Uudenlainen koulutus avasi luovalle alalle työllistymisen monia mahdollisuuksia
Keuda
Humanistiset ja taidealat
Opiskelu
Uudenlainen koulutus avasi luovalle alalle työllistymisen monia mahdollisuuksia
17.2.2022
Julkaistu: 17.2.2022
Keudan Pekka Halosen akatemiassa toteutettiin viime vuoden lopulla uudenlainen koulutus, jossa käsiteltiin kattavasti työllistymistä luoville aloille ja sen eri mahdollisuuksia. Kolmen kuukauden pituinen ely-koulutus kantoi nimeä Kohti työllistymistä luovilla aloilla.
”Meillä on ollut aivan mahtava pioneeriporukka! Keudassahan on ollut työvoimakoulutusta jo pitkään, mutta nyt koulutus on käsittänyt ensimmäistä kertaa luovan alan toimijuutta, elinkeinoharjoittamista ja toimeentuloa”, Keudan opettaja Christina Holmlund iloitsee.
Jokaisella koulutukseen osallistuneella oli taustalla luovan alan koulutus. Koulutuksen tarkoituksena oli käsitellä kattavasti luovaa alaa ammattinäkökulmasta. Kolmen kuukauden aikana pohdittiin yrittäjyyttä, elinkeinoharjoittamista sekä jatkokouluttautumista.
”Yrittäjyys on aika todennäköinen uravaihtoehto jossain kohtaa urapolkua. Urapolut ovat monimuotoiset tänä päivänä – ja erityisesti luovilla aloilla leipä tulee monesta purosta”, Jenni Lähteenmäki luonnehtii.
Lähteenmäki toimi Keudassa sivutoimisena tuntiopettajana juuri tämän koulutuksen parissa. Hänen osuutensa opetuksessa keskittyi yrittäjyyteen, yrittäjämäisiin taitoihin sekä luovalla alalla työllistymiseen oman osaamisen myynnin kautta.
”Me ollaan esimerkiksi tunnistettu omaa osaamista, kehitetty omaan osaamiseen perustuvia liikeideoita. Näitä ideoita me ollaan käytetty sellaisina harjoitustyökaluina, joiden avulla ollaan tutustuttu yrittäjyyteen ja yrittäjyyden eri käytäntöihin. Tunnit ovat olleet hyvin vuorovaikutuksellisia”, Lähteenmäki kuvailee.
Opettajatiimiin kuului Lähteenmäen ja Holmlundin lisäksi Keudan opettaja Sam Benyamina. Koulutuksen aikana opiskelijat pohtivat sisäistä yrittäjyyttään, omia vahvuuksiaan ja verkostojaan. Lisäksi kurssilla opittiin hyödyntämään eri kanavia oman työn markkinoinnissa sekä ohjattiin työnhaun prosesseissa. Kurssin päättyessä jokaisella oli omat nettisivut, portfoliot ja päivitetyt ansioluettelot. Kurssiin kuului myös työelämäprojekti, jota Benyamina ja Lähteenmäki ohjasivat.
”Pääkaupunkiseudulla toimiva Helsinki Missio tilasi meidän opiskelijoilta esitteen. Sen design on sataprosenttisesti meidän hienon tiimin tekemä. Siinä esitellään Helsinki Mission vapaaehtoistyötä. Esitteen käyttöikä tulee olemaan pari vuotta”, Holmlund kertoo.
Opiskelijat kehuvat koulutuksen olleen todella avartava ja hyödyllinen. Opettajatiimi toivookin, että hyväksi koettu koulutus saisi jatkoa tulevaisuudessa.
Artikkeli jatkuu kuvan alla.
Koulutus antoi tietoa, varmuutta ja selkeyttä tulevaisuuden suunnitelmiin
Hakijoiden joukosta valittiin yhteensä 10 henkilöä koulutukseen. Valittujen joukossa oli muun muassa graafisen suunnittelun, valokuvauksen, kuvataiteen, 3D-animoinnin ja pelialan ammattilaisia. Koulutukseen valitut Kristiina ja Riku kertovat olleensa todella tyytyväisiä koulutukseen ja sen sisältöön. ”Tämä koulutus antoi osviittaa siihen, miten erilaisia mahdollisuuksia luovalla alalla työskennellessä voi olla. Koulutuksessa käytiin läpi hyvin konkreettisia asioita. Esimerkiksi raha- ja talousasiat sekä yrittäminen avautuivat eri tavalla”, Kristiina kiteyttää. Kristiina on suorittanut aiemmin perustutkinnon kuvataiteesta. Hän kertoo, että valmistumisensa jälkeen hän oli useamman vuoden ajan kiinni perhe-elämässä. Kristiina haki opiskelemaan kuvataidekasvatusta, mutta ei päässyt sisään ensiyrittämällä. ”Silloin bongasin tämän koulutuksen. Minulla oli odottamassa paikka myös Keudan rakennusmaalaripuolelle, sillä minua kiinnostaa koristemaalaus. Toinen lapsistani oli kuitenkin vielä sen verran pieni, että tämä koulutus sopi elämäntilanteeseeni paremmin. Koin myös, että tästä koulutuksesta olisi varmasti hyötyä tällä alalla”, Kristiina toteaa. Kristiinan tapaan myös Riku kehuu koulutuksen sisältöä sen konkreettisuudesta ja uusista näkemyksistä. ”Tässä koulutuksessa sai sellaista luovaa työskentelytilaa sekä aikaa miettiä omaa luovan alan toimijuutta ja sitä, miten sitä työtä ja elinkeinoa lähtisi harjoittamaan”, Riku kertoo. Riku on aiemmin suorittanut audiovisuaalisen media-alan koulutuksen. Hän ehti työskennellä jonkin aikaa pelialan yrityksissä, kunnes hän halusi hetkeksi vaihtaa kokonaan alaa. ”Minulle tuli pari vuoden tauko, etten tehnyt mitään alaan liittyvää. Tein kaikenlaista muuta hommaa varastolla ja isännöintifirmassa. Jossain vaiheessa päädyin sitten katsomaan työpaikkasivustoja ja ajattelin, että tämä koulutushan olisi ihan täydellinen.” He molemmat toteavat, että koulutuksen aikana heidän omat tulevaisuuden suunnitelmansa ovat selkiytyneet. Lisäksi ennakkoluulot yrittäjyyden pelottavasta imagosta on murrettu. Nyt he näkevät yrittäjyyden yhtenä mahdollisuutena. ”Minulla on ollut mielessä suunnitelmia, mutta koulutuksen myötä ne ovat konkretisoituneet. Koulutuksen aikana sai tilaa omille ajatuksille ja tärkeää oli, että sieltä sai myös ulkopuolista näkemystä ja sparrausta asiaan”, Riku sanoo. ”Koulutuksen aikana löysin omista kiinnostuksen kohteistani ja osaamisestani asioita, joita voisin yhdistellä ja kanavoida esimerkiksi yrittäjyyteen. Vaikka en heti perustaisikaan yritystä, niin näen selkeämmin, mitä taitoja minulla on, mikä minua kiinnostaa ja miten voin hyödyntää näitä tulevaisuudessa. Sitä kautta olen saanut myös enemmän varmuutta”, Kristiina summaa lopuksi.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.