Hakkereiden edellä ja jäljillä – Keudan podcastissa tutustutaan kyberturvallisuuteen

Digitaalinen

Tietojenkäsittely- ja tietoliikenne (ICT)

Hakkereiden edellä ja jäljillä – Keudan podcastissa tutustutaan kyberturvallisuuteen

Kohti unelma-ammattia -podcastin kuudennessa jaksossa puhutaan kyberturvallisuudesta. Kaisa selvittää alan saloja tällä kertaa Suomen Tullin kyberturvallisuusasiantuntija Vesa Vainion kanssa.
”Päätehtäväni on huolehtia, että teemme Tullilla asiat kyberturvallisesti. Viestin päivittäin kollegoiden sekä eri sidosryhmien kanssa ja ohjaan heitä toimimaan Tullin kannalta tietoturvallisesti oikein”, Vesa summaa.
IT- ja kyberturvallisuusala kulkevat nykypäivänä käsikädessä ja osaaville ammattilaisille on kysyntää firmassa kuin firmassa.
”IT-hommista siirtyminen tietoturvapuolelle toimii aikalailla luontaisena jatkumona. Itse koin siirtymän järjestelmäasiantuntijan tehtävistä tietoturvan pariin seuraavana steppinä ja uutena haasteena työuralla”, Vesa kertoo.
Tietoturva-alalle pyrkivän on tärkeä ymmärtää tietojärjestelmien ja -koneiden toimintaa monialaisesti, sillä ilman riittävää ymmärrystä ”pellin alta” ei voida välttyä väärinkäytöksiltä. Kokonaisuuksien ja riippuvuuksien hahmottaminen on tärkeää, sillä kyberturvallisuuden parissa voi työskennellä niin monenlaisten tehtävien parissa. Vaihtelua työtarjonnassa siis on.
Hakkerointi ja sitä kautta mm. identiteettivarkaudet ovat Vesan mukaan iso teema alalla. Hän painottaakin digitaalisen opastamisen tärkeyttä; ”Mielestäni jo lapsesta lähtien tulisi opettaa digiturvallisuutta, sillä nykyaikana pienenkin inhimillisen epähuomion seurauksena voidaan ihmisestä saada selville sellaisia tietoja, mitkä vääriin käsiin joutuessa altistavat henkilön rikollisuudelle”. Jaksossa Vesa kertoo tästä käytännön esimerkin.
Jos tietoturva-ala kiinnostaa, alkuun pääsee Keudan tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnolla!  Ammattikorkeakoulut tarjoavat kyberturvallisuuteen erikoistuvaa insinöörikoulutusta ja monet työpaikat myös kouluttavat asiantuntijoitaan. Harrastuneisuus alan teemoja kohtaan on Vesan mielestä perusedellytys, jotta alalla pärjää; ”Jos näitä asioita kohtaan ei ole luontaista kiinnostusta niin kovin kauan ei pinnalla pysy. Osaamisen ylläpitäminen ja päivittäminen vaatii siis myös oma-aloitteista asioiden selvittämistä ja opiskelua.”
Jakso kuunneltavissa nyt Spotifyssa ja SoundCloudissa!
Kaksi henkilöä seisovat lähellä toisiaan. Kuvan rajaus on tiivis. Toisella henkilöllä on lippis ja tummansininen huppari. Toisella henkilöllä on harmaa paita.
Kyberturvallisuusasiantuntija Vesa Vainio saapui Kaisa Korkeamäen haastatteluun Kohti unelma-ammattia -podcastiin.

Jos aiheesta heräsi kysyttävää, niin Vesaan voi olla yhteydessä somen kautta Instagramissa tai LinkedInissä tai sähköpostitse: veskun@pm.me


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.
laatupalkinnon oikeuttava logo

Digitaalinen

Tietojenkäsittely- ja tietoliikenne (ICT)

Jaa sivu