Työelämätiistai: Millaista tulevaisuutta teemme, kysyttiin Koulutusjohdon foorumissa
Työelämää varten
Vastuullinen ja kestävä
Työelämätiistai: Millaista tulevaisuutta teemme, kysyttiin Koulutusjohdon foorumissa
26.4.2022
Julkaistu: 26.4.2022
Kuvassa professori Arto O. Salonen, Itä-Suomen yliopisto
Suomen Yrittäjien Koulutusjohdon foorumissa, keskityttiin ilmastonmuutoksen yrityksille asettamiin osaamis- ja kehittämistarpeisiin. Päivässä oli useita hienoja puheenvuoroja ja esimerkkejä siitä, miten voimme vihreää siirtymää tahoillamme muun muassa oppilaitoksissa edistää. Päivän aikana tuli selväksi, ettei ilmastonmuutos odota. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tarvitaan yrityksiä ja osaamispalveluja tuottavia toimijoita muu muassa oppilaitoksia. Meitä kaikkia.
Yksi vaikuttavimmista puheenvuoroista mielestäni oli professori Arto O. Salosella Itä-Suomen yliopistosta. Hän herätteli pohtimaan, miltä kestävämpi elämäntapa voisi näyttää ja miten voimme sitä rakentaa. Maailma muuttuu yhteisten toimenpiteiden vaikutuksista; tiede selittää, taide uudistaa, talous mahdollistaa ja teknologia vauhdittaa. Kukaan ei voi tehdä tulevaisuutta yksin, mutta jokainen voi siihen halutessaan vaikuttaa. Muuttuva ilmasto muuttaa kaiken.
Ekonomisti Sampo Seppänen Suomen Yrittäjistä kertoi, mitä pk-yritykset ajattelevat talouden vihreästä siirtymästä. Yrittäjägallupin mukaan noin 60 prosenttia pk-yrityksistä arvioi ilmastonmuutoksen ja ympäristövastuun vaatimusten vaikuttavan yrityksen liiketoimintaan vähintään jonkin verran. Kasvuhakuiset yritykset näkevät hiilineutraalisuustavoitteissa enemmän mahdollisuuksia kuin haasteita. Neljännes yrityksistä, jotka kokevat kestävyysvaatimusten vaikuttavan liiketoimintaansa, arvioi tarvitsevansa uutta osaamista vastatakseen ilmastonmuutokseen ja ympäristövastuun vaatimuksiin. Osaamista yritykset kehittävät eri tavoin, kuten kouluttamalla henkilöstöä (68 %). Oppilaitosyhteistyötä tekee 22 % yrityksistä.
Sitran johtava asiantuntija Eero Jalava toi esille, miten vihreä siirtymä vaikuttaa työhön ja osaamiseen. Jalavan mukaan muutos koskee kaikkia aloja ja kaikkia ihmisiä. Suomalaiset yritykset ovat lähteneet aktiivisesti mukaan kiertotalouteen, ja kiertotalousosaaminen yrityksissä on monenlaista ja monialaista. Sitä tulisi ennakoida toimialoittain, sillä yhtä ratkaisua kaikille toimialoille ei ole. Tiiviillä oppilaitos-yritys-yhteistyöllä voidaan Jalavan mukaan varmistaa niin osaamistarpeen jalkautumista oppilaitoksiin kuin osaavaa työvoimaa.
Vaikuttavia puheenvuorossaan olivat myös nuoret NY-yrittäjät Ylöjärven lukiosta, Lenni Lehtonen ja Leo Salminen. Luovia NY auttaa ihmisiä ja luontoa ja tuo esiin uusia kierrätyksen ja kestävän kehityksen tarjoamia mahdollisuuksia. Lisäksi se valmistaa erilaisia tuotteita, kuten korvakoruja roskiin menevästä HDPE-muovista. Kyseistä muovia käytetään muun muassa pullonkorkeissa ja käsidesipulloissa. Maailmanlaajuinen muoviongelma on vääryys, joka on ratkaistava: no time to waste, totesivat Lehtonen ja Salminen.
Foorumi kannusti tunnistamaan eri alojen vihreän siirtymän tarpeita ja kehittämään osaamista rohkeasti uusin tavoin. Oppilaitoksia ja muita palveluntarjoajia rohkaistiin parantamaan tarjontaa ja vahvistamaan tarjonnan tunnettuutta.
Muuttuva ilmasto muuttaa kaiken. Jokainen meistä voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.
Keudassa toimimme strategiamme mukaisesti vastuullisesti ja kestävästi. Pyrimme monin tavoin vastaamaan niihin haasteisin, joita muuttuva toimintaympäristömme aiheuttaa. Tämä tarkoittaa panostamista muutosjohtamiseen, kestävään toimintakulttuuriin ja tulevaisuutta ennakoivaan opetukseen.
Keudan 60 vuotisen taipaleen ja juhlavuoden kunniaksi järjestämme ajankohtaisen 60 vastuullista tekoa -haasteen kaikille keudalaisille. Tavoitteena on kerätä kuusikymmentä vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvää tekoa Keudasta. Lue lisää: 60 vastuullista tekoa
Vastuullinen ja kestävä Keuda
Keudan palvelut yrityksille ja yhteisöille
Teksti ja otsikkokuva: Anne Öhman
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.