Työelämätiistai: Sipoon Yrittäjien puheenjohtaja tarjoaa yrittäjille yhteisöllisyyttä ja viestikanavan kuntaan
Työelämää varten
Työelämätiistai: Sipoon Yrittäjien puheenjohtaja tarjoaa yrittäjille yhteisöllisyyttä ja viestikanavan kuntaan
8.3.2022
Julkaistu: 8.3.2022
Jeanette Broman on täynnä intoa ja suunnitelmia yhdistystoiminnan kehittämiseksi. Tässä ajassa hän kantaa suurta huolta yrittäjistä. Yhteistyötä ammatillisen koulutuksen kanssa hän haluaa vaalia ja hoitaa.
Toimitusjohtaja Jeanette Broman on liikuntakeskus Sipoon Syke Oy:n yrittäjänä nyt kuudetta vuotta. Alaan hän tutustui toimiessaan ryhmäliikuntaohjaajana kansalaisopistossa ja opiskeltuaan personal traineriksi.
”Haaveilin paikasta, jossa voisin tehokkaasti ohjata ryhmäliikuntatunteja. Löysin hyvän yhtiökumppanin, jonka kanssa perustimme Sipoon Sykkeen. Tarjoamme muun muassa liikuntamahdollisuuksia, personal trainer -palveluita ja hyvinvointipalveluita”, Broman kertoo.
Ennen yrittäjäksi ryhtymistään Broman on työskennellyt muun muassa myyjänä huoltoasemalla, päiväkodissa lastenhoitajana ja sisäleikkipuisto Hoplopissa. Ensikosketuksen työelämään hän sai vuonna 2003 hakiessaan nuorisotoimittajaksi silloiseen Borgåbladet-paikallislehteen.
”Minulle tämä oli avain työelämään ja varmasti yksi iso tekijä siihen, että olen tänään toimitusjohtajan roolissa. Nuorena teininä, ilman minkäänlaista osaamista, minulle annettiin mahdollisuus ja luottamus oppia työtä tekemällä. Samalla tienasin taskurahaa”, Jeanette Broman kertoo.
Uusi rooli Sipoon Yrittäjien puheenjohtajana
Jeanette Broman on toiminut Sipoon Yrittäjien hallituksen jäsenenä kaksi vuotta. Kolmas vuosi käynnistyy uudessa roolissa puheenjohtajana. ”Olen täynnä intoa. On paljon asioita, joita haluan tehdä. Työskentelyyn toivon hallituksen jäsenten tuen”, Broman kertoo. Puheenjohtajana Broman haluaisi painottaa enemmän sitä, minkä takia sipoolaisen yrittäjän kannattaisi liittyä Yrittäjien jäseneksi. Ryhtyessään liikuntakeskusyrittäjäksi, oli paikallisyhdistykseen liittyminen hänelle itsestään selvää. ”Verkosto on minulle hyvin tärkeä asia. Tarvitsen kumppaneita, jotta voin edistää asioita”, Broman jatkaa.Suora viestikanava Sipoon kuntaan
Bromanin mukaan Sipoon Yrittäjät tarjoaa yrityksille vaikutuskanavan paikalliseen päätöksentekoon ja vaikuttamiseen osana Uudenmaan Yrittäjiä. Lisäksi se tekee edunvalvontaa. Yhdistys välittää tietoa yrittäjille Sipoon kunnan suunnalta. ”Meillä on suora viestikanava Sipoon kuntaan, sillä kunnan edustaja on mukana hallitustyöskentelyssä. Tulemme pohtimaan esimerkiksi sitä, mitä yhteistyötä yrittäjä voi tehdä kunnan kanssa ja miten päästä julkisiin hankintoihin mukaan sekä mitä yritykset voivat tarjota kunnalle”, Broman kertoo. Paikallisyhdistys panostaa Jeanette Bromanin mukaan myös viestintään. ”Uudistamme tänä vuonna yhdistyksen kotisivut sekä sähköisen uutiskirjeen” Broman toteaa.Yhteisöllisyyttä, vertaistukea ja verkostoitumista
Bromanin mukaan tässä ajassa korostuvat ihmisten kohtaamiset. ”Yrittäjät kaipaavat verkostoitumista, yhteisöllisyyttä sekä vertaistukea kahden hiljaisen vuoden jälkeen”, hän toteaa. Tapahtumien järjestäminen on taas mahdollista koronatilanteen ollessa maltillisempi. Toiveena ovat Jeanette Bromanin mukaan tapahtumat, jossa yrittäjät voivat rentoutua. ”Kehitämme tapahtumia. Aloitamme yrittäjien aamukahveilla Sipoon kunnan kanssa. Kevään aikana aamukahvit on luvassa myös esimerkiksi Sipoon Sykkeessä, jossa pieni tietoisku työergonomiasta. Myös Afterwork-tilaisuuksia tullaan järjestämään”, Broman kertoo.Parempaa näkyvyyttä yrityksille
Yrittäjyys ja järjestötoiminta Keski-Uudellamaalla on Jeanette Bromanin mukaan tällä hetkellä kovin yksinäistä. ”Meillä on ollut hallituksessa pohdintaa siitä, että yritykset eivät näy riittävän hyvin, mistä se voisi johtua ja miten voisimme auttaa. Markkinointi on kovin vähäistä”, Broman jatkaa. Ukrainan kriisi on tuonut tullessaan paniikkia ja venäläisten tuotteiden boikotointia. ”Kannan suurta huolta näistä yrittäjistä. Toivonkin, että ihmiset eivät toimisi hätiköidysti ostopäätöksiä tehdessään”, Jeanette Broman toteaa.Yhteistyötä ammatillisen koulutuksen kanssa täytyy vaalia ja hoitaa
Uusia työntekijöitä on Jeanette Bromanin mukaan vaikea löytää yrityksiin. Ammatillisen koulutuksen muun muassa Keudan hän toivoo auttavan erityisesti työharjoittelujaksojen toteuttamisessa. Ne on hyvä pohtia työpaikkojen kanssa hyvissä ajoin. ”Kun opiskelijalla on selkeä visio, mitä hän haluaa, lähtee harjoittelu helpommin eteenpäin. Yritys saa harjoittelijoista parhaassa tapauksessa hyviä tulevaisuuden työntekijöitä”, Broman kertoo. Broman kannattaa monipuolista yhteistyötä ammatillisen koulutuksen muun muassa Keudan kanssa. ”Yhteistyötä täytyy vaalia ja hoitaa”, hän toteaa.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.