Maarakennusalan opinnot toivat Jarille uuden mielenkiintoisen työn tutussa työpaikassa

Keuda

Opiskelu

Tekniikan alat

Valmistuminen

Maarakennusalan opinnot toivat Jarille uuden mielenkiintoisen työn tutussa työpaikassa

Keudasta valmistui 368 opiskelijaa joulukuussa 2021. Yksi heistä on maarakennuskoneenkuljettajaksi valmistunut Jari Pyökkilehto. Mäntsälän Saaren kartanolla rakennusalan perustutkinnon suorittanut Jari on alanvaihtaja. Ennen uudelleenkouluttautumista hän työskenteli yli 30 vuotta YIT:n talonrakennuspuolella. Työt YIT:llä jatkuvat, mutta uusissa tehtävissä.

”Aloitin YIT Infran puolella virallisesti marraskuussa. Nyt olen päässyt asentamaan siellä jätevesikaivoja jätevesiviemärilinjoja, salaojakaivoja ja salaojalinjoja. Tosi mukavaa työtä, olen tykännyt”, Jari kehuu.

Alanvaihto tuli Jarille eteen, kun hän huomasi töitä tehdessään, etteivät hänen olkapäänsä olleet kunnossa. Myös hänen kätensä puutuivat.

”Magneettikuvista selvisi, että hermot olivat pinteessä lapaluun alla. Minulle sanottiin, että leikkaus on vaativa, että jos pystyn elämään sen kanssa, niin mielellään ei leikattaisi”, Jari kertoo.

Työeläkeyhtiö Ilmarinen tarjosi Jarille kuukausipalkan uudelleenkouluttautumisajasta. Jari päätti tarttua mahdollisuuteen. Niin alkoi tutustuminen eri koulutusvaihtoehtoihin.

”Selvittäessäni vaihtoehtoja tuli esiin tämä maanrakennuspuoli. Siellä ei tarvitsisi tehdä kädet ylöspäin hommia. Pystyisin kuitenkin ajamaan hyvin konetta.”

Ala alkoi enemmänkin kiinnostaa Jaria. Niinpä hän aloitti maarakennuskoneenkuljettajan opinnot Keudassa marraskuun alussa 2019. Alkuun opinnot alkoivat lähiopetuksella, mutta korona-aikana teoriaopintoja alettiin pitämään paljon myös etäluentoina. Jari toteaa, että koulussa oppii hyvin tärkeät perusteet, mutta suuri painoarvo on myös työharjoitteluilla.

”Itse olin siinä mielessä etuoikeutettu, että sain työharjoittelupaikat YIT:ltä. Siitä menee kiitos omalle pomolleni, joka hoiti hienosti kaiken. Ensimmäinen työharjoittelujakso kesti kuusi kuukautta. Lisäksi sain tehtyä huoltonäytön työpaikalla. Tein kaivinkoneeseen täyshuollon ja opettaja kävi sen arvioimassa paikan päällä.”

Jari toteaa, että nykyinen työtehtävä sopii paremmin hänen olkapäilleen ja käsilleen. Lisäksi hänestä on hienoa jatkaa työpaikassa, jossa hän todella viihtyy.

Oman kokemuksensa pohjalta Jari haluaakin rohkaista heitä, jotka harkitsevat tai ovat jo mahdollisesti alanvaihdon edessä.

”Vaikka kynnys saattaa tuntua isolta, niin kannattaa kokeilla. Eikä sen välttämättä tarvitse olla sama ala – voihan sitä kokeilla ihan eri alaakin. Nyt minulla tutkinnot kahdelta alalta. Vaikka ne ovat aika lähellä toisiaan, niin silti ne ovat kuin eri maailmat. Opiskelu kannattaa aina, sillä se ei mene koskaan hukkaan.”


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

laatupalkinnon oikeuttava logo

Keuda

Opiskelu

Tekniikan alat

Valmistuminen

Jaa sivu