Työelämätiistai: Mitä vihreä siirtymä tarkoittaa oppilaitoksille ja erityisesti ammatilliselle koulutukselle?

Työelämää varten

Uncategorized

Vastuullinen ja kestävä

Työelämätiistai: Mitä vihreä siirtymä tarkoittaa oppilaitoksille ja erityisesti ammatilliselle koulutukselle?

Julkaistu: 20.9.2022

Kuva Keudan sertifiointiprosessin auditoinnista kesäkuussa 2022. Kuvassa vasemmalla OKKA-säätiön auditoija Anu Teppo, keskellä Keudan vastuupuutarhuri Risto Kononen ja oikealla kestävän kehityksen koordinaattori Jenna Kauppi.

Kysymystä on syytä pohtia tarkemmin omassa toimintaympäristössämme. Ilmastovastuullisuus ja ekologisuuden ulottuvuudet eri aloilla voivat hyvinkin tarkoittaa erilaisia huomioonotettavia asioita, joihin ammatillisen koulutuksen yhdessä työelämän kanssa tulee vastata. Nämä konkreettiset muutokset toimintaprosesseissamme edellyttävät yhteistä näkemystä siitä, mikä on merkityksellistä ja priorisoitavaa elämässämme ja työssämme. Kysymys on arvomaailmasta. Jotta voimme edes puhua yhteisestä näkemyksestä vihreään siirtymään tulee arvojen mullistua työelämässä ja ammatillisessa koulutuksessa. Luonnon merkityksen on muututtava niin, että vaikka emme tietäisi mitä tehdä, ymmärrämme ettemme voi jatkaa elämää näin. Emme voi enää hankkia materiaalista tyydytystämme luonnon kustannuksella, meillä ei ole enää varaa siihen, kuten uusimmat IPCC:n raportit osoittavat.

Itä-Suomen yliopiston professori Arto O. Salonen ja OKKA-säätiön asiantuntija Erkka Laininen puhuvat arvojen ja sivistyksen muutoksesta kohti ekososiaalista sivistystä. Tällöin normien ja toiminnan lähtökohtana on tieto, jossa luonto näyttäytyy itseisarvoisena ja me siitä riippuvaisena.

Kun työelämä muuttuu kohti luonnonvaroja säästävää kiertotaloutta, myös koulutuksen on muututtava. Koulutuksella voi myös olla merkittävä rooli muuttaa työelämää kohti kestävämpää suuntaa. Erityisesti nuoret ovat usein muutoksen aallonharjalla ja jopa vaativat ekologisempia ratkaisuja koulutukseen.

Keudassa on lähdetty proaktiivisesti muutokseen mukaan, ja vauhti kiihtyy. Keuda on mukana valtakunnallisessa Vaski-hankkeessa, jossa rakennetaan ammatillisen koulutuksen kestävyystiekarttaa yhdessä 61 oppilaitoksen kanssa OPH:n ja asiantuntijoiden tuella. Keuda on myös ahkeroinut viime vuodet jalkauttaakseen kestävän kehityksen Suomen viidenneksi suurimman oppilaitoksen toimintakulttuuriin.

Keuda juhlii tänä vuonna myös 60 vuotista taivaltaan. Palkintona vastuullisesta työstä Keudalle myönnettiin OKKA-säätiön Kestävän kehityksen sertifikaatti. Juhlallisesti Sertifikaatin ojensi OKKA-säätiön Erkka Laininen Keudan henkilöstöinfossa 15.9.22. Mikä hieno 60 juhlavuoden huipentuma!

Mitä kaikkea on mahtunut Keudan kestävyysmatkaan tähän asti?

Keuda otti käyttöönsä EkoKompassi-ympäristöjärjestelmän ohjaamaan oppilaitoksen ympäristövastuullista työtä. Kompassi osoitti osittain jopa kivisen mutta oikean tien kohti ympäristö- ja ilmastovastuullista oppilaitosta. Muutos vaatii aina rohkeutta, voimia ja yhteistä mielentilaa. Yhteisvoimin johdon, henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa olemme saaneet aikaan uudistuksia.

Työmme on edennyt niin kestävien hankintojen kuin vastuullisuusviestinnänkin osalta, unohtamatta jätehuollon uudistusta kohti kiertotaloutta. Korostamme yhä enemmän paikallisuutta, materiaaliviisautta ja elinkaariajattelua aloillamme. Pellolta pöytään -projektissamme tuomme eri alojen opiskelijat yhteen harjoittelemaan yhteistyötaitoja ja paikallisen ruoantuotannon- ja valmistamisen sekä logistiikan kestävyystaitoja.

Kuvassa ihmisten käsiä ympyrässä

EkoKompassi -sertifikaatti myönnettiin Keudalle vuonna 2021 ympäristövastuullisesta suunnastaan.

Keudassa vihreän siirtymän yksi loikkaus on ollut kattava hiilijalanjäljenlaskenta oppilaitoksesta. Olemme säästäneet valtavasti ilmastopäästöjä käyttämällä vihreää sähköä kaikissa kymmenessä toimipisteessämme. Mutta työtä on yhä päästöjen vähentämiseksi. Opiskelijoilla on tässäkin tärkeä rooli. Vastuullisessa ja Kestävässä Keudassa opiskelijat pääsevät jopa vetreyttämään supersankaritaitojaan kestävän tulevaisuuden kiertotaloussankareina.

Todettakoon, että Keuda on muutoksen tiellä ja suuntana on kestävä ja kaikki yhdenvertaisesti huomioonottava tulevaisuus.

Myönteinen asenne muutokseen edellyttää keskustelua ja osaamisen kehittämistä kestävästä kehityksestä ja kiertotaloudesta. Vihreä siirtymä ei kuitenkaan edisty vain puhumalla siitä, vaan teoilla – pienillä ja suuremmilla. Vastuullisuuden tulee näkyä koko oppilaitoksen tavoitteissa ja strategiassa läpileikkaavana teemana. Keudassa on käynnissä juhlavuoden kunniaksi 60 vastuullista tekoa -kampanja, jossa pienetkin teot merkitsevät. Jokainen voi vaikuttaa.

Vastuullinen matkamme jatkuu. Kivikkoja emme pelkää, sillä yhteisvoimin pääsemme eteenpäin. Eikä pienistä supersankariteoista koskaan haittaa ole.

Keuda palkittiin OKKA-säätiön sertifikaatilla kestävän kehityksen työstään. Lue lisää tästä

KKUvassa okka-säätiön myöntämä serfikaatin kuva

Lisätietoja

Jenna Kauppi

Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen koordinaattori


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.

Keuda 60 vuotta logo

Työelämää varten

Uncategorized

Vastuullinen ja kestävä

Jaa sivu