakseen. Krista Vainio on koulutukseltaan ammattijärjestäjä ja työkseen hän laittaa ojoon ihmisten tavarat ja kenties elämät samalla.
Ammattijärjestäjät ovat valtaväestölle ainakin meillä Suomessa vielä vieras tekijäryhmä. Kuitenkin Amerikassa ammattijärjestäjiä on toiminut jo 1970-luvulta saakka.
”1990-luvun lopulla ammattiryhmä saapui Eurooppaan ja Suomessa koulutus alkoi 2009”, Krista kertoo.
Ammatissa toimitaan Kristan kuvailun mukaan tavarapaljouden ja asiakkaan personal trainerina. Avainasiana onkin asiakkaan kuuntelu, jotta hahmotetaan millaista järjestelyapua kukin tarvitsee. Työn laajuus ja luonne rakentuvat aina asiakkaan mukaan, eikä yksikään päivä ole samanlainen. ”Työtehtävät vaihtelevat tietyn tilan järjestämisestä tai raivaamisesta paperikaaoksen purkamiseen ja roskien perkaamisesta säilytysratkaisujen suunnitteluun”, Krista listaa.
Äkkiseltään voisi ajatella, että ammattijärjestäjän palvelut ovat suunnattu vauraammalle keskiluokalle, ovathan Kardashianitkin käyttäneet tällaista ammattiapua kodeissaan. Krista haluaa purkaa tätä näkemystä ja kertookin Suomessa asiakkaiden olevan laidasta laitaan ihan tavallisia ihmisiä. Hän tekee käyntejä niin yksityisille tilausasiakkaille kuin sosiaalitoimen luotsaamana. Ammattiavun tarve ei myöskään tarkoita suoraan täyttä kaaosta vaan ammattijärjestäjää konsultoidaan myös esimerkiksi tilankäytön suunnittelussa.
Elämänhallinnan palautus asiakkaan toivomalle osa-alueelle kulkee käsikädessä järjestämisen työtehtävien kanssa.
”Esimerkiksi pikkulapsiarjen jälkeen töihin palaava vanhempi voi haluta vaatekaapin järjestykseen, jotta voidaan pohtia millaisilla vaatteilla sitä arjen pyöritystä sitten jatketaan. Aina yritetään myös ensisijaisesti hyödyntää kodista löytyviä tavaroita säilytysratkaisuihin”, Krista kuvailee.

Mitä muuta ammattijärjestäjän työnkuvaan kuulu ? Missä tällaiseksi ammattilaiseksi voi kouluttautua? Muun muassa näihin kysymyksiin Krista kertoo vastaukset Spotifyssa ja SoundCloudissa. Käykäähän kuuntelemassa!

Kaksi henkilöä seisoo lähellä toisiaan ja kameraa. Toisella on musta paita ja toisella vaalea paita. He katsovat kameraan
Kaisa sai podcast-vieraakseen ammattijärjestäjä Kristan.

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

Keuda

Jaa sivu