Työelämätorstai: Osaatko hyödyntää oppisopimus- koulutuksen mahdollisuudet?

Työelämää varten

Uncategorized

Työelämätorstai: Osaatko hyödyntää oppisopimus- koulutuksen mahdollisuudet?

Julkaistu: 15.9.2022

Parhaiten työelämän muutoksissa ja kilpailussa pärjäävät ne, jotka pitävät osaamisestaan huolta. Siksi on tärkeä varmistaa, että yrittäjä tai työnantaja itse ja työntekijät pysyvät esimerkiksi teknologian kehityksessä mukana ja osaavat työnsä myös viiden vuoden kuluttua. Oppisopimuskoulutus on erinomainen vaihtoehto ammattitaidon päivittämiseen ja uuden osaamisen hankkimiseen. Monella alalla on suuri tarve ammattitaitoisista työntekijöistä. Oppisopimus kannattaa pitää mielessä hyvänä vaihtoehtona uusien osaajien rekrytoinnissa.

Oppisopimuksen kesto, ajankohta ja toteutus sovitaan yksilöllisesti

Oppisopimuksella voi opiskella mihin tahansa ammatilliseen tutkintoon tai tutkinnon osaan – joustavasti, tarpeiden mukaan ja kustannustehokkaasti. Myös siirtyminen palkattomasta työelämäjaksosta (koulutussopimuksesta) oppisopimukseen tai toisinpäin ovat mahdollisia. Oppisopimus pohjautuu työsuhteeseen ja oppisopimusopiskelija saa työstä alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jossa työnantaja kouluttaa yhdessä oppilaitoksen, kuten Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan, kanssa jo töissä olevan tai uuden työntekijän. Myös yrittäjä voi kehittää oppisopimuksella omaa osaamistaan.

”Opintoihin on jatkuva haku, mikä tarkoittaa sitä, että ammatilliseen koulutukseen voi hakea joustavasti ympäri vuoden. Oppisopimuksen voi solmia vaikkapa kesäksi, jolloin oppisopimus helpottaa mahdollista kesätyöntekijäpulaa ja nopeuttaa opiskelijan opintoja”, asiakkuuspäällikkö Elina Rantala kertoo.

Myös yrittäjä itse voi opiskella yrittäjän oppisopimuksella

Päätoiminen yrittäjä voi yrittäjyysopettajien Kari Moisiolan ja Virpi Koiviston mukaan kehittää omaa ammattitaitoa ja liiketoimintaosaamista yrittäjän oppisopimuksella. Monella yrittäjällä on tarvetta esimerkiksi yrittäjyyden, liiketoiminnan tai asiakaspalvelun tai oman alan koulutukseen.

Oppisopimuksella suoritettu tutkinto tai täsmäkoulutus lisää varmuutta yrittäjyyteen ja monipuolistaa yritystoimintaa.

Kari Moisiola

Oppisopimuksella voi kouluttautua työn ohessa omassa yrityksessä.


”Yrittäjän oppisopimuksen etuja on uuden oppimisen ohella myös ammatillisten verkostojen luominen”, yrittäjyyden opettaja Virpi Koivisto jatkaa.


Yrittäjän oppisopimus pohjautuu yrittäjän ja oppilaitoksen, kuten Keudan, väliseen sopimukseen. Yrittäjän oppisopimus voidaan solmia tutkinnon osan tai koko tutkinnon suorittamisen ajaksi.
Yrittäjän oppisopimuksessa työpaikkaohjaajaksi nimetään mentori. Mentori on kokenut yrittäjä, joka pystyy sparraamaan yrittäjäopiskelijaa opinnoissa – ja myös liiketoiminnassa. Opiskelija voi valita itse mentorinsa valtakunnallisesta Mentoripankista, tutusta yrittäjästä tai kysyä vinkkiä opettajalta.

Kiinnostuitko?

Tutustu oppisopimuskoulutukseen ja Keudan laajaan koulutustarjontaan ohessa. Keudan asiakkuuspäälliköt, eri alojen opettajat ja Hakeutumispalvelut ovat tukenasi, kun mietit itsesi tai henkilöstön kouluttamista tai työntekijän rekrytoimista oppisopimuksella.

 Lue lisää

Oppisopimustarinoita

Kuva ja teksti Anne Öhman


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.

Keuda 60 vuotta logo

Työelämää varten

Uncategorized

Jaa sivu