Työelämätiistai: media-alan yrittäjä on tyytyväinen – ”Opinnot laittoivat ajattelemaan yrityksen liiketoimintaa isommin”

Työelämää varten

Työelämätiistai: media-alan yrittäjä on tyytyväinen – ”Opinnot laittoivat ajattelemaan yrityksen liiketoimintaa isommin”

Julkaistu: 15.2.2022

Sari Savelalle yrittäjyys tarjoaa monipuolisuutta ja vapautta. Hän kehittää itseään aktiivisesti yrittäjyyteen ja omaan alaan liittyvillä koulutuksilla. Hiljakkoin Savela valmistui Yksinyrittäjäakatemiasta ja yrittäjän ammattitutkinnosta: opinnot auttoivat asettamaan tavoitteen liikevaihdon kasvattamiseen ja oman tekemisen moninkertaistamiseen.

Espoolainen media-alan yrittäjä Sari Savela, Lähdemedia Oy, ryhtyi yrittäjäksi noin 12 vuotta sitten halutessaan laajentaa omaa osaamista sisällön tuottamiseen ja toimitustyöhön.

”Innostuin aikanaan luovuuden ja visuaalisuuden maailmasta. Se johti valokuvaustaitojen kehittämiseen, kun halusin ottaa aiempaa parempia valokuvia”, Savela kertoo.

Savelan yrittäjän työkalupakkiin kuuluu valokuvausta, journalismia, viestintää ja markkinointia.

”Liikevaihtoni syntyy muutamasta isosta ja useasta pienestä asiakkaasta, joille teen säännöllisesti töitä muun muassa lehtiartikkeleita ja valokuvausta. Lisäksi teetän valokuvistani tuotteita, joita myyn omassa verkkokaupassa ja jälleenmyyjien kautta”, Savela kertoo.

Lisäksi Savela on toiminut suuren yrityksen markkinointipäällikkönä ja pienen lehden päätoimittajana. Media-alan yrittäjyys syntyi vähitellen päätoimittajan työn ohella.

Yrittäjyys tarjoaa monipuolisuutta ja vapautta

Työn avulla Sari Savela pääsee tekemään merkityksellisiä asioita esimerkiksi vaikuttamaan puhutun ja kirjoitetun sanan sekä valokuvien kautta. Tärkeää on, että työ tarjoaa hänelle haasteita, vastuuta ja vaikuttamismahdollisuuksia.

”Yrittäjyys tarjoaa niin monipuolisuutta kuin vapautta, sillä voin tehdä työn haluamanani aikana. Haluan myös ylittää asiakkaitteni odotuksen ja tuottaa heille iloa ja mielihyvää”, Savela kertoo.

Korona-aika on vaikuttanut Savelan työskentelyyn.

”Teen vallan etätyötä, kun aiemmin tein sitä vain osittain. Työn rajaaminen ja palautuminen työstä on tärkeää, sillä olen läpikäynyt uupumuksen ja tiedostan, kuinka tärkeää on huolehtia omasta jaksamisesta”, Savela kertoo.

Yrittäjä tarvitsee niin oman alan kuin yrittäjyyteen liittyvää osaamista

Sari Savelan mukaan yrittäjä tarvitsee yrityksen tuotteeseen ja palveluun liittyvää substanssiosaamista, markkinointiosaamista, sähköisen liiketoiminnan osaamista sekä ymmärrystä taloudesta.

”Yrittäjällä on hyvä olla myös rohkeutta ja riskinottokykyä sopivasti”, Savela toteaa.

Taustaltaan Sari Savela on kauppatieteiden maisteri. Osaamistaan hän kehittää aktiivisesti ja on opiskellut oman alaan liittyen kuvallisen ilmaisun perustutkinnon ja valokuvauksen ammattitutkinnon. Hän on juuri aloittanut media-alan erikoisammattitutkinnon (valokuvaus) opinnot.

”Yrittäjänä arjessa ei tule käytettyä riittävästi aikaa yrityksen kehittämiseen. Opiskelu tarjoaa siihen ajan ja paikan”, Savela jatkaa.

Opinnot laittoivat ajattelemaan liiketoimintaa isommin

Sari Savela valmistui hiljattain Keski-Uudenmaan Koulutuskuntayhtymä Keudan toteuttamasta Yksinyrittäjäakatemiasta, jonka aikana hän suoritti yrittäjyyden ammattitutkinnon oppisopimuksella. Koulutus kesti noin vuoden.

”Opinnoissa parasta oli monipuolinen paletti erilaisia teemoja, joita lähipäivissä käsiteltiin. Lisäksi oppisopimus mahdollisti yksinyrittäjänä opiskelun lähes ilmaiseksi”, Savela kertoo.

Opintojen aikana Savelalla oli omaa toimialaa lähellä oleva mentori.

”Mentoroinnin parasta antia oli, kun saatoin esittää kysymyksiä ja peilata ajatuksia ja ideoita toisen henkilön kanssa”, Savela jatkaa.

Opintojen aikana Sari Savela alkoi ”ajattelemaan liiketoimintaa isommin”: hän asetti tavoitteen liikevaihdon kasvattamiseen ja oman tekemisen moninkertaistamiseen.

”Valokuvauksen sektorilta löytyy osa-alueita, joiden avulla voin edelleen kasvattaa liiketoimintaa”, Savela kertoo.

Opintoihinsa Sari Savela on kokonaisuutena hyvin tyytyväinen.

”Suosittelen lämpimästi yksinyrittäjäakatemiaa ja opiskelua. Yrittäjällä pitäisi olla aina itsensä kehittämiseen aikaa. Osaamisen avulla pärjää tulevaisuudessakin”, Savela kannustaa.


Yrittäjä! Kehitä osaamista ja kasva

Maailma on voimakkaassa muutoksessa ja yrittäjän on tärkeää olla ajan tasalla toiminnassaan, jotta pärjää kilpailussa. Osaamista voi kehittää muun muassa yrittäjyyden, liiketoiminnan, markkinoinnin tai oman alan näkökulmasta. Johtamisen ja esimiestyön osaamiseen kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti, jos yrityksen on tarkoitus kasvaa.

Yksinyrittäjille verkostoitumista ja osaamista Yksinyrittäjäakatemiasta

Yksinyrittäjille monipuolisen tavan osaamisen kehittämiseen tarjoaa Uudenmaan Yrittäjien kanssa toteutettava Yksinyrittäjäakatemia (YYA). Asiakkuuspäällikkö Jorma Käyhkön mukaan koulutusohjelma edistää yksinyrittäjien verkostoitumista ja osaamista. Aiheita ovat muun muassa myynti ja markkinointi, digitaaliset työkalut, hyvinvointi, talous ja kasvu.

”Usein yksinyrittäjällä on oman alan substanssi hallussaan, mutta muu yrityksen toimintaan liittyvä osaaminen kaipaisi kehittämistä. Välttämättä yrittäjä ei myöskään tiedosta, mitä osaamista kannattaisi kehittää ja minkälaisia ratkaisuja siihen olisi. Tähän tarjoamme tukea”, Käyhkö toteaa.

Koulutuksessa yrittäjä kehittää yrityksensä palveluja tai tuotteita lähipäivissä ja työskentelee niiden välillä itsenäisesti. Opiskelu on tutkintotavoitteista: suorittaa voi yrittäjyyden ammattitutkinnon tai itseä kiinnostavan tutkinnon osan. Tervetuloa syksyllä 2022 käynnistyvään Yksinyrittäjäakatemiaan!

Yrittäjyyden ammattitutkinnosta digitaalisuutta ja vastuullisuutta yritystoimintaan

Yrittäjyyden ammattitutkinto antaa yrittäjyysopettajien Virpi Koiviston ja Kari Moisiolan mukaan eväitä menestymiseen. Tutkinto sisältää muun muassa verkkokaupan perustamisen ja kehittämisen sekä liiketoiminnan osa-alueen. Uudistuneessa koulutuksessa uutta ovat kestävä kehitys ja digitalisaatio.

”Tärkeän lisän opiskeluun tuovat omien vahvuuksien tunnistaminen, verkostojen merkitys yritystoimintaa suunnitellessa ja rohkeus tavoitella unelmiaan. Esimerkiksi yrityksen perustaminen voi herättää vahvaakin epävarmuutta. Yrittäjyys on prosessi uusine näkökulmineen”, Koivisto kannustaa.

”Keskeistä on käytännönläheisyys: kaikki tekeminen keskittyy oman yrityksen kehittämiseen. Koulutus kestää 1- 1,5 vuotta ja sisältää 11 koulutuspäivää. Muu oppiminen on työssä oppimista, eli yrittäjä kehittää omassa työssään omaa liiketoimintaansa. Koulutukseen on jatkuva haku ja mukaan pääsee oman aikataulun mukaan”, Moisiola toteaa.Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa.  Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.

Keuda 60 vuotta logo

Työelämää varten

Jaa sivu