Työelämätiistai: Entistä vaikuttavampaa yrittäjyyskasvatusta YES-verkostossa
Työelämää varten
Työelämätiistai: Entistä vaikuttavampaa yrittäjyyskasvatusta YES-verkostossa
20.12.2022
Julkaistu: 20.12.2022
YES ry:n hallituksen jäseniä seminaarissa kesällä 2022: vasemmalta Anne Gustafsson-Pesonen, Petrikki Tukiainen, Anne Vuorinen, Sanna Lehtonen, Marja Heinistö sekä Maria Taipale. Lisäksi viimeisenä oikealla YES ry:n viestintäpäällikkö Leea Simola.
Valtakunnallinen YES-verkosto tarjoaa tukea ja verkostoja yrittäjyyskasvatukseen. Tavoitteena on nähdä yrittäjyyskasvatus jatkumona joka kouluasteella varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle. Yrittäjyyskasvatuksen avulla rohkaistaan nuoria yrittäjämäiseen asenteeseen.
Toiminnanjohtaja Sanna Lehtosen mukaan yrittäjyyskasvatusorganisaatio YES ry:ssä on viime aikoina valmisteltu tulevan vuoden 2023 toimintaa ja painopisteitä.
Tällä hetkellä on rakenteilla Emill-palveluun JEKKU-oppimisympäristö. Sitä pilotoidaan parhaillaan Satakunnassa, mutta JEKKU on myöhemmin käytössä ympäri Suomea.
”Oppimisympäristössä nuori voi tunnistaa omaa osaamistaan, pohtia tulevaisuuttaan ja yrittäjämäisen osaamisen kehittämisestä. Keskeistä on, kuka olen, mitä osaan ja kenet tunnen”, Lehtonen kertoo.
YES ry on syksyllä julkaissut lisäksi Yrittäjyyskasvatuksen selviytymisoppaan päättäjille.
”Oppaan sisältö muotoutui verkostolle tehdyn kyselyn pohjalta tärkeäksi koetuista asioista”, Lehtonen toteaa.
Vaikuttavampaa yrittäjyyskasvatusta yhdessä
YES-verkosto tukee Sanna Lehtosen mukaan opettajia ja organisaatioita yrittäjyyskasvatustyössä ja yrittäjyyskasvatusosaamisen vahvistamisessa sekä mahdollistaa verkostoitumisen muiden yrittäjyyskasvatuksesta kiinnostuneiden toimijoiden kanssa.
”Yrittäjyyskasvatuksella on merkittävä rooli hyvinvoivan ja elinvoimaisen yhteiskunnan rakentamisessa”, Lehtonen kertoo.
Yrittäjyyskasvatuksessa pyritään vaikuttamaan muun muassa kuntien sivistystoimiin ja opettajiin. Lehtonen pitää tärkeänä myös EU- ja valtakunnan tason linjauksia ja asetuksia.
”Toivon, että jokainen miettisi, mitä yrittäjyyskasvatus tarkoittaa itselle ja miten voisi sitä viedä eteenpäin”, Sanna Lehtonen toteaa.
Toimintakulttuuri ja alueiden ominaispiirteet tärkeitä
Yrittäjyyskasvatus vahvistaa Sanna Lehtosen mukaan nuoren itsetuntoa, omien kiinnostuksen kohteita ja potentiaalin löytämistä sekä hyödyntämistä.
YES ry tukee alueellista työtä ja antaa siihen työkaluja. Yrittäjyyskasvatusta ei Lehtosen mukaan voi ulkoistaa, vaan sen pitää sisältyä toimintakulttuuriin.
”Alueelliset ryhmät hyödyntävät alueen ominaispiirteitä. Esimerkiksi Etelä-Savon alueella lähdettiin liikkeelle paikallisten toimijoiden kyselyllä, minkä piirteen kukin haluaa säilyttää”, Lehtonen mainitsee.
Yrittäjyyskasvatus rohkaisee yrittäjämäiseen asenteeseen
Parhaimmillaan yrittäjyyskasvatus luo Sanna Lehtosen mukaan ilmapiiriä ja auttaa löytämään omaa potentiaalia ja hyödyntämään sitä.
”Muun muassa toisen asteen opiskelijat kertovat, kuinka vaikea on tehdä päätöksiä. Kun nuori tunnistaa oman osaamisensa, hän näkee mahdollisuuksia ympärillään ja uskaltaa tarttua niihin”, Lehtonen kertoo.
LUT-yliopiston ysiluokkalaisille tekemä ysimittaritutkimus toi esille koulun ulkopuolella harrastuksissa ja työelämän parissa toimimisen.
”Nuorten työelämävalmiudet ja yrittäjyysvalmiudet kehittyvät koulun lisäksi myös kotona ja vapaa-ajalla”, Lehtonen toteaa.
Sanna Lehtonen ja Anne Vuorinen YES ry:n hallituksen seminaarissa kesällä 2022
Yrittäjyyskasvatusta joka kouluasteella
Keudan elinvoimapalveluiden johtaja, YES ry:n hallituksen puheenjohtaja Anne Vuorisen mukaan hallituksessa katsotaan tulevaisuuteen. Tavoitteena on muun muassa vastata valtakunnalliseen digihaasteeseen, mutta myös varmistaa arjen tason tekeminen.
”Haluamme nähdä yrittäjyyskasvatuksen jatkumona joka kouluasteella varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle. Yrittäjyyskasvatus ei ole temppuja, vaan kasvatustyötä. Siinä nuori kykenee ottamaan uusia asioita haltuun, eikä pelkää riskien ottamista”, Vuorinen kertoo.
Anne Vuorisen mukaan YES ry:n hallitus on tehnyt työtä hyvin tulevaisuusorientoituneesti ja määrätietoisesti.
”Toiminnanjohtajalle, viestintäpäällikölle sekä kaikille aluetoimijoille suuret kiitokset sinnikkäästä työstä yrittäjyyskasvatuksen edistämiseksi”, Vuorinen kiittelee.
Yrittäjyyskasvatuksen ekosysteemi
Anne Vuorisen mukaan YES ry:ssä on rakennettu yrittäjämäistä ekosysteemiä. Työskentely tapahtuu verkostomaisesti ja toimijoita muun muassa kuntien sivistysjohtajia, opettajia ja yrittäjäjärjestöjen edustajia kannustetaan keskusteluun.
”Tavoitteena on, että tulevaisuudessa jokainen kunta Suomessa on yrittäjyyskasvatuskunta”, Vuorinen kertoo.
Tällä hetkellä yrittäjyyskasvatusta Suomessa edistää usea eri toimija: Talous ja Nuoret TAT, Nuori Yrittäjyys ry sekä 4H-järjestö.
”Tulevaisuudessa toiveena on yhdistää entistä enemmän resursseja”, Anne Vuorinen toteaa.
Lue lisää
Yrittäjyyskasvatuksen selviytymisopas päättäjille & Ysimittari
Työelämätiistai: Virkeätä yrittäjyyskasvatusta Keski-Uudellamaalla ja Keravalla
Kuvat: YES ry
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.