Kerttu-koira on mukana opetuksessa ja rauhoittaa tunnelmaa

Musta laboradorinnoutaja makaa lattialla maton päällä.

Keuda

Keudalainen

Kerttu-koira on mukana opetuksessa ja rauhoittaa tunnelmaa

Julkaistu: 18.3.2022

Tiesittekö, että Keudassa työskentelee aivan ihastuttava koulukoira? Kerttu-niminen koira työskentelee Mäntsälän Lukkarinpolulla. Kerttu on pian neljävuotias labradorinnoutaja. Kerttu ei näytä ottavan ensitapaamisesta paineita – päinvastoin. Kertun läsnäolo tuntuu jopa rauhoittavan ilmapiirin. Käytyään ystävällisesti tervehtimässä, Kerttu palaa rauhallisesti omalle paikalleen. ”Kerttu on hyvin rauhallinen ja harkitsevainen koira. Hän on oikea rauhoittumisen mestari. Silloin kun Kertulla on hyvä palkka, jota hän tavoittelee, niin hän voi vähän innostua. Palkka voi olla sosiaalista tai ruokapalkkaa”, Keudan opettaja ja koulukoiraohjaaja Tiija-Sini Martikainen kuvailee. Kerttu on tullut Keudaan syksyllä 2021. Tiija-Sini kertoo kiinnostuneensa koira-avusteisesta opetusmenetelmästä opiskellessaan ammatilliseksi opettajaksi. Tällöin hän päätti hankkia koiran, josta tulisi sekä perheenjäsen että työkaveri. ”Minulla on aina ollut koiria. Halusin tuoda niiden kohtaamisista tulevan hyvän mielen myös muiden ihmisten saataville.” Näin perheeseen tuli Kerttu-koira, josta tuli myös Tiija-Sinin ja lopulta kaikkien keudalaisten lämminhenkinen kollega.  

Koulukoira ja ohjaaja kouluttautuvat yhdessä

Ei ole kuitenkaan itsestään selvää, että koira pääsee mukaan koira-avusteiseen toimintaan. Koiralta vaaditaan tiettyjä ominaisuuksia, jotta siitä voi tulla työkoira. Ensin koiran annetaan elää ja viettää pentuaika rauhassa. Koiran ominaisuuksia testataan vasta silloin, kun koira on täyttänyt yhden vuoden. ”Siinä katsotaan esimerkiksi, miten koira reagoi vieraisiin ihmisiin, ääniin ja alustoihin.” Kun koira on läpäissyt soveltuvuuskokeen, voi omistajan matka jatkua koira-avusteisen työskentelyn täydennyskoulutukseen. Ennen täydennyskoulutusta myös koulukoiraohjaajalta vaaditaan tiettyjä asioita. Ohjaajalla täytyy olla taustalla sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan koulutus. ”Kävin Koira oppimisen tukena -täydennyskoulutuksen JAMKissa. Koulutuksessa käytiin läpi muun muassa miten koira tuodaan työyhteisöön ja miten koira-avusteinen opetus käynnistetään. Siinä tulee huomioida sekä henkilökunta että opiskelijat.” Myös koiran kouluttaminen jatkuu. Koiran tulee antaa työnäyttö, jonka suoritettuaan koirasta ja ohjaajasta tulee diplomoitu koirakko. Työnäytön onnistuneesti suorittaneen koiran tunnistaa virallisesta työliivistä. Tällaisen näkee myös Kertun yllä. Artikkeli jatkuu kuvan alla. 
Henkilö istuu lattiallaan vieressään musta laboradorinnoutaja. Heidän edessään on pehmeä palikkalelu.
Koulukoiraohjaaja Tiija-Sini Martikainen ja koulukoira Kerttu ovat diplomoitu koirakko.

Kerttu on mukana oppitunneilla ja tarjoaa opiskelijoille taukoja

Kerttu työskentelee Lukkarinpolulla 1-3 päivänä viikossa – vaihdellen tarpeen ja opetusaiheen mukaan. Kerttu työskentelee kahdessa eri opetustilassa. Tällä huomioidaan se, jos jollain kouluympäristössä olevalla henkilöllä esiintyy allergiaa tai mahdollisesti koirapelkoa. Viime aikoina Kerttu on ollut mukana sote-alan oppitunneilla. Vastaanotto opiskelijoiden keskuudessa on ollut ilahtunut ja positiivinen. Kerttu on ollut mukana esimerkiksi ensiavun opetuksessa. ”Jos opiskelija kokee vuorovaikutustilanteissa ujoutta tai jännitystä, hän voi vaikkapa harjoitella painesiteen sitomista Kertun tassuun”, Tiija-Sini kertoo yhden esimerkin. Kerttu voi siis auttaa konkreettisesti opetuksessa, mutta Kertulla on myös tärkeä rooli erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Kerttu on usein mukana ryhmäytymisissä, joka voi osaltaan tasapainottaa ryhmädynamiikkaa. Kertun kanssa voi myös kehittää omia tunnesäätelytaitoja, kun opiskelijoiden kanssa pohditaan yhdessä, miten esimerkiksi koira kannattaa kohdata. Myös pelkästään koulukoiran läsnäololla voi olla suuri merkitys. Koulukoira voi toimia rauhoittavana ja maadoittavana elementtinä. Sen seura voi tarjota opiskelijoille oman hengähdystauon. ”Koira ei tuomitse ketään ja koira hyväksyy kaikki ihmiset sellaisena kuin he ovat. Koiralla voidaan vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, joka taas tukee oppimista. Ihminen oppii paremmin, kun hän voi hyvin.”

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa.  Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta. Logo, jossa lukee 60 vuotta ammatillista koulutusta Keuda.

Keuda

Keudalainen

Jaa sivu