Luovien alojen yrittäjyyskoulutus muutti ajatusmaailmaa ja toi uusia mahdollisuuksia
Humanistiset ja taidealat
Keuda
Opiskelijan ääni
Opiskelu
Luovien alojen yrittäjyyskoulutus muutti ajatusmaailmaa ja toi uusia mahdollisuuksia
4.5.2023
Julkaistu: 4.5.2023
Helsinkiläinen kuvataiteilija Heidi-Maria Chapus, 42, halusi saada lisää tietoa yrittämisestä ja oppia yrittäjyystaitoja. Suoritettuaan media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon Keudan Pekka Halosen akatemiassa keväällä 2022, hän kuuli mahdollisuudesta täydentää osaamistaan elokuussa alkavalla yrittäjyyden koulutusjaksolla. Heidi-Mariaa kiinnosti, mitä yrittäjyys käytännössä voisi omalla kohdalla tarkoittaa.
”Halusin selvittää, voisinko toimia yrittäjänä ja löytäisinkö omista vahvuuksistani ja osaamisestani jotain liikeideaa”, Heidi-Maria kertoo. ”Minua mietitytti erityisesti, voisiko yrittäjyyttä yhdistää jollain tapaa omaan kuvataiteilijuuteen.”
Yrittäjyys ei ollut Heidi-Marialle ennalta tuttua. ”Ajattelin, että koulutus voisi auttaa muodostamaan oman käsityksen yrittäjyydestä, etten olisi muiden sanomisten ja kokemusten varassa.”
Maaliskuussa 2023 Heidi-Maria sai media-alan ammattitutkinnon yrittämisen tutkinnon osan suoritettua ja on tyytyväinen opintoihin. Koulutuksessa moni asia yllätti positiivisesti.
”Eniten yllätyin omasta innostuksestani!”, Heidi-Maria naurahtaa. ”Ajattelin alussa, että katselen ensin varovaisesti ja sitten yhtäkkiä huomaankin innostuvani vaikkapa budjetoinnista ihan tosissani.”
Heidi-Marialle koulutus antoi paljon uusia taitoja. ”Koulutus oli lopulta paljon laajempi kuin osasin odottaa. Nyt osaan kehittää liikeideoita, tehdä liiketoimintasuunnittelua ja hakea halutessani vaikkapa starttirahaa”, hän summaa.
Heidi-Maria on suorittanut myös matkailualan perustutkinnon vuonna 2005 ja opintoihin kuului jonkin verran matkailualan liiketoiminnan suunnittelua. Pekka Halosen akatemian yrittäjyyskoulutuksessa painotetaan erityisesti luovan alojen yrittäjyyttä.
”Huomasin koulutuksen myötä, että luovan alan yrittäjyydessä ja liiketoiminnan suunnittelussa on otettava ihan erilaisia asioita huomioon kuin esimerkiksi matkailualalla”, Heidi-Maria pohtii. ”Täytyy sanoa, että yrittäjyyden suhteen minulla on nyt ihan eri ajatusmaailma kuin ennen.”
Uusi yrittämisen koulutusjakso käynnistyy Pekka Halosen akatemiassa taas ensi elokuussa. Heidi-Maria kannustaa kaikkia yrittäjyydestä kiinnostuneita hakeutumaan mukaan.
”Koulutus antaa uusia näkökulmia ja sopii monelle. Jos haluaa selvittää, olisiko yrittäjyys hyvä vaihtoehto itselle tai jos haluaa muuttaa omaa osaamista liiketoiminnaksi, kannattaa ehdottomasti hakea. Minulle isoin asia koulutuksessa oli, että sain ihan konkreettiset valmiudet yrityksen perustamiseen.”
Heidi-Maria ei osaa sanoa, mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan, mutta yrittäjyys voi olla totta hänenkin kohdallaan jossain vaiheessa työuraa.
”Aiemmin ei käynyt mielessäkään, että perustaisi yrityksen. Ja nyt se tuntuukin ihan mahdolliselta”, Heidi-Maria pohtii. ”Ajattelen kyllä, että yrittäjyys voisi sopia omaan tapaani tehdä töitä.”
Lue lisää ja tutustu eri koulutusvaihtoehtoihin:
- Tutkinnon osa Media-alan ammattitutkinnosta: Media-alan yrittäminen
- Työvoimakoulutus: Työllisty luovien alojen osaajana
- Visuaalisen viestinnän lyhytkoulutuksia: Visuaalisen viestinnän luovat työpajat
- Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto: Kuvallisen ilmaisun toteuttaja
- Seuraa Pekka Halosen akatemiaa: Facebookissa ja Instagramissa
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti.