Työelämätiistai: Sisustusalan yrittäjällä on unelmatyö – Monipuolinen osaaminen on etu  

Työelämää varten

Työelämätiistai: Sisustusalan yrittäjällä on unelmatyö – Monipuolinen osaaminen on etu  

Julkaistu: 24.5.2022

Sisustussuunnittelija Elisa Wallstén nauttii yrittäjyyden tuomasta vapaudesta ja kollegojen kanssa sparrauksesta. Yrittäjän ammattitutkinnon ja Yksinyrittäjäakatemian suorittaminen toivat itsevarmuutta ja konkreettista apua työskentelyyn.

Porvoolainen yrittäjä Elisa Wallstén, Suunnittelutoimisto Sisustusjuttu, toimii sisustussuunnittelijana erilaisissa koti- ja julkitilaprojekteissa. Hän tekee myös sisustustoimittajan ja sisällöntuottajan työtä.

”Työpöydälläni on parhaillaan muun muassa erään Helsingissä sijaitsevan toimiston remontin ja sisustuksen suunnittelu. Lisäksi työn alla on erilaisia kotien sisustussuunnitteluprojekteja sekä yritysten kotisivujen tekstien ja lehtiartikkeleiden laatimista”, kertoo Wallstén.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistään Wallstén on toiminut sisustustoimittajana lehdessä.

Kollegat keskeinen osa verkostoa ja tukea

Yrittäjyys merkitsee Elisa Wallsténille ennen kaikkea vapautta ja vastuuta. Oma työ on unelmatyö.

”Saan toteuttaa luovuutta työssäni. Parhaimmat ideat syntyvät eri aikoina vuorokaudesta”, Wallstén toteaa.

Uusi työtila Porvoon vanhassa kaupungissa on tuonut Wallsténille uudenlaisia yhteistyömahdollisuuksia paikallisten kollegoiden kanssa. Yhteisessä työtilassa voi vaihtaa ajatuksia.

”Kollegat ovat tärkeä osa verkostoa ja tukea. Jos en voi ottaa vastaan jotakuta työprojektia, voin vinkata siitä kollegoille tai toisinpäin”, Wallstén kertoo.

Korona-aikana hän on työskennellyt paljon kotoa käsin. Perheessä on kaksi yrittäjää ja pienet lapset, joten Wallstén nauttii paljon myös toimistolla olemisesta.

”Työhuoneella olen tehokkaampi”, Wallstén toteaa.

Yrittäjä tarvitsee monipuolista osaamista

Elisa Wallsténin mukaan yrittäjä tarvitsee monipuolista osaamista. Ammattiosaaminen eli ala, millä yrittää, on ykkösjuttu ja vaatii vahvaa osaamista.

”Sana hyvästä työntekijästä kiirii helposti ja töitä tulee helposti”, Wallstén kertoo.

Yrittäjältä vaaditaan myös yrittäjyysosaamista.

”Olen itse opetellut pitämään kirjaa tekemisistä ja ottanut käyttöön tuntikirjausjärjestelmän ja laskutusohjelman”,  Wallstén mainitsee.

Myös täydennyskoulutus on yrittäjälle tärkeää.

”On tärkeää kehittää omaa osaamista, jotta pysyy ajan hengessä mukana. Suunnittelupuolella tämä voi tarkoittaa esimerkiksi uuden tietokoneohjelman opettelua”, Wallstén jatkaa.

Yrittäjyyden taitekohdasta eteenpäin

Elisa Wallstén valmistui alkuvuodesta yrittäjän ammattitutkinnosta ja Yksinyrittäjäakatemiasta Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudasta. Aiemmalta koulutukseltaan hän on muotoilija (amk) ja suorittanut myös lehtitoimittajakoulutuksen.

Yrittäjän ammattitutkintoa ja Yksinyrittäjäakatemiaa hän lähti opiskelemaan oltuaan epävarma siitä, mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä.

”Olin yrittäjyyden taitekohdassa”, Wallstén toteaa.

Varmistui, että hän haluaa ehdottomasti jatkaa yrittäjänä ja mihin hän haluaa panostaa tulevaisuudessa.

”Aktivoiduin ja tutustuin muihin porvoolaisiin yrittäjiin. Hain myös apua paikallisesta uusyrityskeskuksesta”, Wallstén jatkaa.

Koulutus ja sen tuoma aktiivisuus vaikuttivat positiivisesti työmäärään. Tärkeimpien asiakassegmenttien löytäminen selkeytti tulevaisuuden suunnittelua.

”Sain solmittua uusia säännöllisiä asiakasprojekteja”, Wallstén kertoo.

Koulutuksesta itsevarmuutta ja konkreettista apua

Yrittäjän ammattitutkinnon Elisa Wallstén suoritti yrittäjän oppisopimuskoulutuksena ja hänellä oli mentori.

”Mentorini oli erinomainen valinta ja hän onnistui henkisessä sparrauksessa loistavasti. Keskustelimme monipuolisesti erilaisista aiheista”, Wallstén kertoo.

Koulutuksessa käsiteltiin mielenkiintoisia aiheita. Tutkinnon näyttöihin valmistautuminen oli hyvää kertausta käsiteltyihin aiheisiin.

”Hyödyllistä oli tehtävien soveltaminen omaan yritystoimintaan. Sain paljon konkreettisia vinkkejä ja työkaluja hyödynnettäväksi”, Wallstén mainitsee.

Koulutuksen sisältö vastasi Wallsténin ennakko-odotuksia ja jopa ylitti ne.

”Sain itsevarmuutta koulutuksesta. Tutkintotodistuksen käteen saaminen oli hieno hetki. Opettaja kannusti maaliin, kiitos siitä”, Wallstén kertoo.


Yrittäjä! Kehitä osaamista ja kasva

Osaaminen on yrityksen tärkein voimavara. Siksi kannattaa huolehtia se on ajan tasalla. Osaamista voi kehittää monin tavoin, kuten esimerkiksi yrittäjyyden, liiketoiminnan tai asiakaspalvelun tai oman alan näkökulmasta.

Yrittäjyyden ammattitutkinnosta digitaalisuutta ja vastuullisuutta yritystoimintaan

Yrittäjyyden ammattitutkinto antaa yrittäjyysopettajien Virpi Koiviston ja Kari Moisiolan mukaan eväitä menestymiseen. Opintoja voi räätälöidä itselleen sopivaksi teemoilla, kuten myynti ja markkinointi, verkkokaupan perustaminen ja kehittäminen tai talouden johtaminen. Kestävä kehitys ja digitalisaatio ovat myös vahvasti esillä. Tutkinto sopii yrittäjyyden jokaiseen vaiheeseen.

”Yritystoimintaa suunnittelevalle henkilölle tärkeän lisän tuovat omien vahvuuksien tunnistaminen, verkostojen merkitys ja rohkeus tavoitella unelmiaan. Esimerkiksi yrityksen perustaminen voi herättää epävarmuutta. Yrittäjyys on prosessi uusine näkökulmineen”, Koivisto kannustaa.

Toimiva yrittäjä saa konkreettisia koulutuksesta työkaluja ja rohkeutta oman yritystoimintansa kasvuun ja kehittämiseen. Konsulttina tai valmentajana toimivalle yrittäjälle soveltuu yritysneuvojan suuntautumisvaihtoehto.

”Keskeistä on käytännönläheisyys: tekeminen keskittyy oman yrityksen kehittämiseen. Koulutus kestää 1 – 1,5 vuotta ja sisältää 11 koulutuspäivää. Halutessa voi suorittaa vain yhden tutkinnon osan. Valtaosa oppimisesta on työssä oppimista, eli yrittäjä kehittää omassa työssään omaa liiketoimintaansa. Koulutukseen on jatkuva haku ja mukaan pääsee oman aikataulun mukaan”, Moisiola toteaa.

Yksinyrittäjille verkostoitumista ja osaamista Yksinyrittäjäakatemiasta

Yksinyrittäjille monipuolisen tavan osaamisen kehittämiseen tarjoaa Uudenmaan Yrittäjien kanssa toteutettava Yksinyrittäjäakatemia (YYA). Asiakkuuspäällikkö Jorma Käyhkön mukaan koulutusohjelma edistää yksinyrittäjien verkostoitumista ja osaamista. Aiheita ovat muun muassa myynti ja markkinointi, digitaaliset työkalut, hyvinvointi, talous ja kasvu.

”Usein yksinyrittäjällä on oman alan substanssi hallussaan, mutta muu yrityksen toimintaan liittyvä osaaminen voi kaivata kehittämistä. Välttämättä yrittäjä ei tiedosta, mitä osaamista kannattaisi kehittää ja minkälaisia ratkaisuja siihen olisi. Tähän tarjoamme tukea”, Käyhkö toteaa.

Koulutuksessa yrittäjä kehittää yrityksensä palveluja tai tuotteita lähipäivissä ja työskentelee niiden välillä itsenäisesti. Opiskelu on tutkintotavoitteista ja suorittaa voi yrittäjyyden ammattitutkinnon tai itseä kiinnostavan tutkinnon osan. Tervetuloa syksyllä 2022 käynnistyvään Yksinyrittäjäakatemiaan!

Keuda on mukana Uudenmaan Yrittäjien Yksinyrittäjän päivässä

Uudenmaan Yrittäjät järjestää perjantaina 11.11.2022 suuren Yksinyrittäjäpäivän Järvenpään Aino Areenalla. Myös Keuda on mukana tapahtumassa.

Tilaisuuden odotetaan keräävän yli viisisataa yksinyrittäjää eri puolelta Suomea verkostoitumaan, oppimaan uutta ja viihtymään. Tervetuloa mukaan!Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa.  Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.

Keuda 60 vuotta logo

Työelämää varten

Jaa sivu