Työelämätiistai: Elinvoimainen kunta syntyy yhteistyöllä, sanoo Uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja
Työelämää varten
Uncategorized
Työelämätiistai: Elinvoimainen kunta syntyy yhteistyöllä, sanoo Uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja
27.9.2022
Julkaistu: 27.9.2022
Uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja Petri Ovaskan mukaan maailmanpoliittinen tilanne haastaa yrityksiä monin tavoin. Se aiheuttaa muutoksia muun muassa tavaran saatavuuteen, raaka-aineiden sekä energian hinnan nousuun ja inflaatioon. Myös työvoimapula vaivaa esimerkiksi ravintola-alaa.
”Aika on vaikeasti ennustettava, eikä pitkälle tulevaisuuteen voi katsoa. Haasteet näkyvät myös ympäröivillä yrittäjillä ja ihmisillä”, Ovaska kertoo.
Toimintaympäristön merkittävien muutosten hallitseminen ja suodattaminen on osa aluejohtajan työnkuvaa.
”Vuosi sitten vaikutti siltä, että pääsisimme koronasta eroon, mutta näin ei käynytkään. Talvella alkoi Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Toiminta-alueellemme on perustettu neljä hyvinvointialuetta, joita koskeva neuvonta on vastuullani loppuvuoden ajan”, Ovaska jatkaa.
Pinnalla verkostovaikuttaminen – odotuksina nopeita ratkaisuja
Kun maailmalla myllertää, on yrittäjäjärjestötoiminnassa melko vakaata. Verkostovaikuttaminen on vahvasti esillä.
”Paras kanava yrittäjälle vaikuttaa on olla mukana paikallisyhdistystoiminnassa ja keskustella paikallisyhdistysten ja muiden yrittäjien kanssa”, Petri Ovaska mainitsee.
Uudenmaan Yrittäjät on Suomen Yrittäjien toiseksi suurin aluejärjestö, johon kuuluu 27 paikallisyhdistystä ja 7500 jäsenyritystä Hangosta Loviisaan.
”Teemme paikallisyhdistysten luottamushenkilöjohdon kanssa töitä sen eteen, että alue pystyy huolehtimaan edunvalvontatyöstä alue- ja paikallisella tasolla”, Ovaska toteaa.
Petri Ovaskan mukaan aluejärjestö pyrkii vaikuttamaan myös asenneilmastoon, koska asioiden muuttamiseen vaaditaan yleensä pitkä aika.
”Yrittäjät ovat päätöksenteossaan ad hoc -tyyppisiä ja odottavat nopeita ratkaisuja”, hän kertoo.
Elinvoimainen kunta syntyy yhteistyöllä
Aluejärjestön jäsenistä puolet ovat yksinyrittäjiä.
”Haluamme tukea yksinyrittäjien verkostoitumista ja yhdessä tekemistä järjestämällä yrittäjyyden ympärille rakennetun yksinyrittäjien tapahtuman marraskuussa”, Ovaska mainitsee.
Uudenmaan Yrittäjät järjestää toimialueellaan kolme alueellista kunnallisjohdon seminaaria. Petri Ovaskan mukaan tavoitteena on syventää entisestään yhteistyötä yrittäjäjärjestön ja kuntien välillä ja kuulla, minkälaisia yhteistyömalleja voidaan rakentaa.
Mitä parempaa yhteistyötä tehdään, sitä elinvoimaisemmaksi kunnat kehittyvät
Petri Ovaska
Työpaikat ja edellytykset alueelta koko perheelle
Kuuma-seudulla on muodostettu tilannekuva keväällä tulevaisuustalo Sitran vuorovaikutteisen toimintamallin puitteissa. Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda on koordinoinut prosessia, jossa keskusteluun on osallistunut laaja vaikuttaja- ja päättäjäjoukko, Uudenmaan Yrittäjät mukaan lukien. Työ jatkuu Suomen Kasvukäytävän kautta.
”Yhteisen ymmärryksen saavuttaminen on ollut tärkeää yhteistyömahdollisuuksien löytämiseksi”, Petri Ovaska toteaa.
Tilannekuvan muodostamisessa on käsitelty yritysten ja oppilaitosten välistä yhteistyötä sekä alueen kehittämistä ja osaajatilannetta.
”Entistä enemmän korostuu se, että työmarkkinoiden kysyntää ei pystytä tyydyttämään. Yksi merkittävä tekijä on se, että alueelta löytyvät työpaikat ja edellytykset kaikille perheen jäsenille”, Ovaska mainitsee.
Suunnitteilla hr-palvelu pk-yrityksille
Petri Ovaskan mukaan Uudenmaan Yrittäjillä ja ammatillisella koulutuksella on ollut perinteisesti hyvää yhteistyötä. Keudan kanssa on aiemmin kehitetty muun muassa Yksinyrittäjäakatemia-koulutuskonsepti. Myös osaavan henkilöstön saatavuudesta pk-yrityksiin on käyty viime aikoina paljon keskustelua.
”Olemme pohtineet yhdessä pk-yritysten hr-palvelua, josta saisi neuvoa muun muassa oppisopimuskoulutukseen ja työllistämiseen”, Ovaska kertoo.
Jatkajien löytyminen yrityksiin on haaste. Yrityksissä on tarvetta omistajanvaihdoksille esimerkiksi eläköitymisen myötä.
Yrittäjyyttä kannattaa tuoda opiskelijoille esille vaihtoehtona. Esimerkiksi aikuisopiskelijat ovat merkittävä jatkajapotentiaali. Yrityskauppa helpottaa uudelle toimialalle sisäänpääsyä.
Petri Ovaska
Yhteinen näkemys ja halu rakentaa asioita yhdessä, on Petri Ovaskan mukaan merkittävää. Hyvät asiat voidaan levittää läpi Suomen ja parantaa yrittäjien olosuhteita valtakunnallisesti.
”Myös ulkomaisen osaamisen päivittämisessä ja kotouttamisessa ammatillisella koulutuksella on tärkeä rooli”, Ovaska toteaa.
Lue lisää
Työelämätiistai: Yhteistyön merkitys korostui Uudenmaan Yrittäjien ja Keudan tilaisuudessa
Keudan palvelut yrityksille ja yhteisöille
Yksinyrittäjäpäivä 11.11.2022 (myös Keuda mukana tapahtumassa)
Kuuma-seutu Osaamisen aika tilannekuvafoorumit ja Tilannekuva 2022
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.