Ajankohtaista opiskelijalle – Elokuu 2022

Viisi henkilöä seisoo suuren näytön edessä, jossa on Teams-näkymä. Kolme henkilöä istuu tuoleilla heidän edessään.

Opiskelu

Keuda

Ajankohtaista opiskelijalle – Elokuu 2022

Julkaistu: 23.8.2022

Opinto-ohjaajien kokoama uutiskirje Keudan opiskelijoille

(Yläpuolella olevassa kuvassa opiskelijoita opiskelijakunta Kuoman kokouksessa keväällä 2022)

Rehtorin tervehdys

Hienoa, että olet keudalainen opiskelija. Teemme parhaamme, että opiskelupolkusi on antoisa ja henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelmasi on sinulle sopiva ja innostava. Tässä kirjeessä on lisätietoa suunnitelman (HOKS) laadinnasta. Se on tärkeä. Siihen kirjataan miten ja mitä uutta osaamista olet hankkimassa, miten osoitat osaamisesi sekä millaista ohjausta, tukea tai mahdollisia erityisen tuen toimia tarvitset. Vastuuopettajasi toimii tukenasi ja auttaa sinua laatimaan mahdollisimman hyvän suunnitelman. Ole aktiivinen. Äänesi kuuluu myös opiskelijakunnan kautta.  Tämä Ajankohtaista opiskelijalle -kirje tiedottaa sinua ajankohtaisista opiskeluun ja oman uran suunnitteluun liittyvistä asioista. Ammattitaitoiset opinto-ohjaajamme ovat koonneet sen. Toivomme sinun saavan tietoa ja vinkkejä esimerkiksi erilaisista opiskelumahdollisuuksista Keudassa, työnhausta ja jatko-opintomahdollisuuksista.   Mielipiteesi on meille tärkeä: kirjeen lopussa on linkki kyselyyn. Kerro siis mielipiteesi ja vaikuta näin tulevien kirjeiden aiheisiin.   Sydämellä Anna Mari 

Ajankohtaisia päivämääriä

  • Kaksoistutkinto-opintoihin ilmoittautuminen omalle opinto-ohjaajalle 24.8.2022 mennessä. HUOM! poikkeuksena Mäntsälän Lukkarinpolku, jossa ilmoittautuminen tulee tehdä jo 10.8.2022 mennessä. 
  • Syksyn ammattikorkeakoulu- ja yliopistohaku alkaa 31.8.2022 klo 8 ja päättyy 14.9.2022 klo 15.
  • Keudan toimipisteissä järjestetään RekryKarnevaalit 15.9.2022. Paikalle saapuu työnantajia, joiden toiveena on saada työntekijöitä. Tule tutustumaan mahdollisuuksiisi!
  • Opiskelijakunta Kuoman yleiskokous 6.10.2022 klo 12-14. Lisätietoa lähempänä tapahtumia löytyy opiskelijakunta Kuoman sivuilta.
  • Hyvinvointivirtaa-viikkoa vietetään viikolla 40, jolloin toimipisteissä järjestetään tapahtumia.  
  • Syysloma on viikolla 42 eli 17.10. – 23.10.2022.
  • Pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulut järjestävät AMK-kampuspäivän 10.11.2022.  Tilaisuudessa Arcada, Diak, Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia esittelevät koulutustarjontaansa.  Tilaisuuteen tulee ilmoittautua AMK-kampuspäivän sivuilta. 
  • Keuda täyttää 60 vuotta. Marraskuun alussa juhlimme Halloween-lanien ja Komein Kurpitsa -kilpailun merkeissä. Lisätietoa lähempänä tapahtumia löytyy opiskelijakunta Kuoman sivuilta.
  • Studia-messut on Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma. Se järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 23.-24.11.2022.
  • Joulutauko 22.12.2022-9.1.2023.

Tuutori- ja opiskelijakuntatoiminta sekä järjestyssäännöt

Keudan tuutorit toivottavat kaikki uudet opiskelijat lämpimästi tervetulleiksi! He vinkkaavat, että tuutoritoiminta voi olla osa kenen tahansa keudalaisen opiskelijan opintoja. Kiinnostuneet voivat tutustua tuutoritoimintaan täältä! Lisätietoa voi saada myös omalta opinto-ohjaajalta! Kaikki Keudan opiskelijat ovat tervetulleita opiskelijakunta Kuoman järjestämään Keudan opiskelijafoorumiin. Opiskelijafoorumi pidetään 6.10.2022. Opiskelijafoorumissa on tärkeässä osassa johdon paneeli, jossa Keudan johto vastaa opiskelijoiden kysymyksiin. Samana päivänä 6.10.2022 pidetään myös Keudan opiskelijakunta Kuoman syyskokous. Syyskokoukseen ovat tervetulleita Keudan toimipisteiden opiskelijakuntien hallitukset varajäsenineen. Tällöin valitaan uusia jäseniä Kuoman hallitukseen eronneiden tilalle. Päivämäärä kannattaa laittaa jo kalenteriin. Aiheista tulee lisätietoja opiskelijakunta Kuoman sivuille lähempänä ajankohtaa. Logo, jossa näkyy kämmeniä pyöreissä eri värisissä taustaoissa. Kämmenien alapuolella lukee "Kuoma". Keudassa on järjestyssäännöt, jotta kaikki viihtyisivät hyvin ja Keudaan olisi mukava tulla. Sääntöjen noudattaminen tuo viihtyisyyttä ja turvallisuutta kaikille. Järjestyssäännöt ovat hiukan uudistumassa. Opiskelijan oikeuksiin on tulossa seuraava kirjaus: ”Opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Opettajan tai rehtorin tulee ilmoittaa tietoonsa tulleesta oppimisympäristössä tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta niistä epäillyn ja niiden kohteena olevan opiskelijan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle. (L164/2022; 531/2017)”.  Lisäksi opiskelijan velvollisuuksiin on tulossa seuraava kirjaus: ”Opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti. Opiskelijan on käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja syrjimättä sekä toimittava siten, ettei hän vaaranna muiden opiskelijoiden, oppilaitosyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä. (L164/2022; 531/2017)” Järjestyssäännöt löytyvät täältä!

Opiskelijakunta Kuoman tervehdys

“Tervehdys Keudan opiskelijakunnasta eli Kuomasta! Kuoman tarkoituksena on edistää Keudan eri toimipisteiden opiskelijakuntien yhteistyötä, valvoa ja toteuttaa ammatillisesta koulutuksesta säädetyn lain (531/2017) toteutumista Keudassa, ajaa toimipisteiden opiskelijakuntien etuja ja noudattaa niiden tahtoa sekä edustaa toimipisteiden opiskelijakuntia kaikissa mahdollisissa toimielimissä ja yhteistyöryhmissä sekä tehdä esityksiä ja antaa lausuntoja opiskelijoita koskevissa asioissa. Kuomassa pääset vaikuttamaan opiskelijoita koskeviin asioihin osallistumalla luottamustehtäviin. Samalla sinulla on mahdollisuus hankkia osaamista ja kerryttää osaamispisteitä ytojen valinnaisiin osa-alueisiin (vuorovaikutus ja viestintä äidinkielellä, suomi sekä työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen). Lisäinfoa Kuomasta ja sen toiminnasta löytyy täältä! Opiskelijakunta Kuoman yleiskokous pidetään kahdesti vuodessa. Kutsusta yleiskokoukseen ilmoitetaan Keuda.fi Opiskelijalle -sivuilla vähintään 14 päivää ennen kokousta. Opiskelijakunta Kuoman yleiskokous on laillinen ja päätösvaltainen, mikäli se on kutsuttu koolle näiden sääntöjen edellyttämällä tavalla ja paikalla on vähintään kymmenen (10) jäsentä. Päätökset kokouksessa tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Yleiskokouksiin osallistuvat kaikkien Keudan toimipisteiden omien opiskelijakuntien hallitusten kaikki jäsenet (varsinaiset ja varajäsenet). Tulossa syksyllä: 
  • 10.2022 klo 12-14 Keudan opiskelijafoorumi ja Kuoman yleiskokous
  • 10.2022 Kuoman uuden hallituksen koulutus- ja järjestäytymiskokous
  • 2.-4.11.2022 Keuda 60 v. Komein kurpitsa -kilpailu ja Halloween-lanit
  • 11.2022 Tuutoreiden ja opiskelijakuntien yhteinen koulutus
  • 12.2022 Opiskelijoiden elokuvailta
Tarkemmat tiedot tapahtumista ja kokouksista tulevat lähempänä ajankohtia nettisivuille!“
Kaksi henkilöä seisoo vierekkäin luokkatilassa.
Kuvassa Kuoman varapuheenjohtaja Niko Nyholm ja puheenjohtaja Sebastian Björkstedt. 

Tietoa HOKSista uusille ja jatkaville opiskelijoille

HOKS tarkoittaa henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa, joka tehdään heti opintojen alkaessa vastuuopettajan kanssa. HOKSia päivitetään opintojen aikana aina tarpeen mukaan. HOKS-keskusteluun kannattaa valmistautua tutustumalla tutkinnon rakenteeseen ePerusteissa. Opiskelijan kannattaa miettiä, mitkä ovat tavoitteet tutkinnon suhteen ja millaisia tulevaisuudensuunnitelmia itsellä on. Osaamista voi hankkia erilaisissa ympäristöissä. Eri vaihtoehtoihin kannattaa tutustua ja kertoa toiveistaan ja tavoitteistaan HOKS-keskustelussa vastuuopettajalle. HOKSissa käydään läpi aikaisempaa osaamista, jota mahdollisesti tunnistetaan ja tunnustetaan. Vastuuopettajalle kannattaa kertoa myös siitä, jos tarvitsee yleisen tuen ja ohjauksen lisäksi erityistä tukea. HOKSissa sovitaan tutkinnon osa kerrallaan, mitä opiskellaan, mikä on opiskelun aikataulu ja missä opiskelu tapahtuu. Opiskelija sitoutuu opiskelemaan HOKSin mukaisesti ja suunnitelmaa päivitetään aina, kun siihen tulee muutoksia. Opiskelijan kannattaa olla itse aktiivinen oman opintopolun rakentamisessa ja tavoitteiden ääneen sanoittamisessa: kukaan muu ei voi tietää millaista tukea opiskelija opintomatkallaan tarvitsee. Opinnoissa annetaan tukea, jotta unelmien ja tavoitteiden saavuttaminen on mahdollista! Työelämässä oppiminen mahdollistaa osaamisen hankkimisen ja osoittamisen työpaikalla käytännön työtehtävissä. Työnantajan edustaja, opettaja ja opiskelija suunnittelevat yhdessä, mitä työtehtäviä tekemällä saavutetaan puuttuva osaamisen ja miten osaaminen työpaikalla osoitetaan (näytöt). Työpaikalla opiskelijaa ohjaa tehtävään nimetty työpaikkaohjaaja. Työelämässä oppimisessa oppisopimusopiskelu yhdistää joustavasti opiskelun ja työntekemisen. Oppisopimus edellyttää työpaikkaa, jossa opiskelija voi työskennellä monipuolisissa tutkintoon liittyvissä työtehtävissä. Opiskelijalle maksetaan alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja opiskelua voidaan täydentää esim. oppilaitoksessa tapahtuvalla opiskelulla. Oppisopimuksella voi suorittaa tutkinnon, tutkinnon osan tai pienempiä osia. Oppisopimus on loistava vaihtoehto, jos haluaa edistää kesätyön kautta opintojaan tai jatkaa opinnot loppuun oppisopimuksella. Oppisopimus sopii kaikenikäisille. Kysy lisää oppisopimuksen mahdollisuuksista!   Yhteisiä tutkinnon osia eli yto-opintoja opiskellaan, jotta saadaan valmiuksia jatko-opintoihin ja työelämään. Yto-opintoja on 35 osaamispistettä jokaisessa perustutkinnossa. HOKS-keskustelussa sovitaan vastuuopettajan kanssa, kuinka yto-opintoja opiskellaan. Opiskelutapoja on monia.  yto-opintoja voi opiskella päivätoteutuksena lähiopetuksessa lukujärjestyksen mukaan, iltaopetuksessa, verkko-opintoina tai räätälöidysti työelämätoteutuksena. Osaaminen osoitetaan aina osaamisen näytössä. Aikaisemmin hankitusta osaamisesta, voi saada osaamisen tunnustamisen todistuksen perusteella tai Osaamossa opiskelija voi osoittaa jo olemassa olevan osaamisensa.   Väyläopinnot alkavat Keudassa syksyn aikana. Väyläopinnot tarkoittavat ammatillisten opintojen kanssa yhtä aikaa suoritettavia ammattikorkeakoulu- tai yliopisto-opintoja. Väyläopintojen suorittamisen jälkeen opiskelija voi hakea korkeakoulu- tai yliopisto-opiskelijaksi avoimen väylän kautta. Yhteistyöoppilaitoksissa suoritetut opinnot ovat Keudan opiskelijoille maksuttomia silloin, kun opinnot on suunniteltu osaksi ammatillisia toisen asteen opintoja ja ne suoritetaan ammatillisten opintojen aikana. Muissa kuin yhteistyöoppilaitoksissa suoritetut opinnot opiskelija maksaa itse. Mikäli opinnot sisällytetään osaksi perustutkintoa, opiskelijan on mahdollista hakea Keudasta maksuhyvitystä avointen opintojen kuittia vastaan. Korkeakouluopintojen suorittamisesta kiinnostuneen opiskelijan kannattaa olla yhteydessä Keudan opinto-ohjaajaan! Yhteistyöoppilaitoksia ovat Laurea, Metropolia, Haaga-Helia ja HAMK (Hämeen ammattikorkeakoulu). Metropolia
  • Sairaanhoitaja-väyläopinnot 30 op osaamisalaopinnot tammikuussa 2023 aloittaville lähihoitajaopiskelijoille.
Väyläopinnoissa opiskellaan sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalan molempien tutkinnon osien teoriaopinnot Helsingin Myllypurossa tai osittain etänä kevään 2023 aikana. Syksyllä 2023 suoritetaan koulutussopimusjaksot ja näytöt.
  • Ajoneuvo- ja konetekniikan väyläopinnot 30 op
  • Sähkö- ja automaatiotekniikan väyläopinnot 30 op
  • Tieto- ja viestintätekniikan väyläopinnot 60 op
  • Kurkistuskursseja eri aloille 1 − 5 op
Väyläopintojen suorittaminen ei johda suoraan hyväksyntään tutkinto-opiskelijaksi. Suoritettuasi 30 op väyläopintoja voit kuitenkin hakea tutkinto-opiskelijaksi Metropoliaan avoimen väylän kautta. Lisätietoja Metropolian avoimen väylän hausta ja opintotarjonnasta löytyy täältä! Haaga-Helia
  • Tradenomi-väyläopinnot 55 op (yhden vuoden aikana)
  • Restonomi-väyläopinnot 55 op (yhden vuoden aikana)
Keskiarvon tulee olla vähintään 3,0, jonka jälkeen opiskelija on hakukelpoinen hakemaan avoimen väylän kautta Haaga-Helian tutkinto-opiskelijaksi. Lisätietoa Haaga-Helian avoimen väylän hausta löytyy täältä! HAMK 
  • Agrologi-väyläopinnot 30 op
  • Metsätalousinsinööri-väyläopinnot 30 op
  • Ympäristösuunnittelija-väyläopinnot 30 op
  • Hortonomi-väyläopinnot 30 op
Lisätietoa HAMKin väyläopinnoista löytyy täältä! Laurea Korkeakouluopintoja voidaan sisällyttää ammatilliseen perustutkintoon ammatillisiin opintoihin ja yhteisiin tutkinnon osiin riippuen opintojen sisällöstä.   Keudaattori-tukipaja jatkaa toimintaansa Keudassa. Keudaattori on kaikkien Keudan opiskelijoiden käytössä oleva opiskelutila, jossa saa kokonaisvaltaista tukea ja ohjausta opintoihin. Keudan jokaisessa toimipisteessä on Keudaattori, jossa työskentelevät ammattiohjaajat, erityisopettajat sekä aineenopettajat. Keudan opiskelija voi mennä sovitusti minkä tahansa toimipisteen Keudaattoriin suorittamaan opintojaan. Keudaattorissa voi opiskella esimerkiksi verkko-opintoina yhteisiä tutkinnon osia eli YTO-aineita, kuten matematiikkaa tai äidinkieltä tai voi tehdä ammatillisia tehtäviä. Keudaattorissa on käytössä opiskeluvälineitä sekä henkilökuntaa auttamassa. Keudaattorissa voi työskennellä hyvin itsenäisesti tai tarvittaessa saa tukea ja ohjausta. Keudaattoriin saa tulla vapaasti edistämään opintoja tai opiskelijalle voidaan suunnitella tarkempi lukujärjestys. Keudaattorissa työskennellään opiskelijaa varten!
Kuvassa näkyy erilaisia istuinpaikkoja, kuten pystyyn rakennettuja palikoita sekä yksittäisiä palikoita pienten valkositen pöytien kera. Ne sijaitsevat vaaleassa huoneessa, jonka taustalla seinällä on kaksi ikkunaa.
Kuva Järvenpään Wärtsilänkadun toimipisteen Keudaattori-tilasta.

Vinkit työnhakuun

Opiskeluaika on erityisen hyvä tilaisuus oman ammatillisen verkoston kasvattamiseen, eikä koskaan ole myöhäistä aloittaa ammatillisen verkoston keräämistä. LinkedIn on merkittävin sosiaalisen median ammatillinen verkosto, jossa eri alojen osaajat ja työnantajat voivat verkostoitua keskenään, ilmoittaa erilaisista alan tapahtumista ja työmahdollisuuksista sekä jakaa osaamista. Noin neljäsosa työsuhteista syntyy avoimiin työpaikkailmoituksiin vastaamalla. Suuri enemmistö työsuhteista syntyy siis piilotyöpaikoista ja näiden saamisessa verkostojen merkitys on tärkeä. Some ei korvaa livekohtaamisia ja -tutustumisia. Työssäoppimispaikat valitaan siten, että niissä pystyy hankkimaan oman HOKS:n mukaista osaamista. Kannattaa rohkeasti tutustua erilaisiin alan työpaikkoihin, jolloin saa laajan kuvan alan tarjoamista työmahdollisuuksista. Valtaosa ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoista työllistyy niihin työpaikkoihin, joissa opiskeluaikana käy hankkimassa osaamista ja verkostoitumassa. Vaikka työllistyminen opintojen aikaisiin paikkoihin ei syystä tai toisesta onnistuisikaan, voi hyvin menneen jakson jälkeen saada työnantajalta suosituksia, joiden ansiosta ura urkenee toisaalla. Hyvin tehty työ tavalla tai toiselle vie uralla eteenpäin. Messut, rekrytointitapahtumat, erilaiset seminaarit ovat myös hyviä verkostoistumismahdollisuuksia. Keudassa järjestetäänkin RekryKarnevaalit 15.9.2022. Vinkkejä RekryKarnevaaleille: On hyvä pohtia miten itse hyödyt tapahtumasta eniten: onko työssäoppimispaikan hankkiminen ajankohtaista, etsitkö työpaikkaa, haluaisitko kuulla eri työnantajien tarjoamista urapoluista tai kiinnostaako kuulla työnantajan ajatuksia työssä tarvittavista taidoista? On hyvä tutustua etukäteen paikalla tuleviin työnantajiin, ja miettiä, mihin kysymyksiin haluaisit saada tapahtumassa vastauksen. Työnantajat ovat tilaisuudessa opiskelijoita varten, joten kannattaa avoimesti ja rohkeasti poiketa vierailijoiden pisteellä esittäytymässä ja keskustelemassa. Tapahtuma on loistava mahdollisuus itsesi esittelyyn ja verkostoitumiseen. Positiivinen muistijälki on vahva! Miten verkostoja voi laajentaa?
  • Verkostoidu laajasti itseäsi kiinnostaviin, eri alojen toimijoihin ja osaajiin
  • Verkostoon kannattaa systemaattisesti lisätä myös rekrytointiasiantuntijoita.
  • Verkostoa on hyvä systemaattisesti kerätä myös silloin, kun ei ole aktiivisesti työnhaussa.
  • Auta itse myös muita – jaa tietoa työmahdollisuuksista omalle verkostollesi, kerää ja tilanteen mukaan anna suosituksia muille.
  • Osallistu ammattimaisesti alasi keskusteluun.
Tunnelmia vuoden 2021 RekryKarnevaaleilta.

Syksyn korkeakouluhaku

Syksyn 2022 korkeakouluhaussa (31.8.-14.9.2022) on mukana joitakin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen hakukohteita. Opintopolussa tehtävään hakuun voi laittaa enintään kuusi hakukohdetta, joista tarjotaan yhtä opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on priorisoitu hakulomakkeella korkeimmalle ja johon valintamenestys riittää. Todistusvalinnassa mukana olo edellyttää sitä, että arvosanat ovat Koski-palvelussa viimeistään 12.10.2022. Ohjausta jatko-opintoihin voi hakea omalta opinto-ohjaajalta. Keudassa järjestetään myös jatko-opintoinfoja, joista saa tietoa jatko-opinnoista.

Palaute ja sisältöehdotukset

Kuulemme mielellämme mielipiteesi Ajankohtaista opiskelijalle -kirjeen sisällöstä. Voit myös kertoa toiveesi sisällön suhteen. Annathan palautetta täällä!

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta. Logo, jossa lukee 60 vuotta ammatillista koulutusta Keuda.

Opiskelu

Keuda

Jaa sivu