Keudan rakennusalan opiskelijoita mukana Skanska Ammattioppiva -harjoitteluohjelmassa

Kuvassa viisi henkilöä seisoo rivissä suuressa työsalissa.

Tekniikan alat

Keudalainen

Opiskelijan ääni

Opiskelu

Työelämää varten

Keudan rakennusalan opiskelijoita mukana Skanska Ammattioppiva -harjoitteluohjelmassa

Julkaistu: 15.8.2022

Rakennusalan opit haltuun työelämässä

Keuda Nurmijärven ja Mäntsälän rakennusalan opiskelijoita on päässyt mukaan uudenlaiseen mahdollisuuteen, jossa he pääsevät suorittamaan opintonsa työelämässä. Skanska Ammattioppiva -harjoitteluohjelma tarjoaa oppisopimuksen kautta ensimmäisen vuoden rakennusalan opiskelijoille suoran polun työelämään. Keudasta työskentelee parhaillaan ensimmäinen opiskelijaryhmä Skanskan Ammattioppiva-ohjelmassa. Tapaammekin ryhmän kolme opiskelijaa Arttu Kiviniemen, Lusinga Mizowan ja Roope Ollilaisen sekä Skanskan Etelä-Suomen pääluottamusmies Jari Renlundin ja Keudan rakennusalan opettaja Vesa Köykän. Vaikka Arttu, Lusinga ja Roope työskentelevät Skanskan eri työmailla, heistä kaikista välittyy samanhenkinen kokemus omista työyhteistöistään. He ovat selvästi päässeet mukaan porukkaan ja viihtyvät hyvin. ”Siellä on ollut oikeasti mukavaa. Kaikki juttelevat toisilleen ja tulee sellainen olo, että kuuluu porukkaan”, Lusinga kuvailee. ”On just kiva, kun on niin sanotusti osa perhettä. Siellä on hyvä ryhmä ja kiva tehdä kaikkien kanssa töitä”, Roope jatkaa. Arttu on samaa mieltä. Hän työskentelee tällä hetkellä Vantaan Kivistössä sijaitsevalla työmaalla. Viime aikoina hän on ollut mukana purkamassa paikallavalettujen holvien muotteja. ”Sitten on valettu vähän kaikenlaista ja tehty raudoituksia”, Arttu listaa. Lusinga työskentelee työmaalla Helsingin Vuosaaressa, jossa on rakenteilla 24-kerroksinen kerrostalo. Hänen suurin odotuksensa oppisopimukselta on se, että hän pääsee näkemään oman kädenjälkensä sekä työmaan valmiina. ”Minua on kiinnostanut kaikenlainen käsillä tekeminen jo lapsesta lähtien. Siksi päätinkin hakea rakennusalalle”, Lusinga kertoo. Roope on päässyt työskentelemään uudelle asuinalueelle Helsingin Postipuistoon. Hän on tehnyt esimerkiksi väliseiniä ja alakattoa. ”Minua on lapsesta saakka kiinnostanut kaikenlainen nikkarointi. Tiesin jo hyvin nuorena haluavani rakennusalalle. Myös faija ja molemmat ukit ovat olleet rakennusalalla, niin se on mennyt meillä suvussa”, Roope toteaa.  

Skanska Ammattioppiva -harjoitteluohjelma mahdollistaa yksilöllisen oppimisen ja polun työelämään

Ensimmäiset keudalaiset aloittivat Ammattioppiva-ohjelmassa huhtikuussa 2022. Skanskan pääluottamusmies Jari Renlund kertoo, että vietyään Ammattioppiva-esitteet Keudaan, lähtivät asiat etenemään vauhdikkaasti. Opiskelijat saivat hakea ohjelmaan ja edellytyksenä haastatteluun pääsyyn oli, että heillä olisi opettaja suosittelijana. ”Nyt heillä kaikilla neljällä on oppisopimus sinne vuoden 2024 toukokuun loppuun saakka. Teimme heti kättelyssä päätöksen, että sitoudumme tähän ja tarjoamme opiskelijoille töitä”, Jari sanoo. Opettaja Vesa Köykkä näkee tämän loistavana polkuna, sillä opiskelijat pääsevät tekemään töitä ammattilaisen työparina ja sitä kautta oppimaan paljon. ”Se on heille kuin yksityisopetusta ja todella tehokasta, kun näkee oikean työympäristön. Tätä kautta pääsee näkemään oppimisympäristöjä, mitä ei koulussa pääsisi näkemään.” Skanskalla riittääkin repertuaaria monenlaisiin oppisopimusympäristöihin. Jari kertoo, että Skanskan projekteissa pääsee näkemään rakentamisen koko kirjon ja erilaisia hankkeita, niin koteja, toimistoja, kauppakeskuksia, sairaaloita, hotelleja, kouluja kuin monenlaisia infrahankkeita. Opiskelijoiden opinnot suunnitellaan aina noin puoleksi vuodeksi eteenpäin. Tällöin tehdään kartoitus ja suunnitelma siitä, minkälaisissa työtehtävissä he edistäisivät parhaiten opintojaan. Jari kuitenkin toteaa, että myös teoriaopintojen pitää kulkea mukana hyvällä sykkeellä. ”Työ ei pelkästään ole etusijalla, vaan kaikki kokonaisuutena. Me yritämme mahdollisimman paljon tukea kaikessa missä tarvitsee”, Jari painottaa. Vesa summaa vielä lopuksi, että Skanskan kanssa on hienoa tehdä yhteistyötä. Opettajana hänellä on luottavainen olo siitä, että opiskelijat oppivat paljon ja työskentelevät turvallisesti. ”Erilaiset työmaat antavat mahdollisuuksia sen mukaan, mitä osaamistarvetta siellä on. Sitten tutkinnon osa otetaan opiskelijalle työn alle. Tässä toteutuu se ajatus, että opiskelijat etenevät yksilöllisiä polkuja”, Vesa kiteyttää lopuksi. Haastattelu toteutettu keväällä 2022.
Skanska Ammattioppiva -harjoitteluohjelma muodostuu valmennuspäivien, lyhyen koulutussopimusjakson, oppisopimusjaksojen ja kesätöiden muodostamasta kokonaisuudesta. Se on mitoitettu noin 2,5 vuodelle ja tarkoitettu käytäväksi opintojen ohella. Tavoitteena on, että valittujen harjoittelijoiden urapolku jatkuisi Skanskassa myös tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta. Logo, jossa lukee 60 vuotta ammatillista koulutusta Keuda.

Tekniikan alat

Keudalainen

Opiskelijan ääni

Opiskelu

Työelämää varten

Jaa sivu