Työelämätorstai: Yrittäjämäisten oppimisympäristöjen koulutuspäivä opetushenkilöstölle
Työelämää varten
Työelämätorstai: Yrittäjämäisten oppimisympäristöjen koulutuspäivä opetushenkilöstölle
21.4.2022
Julkaistu: 21.4.2022
Keudan opettajat, ammattiohjaajat ja opot pääsivät tutustumaan erilaisiin yrittäjämäisiin oppimisympäristöihin Järvenpään Peltolan auditoriossa 7.4.2022. Kouluttajana toimi Suomen Yrittäjistä Päivi Ojala.
”Koulutuksen tavoitteena on tuoda opettajille enemmän valmiuksia tukea opiskelijoiden yrittäjämäistä toimintaa. Sekä myös sitä, että opiskelijat olisivat enemmän kiinnostuneita yrittäjyydestä ja saisivat harjoitella yrittäjyyttä osana opetusta. Sekä antaa työkaluja ja näkökulmia siihen yrittäjyyden ja yrittäjämäisen opettamiseen”, Päivi Ojala kertoi.
Aiheesta puhumassa olivat myös ICT-alan opettaja Nurmijärveltä, liiketoiminnan opiskelija ja Samiedun edustaja.
Kuvassa opiskelija Joonatan Tonttila
Koulutuksesta inspiraatiota yrittäjyyteen
Ensimmäisenä koulutuksen esiintyjäksi tuli opiskelija Joonatan Tonttila. Tonttila opiskelee kaksoistutkinnolla merkonomiksi Keudan Keravan toimipisteessä sekä lukiossa. Tonttila kertoi omista kokemuksistaan Nuori Yrittäjyys -koulutuksesta sekä kokemuksista Taitaja-kisoista, joissa Tonttila pääsi finaaliin parinsa kanssa. ”Voitimme semifinaalit yhdessä parini kanssa ja nyt valmistaudumme finaaleihin”, kertoi Tonttila. Tonttila osallistui viime vuoden elokuussa Nuori yrittäjyys -koulutukseen, jossa hän loi yhdessä ryhmänsä kanssa NY-yrityksen. ”Loimme yrityksen elokuusta huhtikuuhun saakka. Koulutuksessa käytiin läpi erilaisia yritysprosesseja, kehitettiin yritystä ja yritettiin tuoda yritystä eloon”, kertoi Tonttila. ”Perustimme minun lisäksi kuuden kaverini kanssa Pihapuuhastelija NY- yrityksen, joka tarjoaa kotitalouksille, taloyhtiöille ja kaupungeille palveluitaan. Palveluita tarjotaan koko vuodenajan, lumitöistä nurmikonleikkuuseen”, Tonttila jatkoi. ”Opin koulutuksessa kaikkea, jota kuuluu yrityksen perustamiseen, kuten erilaisia lukuja, markkinointia, kirjanpitoa ja riskejä.”, Tonttila kertoi.Start up -koulutus yritystoiminnasta
Seuraavaksi Keudan opettaja Heimo Merilehto kertoi omasta oppimisympäristöstään, jota on toteutettu Keudan Nurmijärven toimipisteellä. Merilehto opettaa IT-tukihenkilökoulutuksia opiskelijoille ja hän on neljän vuoden ajan opettanut start up -liiketoimintakoulutusta, jossa eri alojen opiskelijat pääsevät keksimään oman yritysidean. ”Opetuksessa käytetään myös uutta teknologiaa eli robotiikkaa, VR, 3D-kuvantamista ja 3D-tulostamista. Niiden avulla synnytetään joku liikeidea, sille ideatasolle. Vielä ei ole päästy siihen asti, että siitä olisi tehty konkreettinen yritys”, kertoi Merilehto. Koulutukseen on osallistunut ensimmäisenä vuonna 25 ICT- alan opiskelijaa ja sote-alan opiskelijaa. Toisessa vaiheessa oli 40 opiskelijaa, ICT-alalta, liiketoiminnasta ja media-alalta. Tänä vuonna koulutuksessa oli ainoastaan merkonomeja ja ICT-alan opiskelijoita. ”Koulutus on vapaavalintainen kurssi, jonka opiskelijat ovat pystyneet valitsemaan. Koulutukseen on tuotu kaikki uusi teknologia mukaan ja opiskelijoille opetettu, miten esimerkiksi 3D-tulostinta käytetään, miten robotiikka voi vaikuttaa liiketoiminnan perustamiseen ja mitä VR-ympäristöä voisi toteuttaa. Koulutukseen on tuotu mukaan kaikkea teknologiaa, jota Keudasta löytyy”, Merilehto jatkoi. ”Parasta toisessa toteutuksessa oli se, kun luokassa koko opiskeluajan hiljaisena ollut opiskelija loisti ja aktivoitui yrityksen esittelyvaiheessa ja kertoi innostuneesti yritysideaa. Se oli minulle hieno kokemus, kun saatiin opiskelija aktivoitumaan”, Merilehto kertoi innostuneesti.Samiedussa kokeillaan myös erilaisia yrityskoulutuksia
Vierailevana tähtenä esiintyjäksi tuli Teamsin välityksellä mukaan projektikoordinaattori Tuire Pervilä, Samiedusta. Hän kertoi Samiedun eri toteutuksista ja tavoista tehdä yrityskoulutuksia. ”Meillä on täällä yrittäjille suunnattu ohjelma, Vuosi yrittäjänä, jossa jo olemassa olevia yrityksiä voidaan lähteä jatkokehittämään ja mahdollisesti myös lähteä yrityksen puikkoihin”, Pervilä kertoi. ”Vuosi yrittäjänä -ohjelman tarkoitus kehittää ja ylläpitää yksilöiden ammatillista osaamista sekä antaa valmiuksia yrittäjyyteen”, jatkoi Pervilä. ”Koulutus antaa myös mahdollisuuden koe ponnistaa yritystoimintaa”, Pervilä totesi. Suurin osa opiskelijoista on aikuisopiskelijoita ja pääosassa yksinyrittäjiä. Tärkein ajatus, jolla Pervilä haluaa herätellä opiskelijoitaan, on saada heidät miettimään, miten voidaan parhaiten tuottaa arvoa asiakkaille.
Keudan opiskelijat voivat vahvistaa yrittäjämäisiä taitojaan muun muassa Osuuskunta Yrittämössä ja NY-yrittäjinä sekä osallistumalla eri kampuksilla järjestettäviin yrittäjyysleireille.
Lisätietoa ja apua opettajille ja opiskelijoille saat Keudan yritystoiminnan koordinaattori Tiina Myrskyltä.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.