Kolumni Keudasta: Olemme kasvaneet joukkueeksi

Ihmiset seisovat ryhmässä ja heiluttavat lippuja.

Kilpailutoiminta

Keuda

Keudalainen

Opiskelu

Työelämää varten

Yhteisöllinen

Kolumni Keudasta: Olemme kasvaneet joukkueeksi

Julkaistu: 8.6.2022

Eletään vuotta 2010 ja Keudassa ollaan turvallisesti vuoden 2008 Espoo-Uusimaa Suurkisojen ja tulevien 2012 Järvenpään SAKUstars kisojen välitilassa. Ammatillinen koulutus on vihdoin muutakin, kuin karvanopat Toyota Tercelin taustapeilissä. Kaikilla tuntuu olevan hyvä meininki. Keuda uudistuu vauhdilla, eikä ylinopeuksia mitata. Mahtavaa olla tässä mukana, koska hei-, nyt mennään… Keudan silloinen kilpailutoiminnan koordinaattori Jussi Kaatrasalo kirjoitti viisaasti mainiossa artikkelissaan (Ammattikasvatuksen aikakauskirja, 12(2), 30–37 ) Espoo-Uusimaa Suurkisojen jälkimainingeissa menneistä kilpailuista ja havainnoistaan seuraavasti: ”Keuda ei ollut mukana joukkueena, vaan yksittäisinä kilpailijoina ja valmentajina yksittäisistä yksiköistä. Tämän tosiasian myötä ei kannata edes kysyä miten kilpailuihin osallistuminen olisi luonut pidemmälle kantavaa yhteishenkeä ja yhteisöllisyyttä oppilaitoksessamme. Toki me iloitsemme opiskelijoidemme menestyksestä, ja tuomme sen esiin tiedotteissamme ja markkinoinnissamme, olemme mitalisteistamme ylpeitä. Oppilaitoksen tehtävä on kuitenkin kouluttaa osaajia, olla osaaja heidän kouluttamisessaan. Tässä lajissa onnistumisesta ei saa mitalia, vaan menestys mitataan mm. valmistuneiden menestyksenä työelämässä tai peruskoulunsa päättäneiden nuorten halukkuudessa tulla ammattiopistoon opiskelemaan.” (Jussi Kaatrasalo 2010) Viisaita sanoja. Nyt 12 vuotta myöhemmin Jussin silloisten havaintojen ja ajatusten pohjalta uskallan rohkeasti väittää, että olemme oppineet edustamaan Keudaa eri tapahtumissa ja kilpailuissa nimenomaan joukkueena. Me välitämme toisistamme oikealla, kehittävällä tavalla. Kisahuoltajat ja kilpailijat ovat aidosti yhtä. Tekemisestä huokuu lämpö ja molemminpuolinen arvostus. Tästä meidän tulee myös jatkossa pitää tiukasti kiinni. On selvää, että opiskelijoiden saavutuksia tulee tarkastella muistakin näkökulmista kuin puhtaasti mitalisijoituksina. Vaikka opiskelija ei joka vuosi mitalisijaan yllä, on hänellä tulevaisuudessa aina mahdollisuus oppia lisää ja kartuttaa osaamistaan.
Osallistumalla eri tapahtumiin ja kilpailuihin opiskelijat löytävät itsestään ominaisuuksia, joiden oppiminen tai omaksuminen ei muuten ole mitenkään itsestään selvää.
Nämä ominaisuudet ovat tärkeitä myös tulevien työnantajien silmissä; rohkeutta, tahtoa ja omatoimisuutta ottaa haaste vastaan sekä halua ja uskallusta oppia ja kokea uutta. … Syksyllä hei, taas mennään … Lokoisaa kesää kaikille Janne Jousiaho

Mies seisoo keltaisen maskotin vieressä Kirjoittaja Janne Jousiaho työskentelee Keudassa kilpailupäällikkönä ja toimii Taitaja- sekä SAKUstars-kisoissa joukkueen johtajana. Kuvassa Taitaja2022 Porin maskotin kanssa.

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta. Logo, jossa lukee 60 vuotta ammatillista koulutusta Keuda.

Kilpailutoiminta

Keuda

Keudalainen

Opiskelu

Työelämää varten

Yhteisöllinen

Jaa sivu