Hyvää ihmisoikeuksien viikkoa! 

Keuda

Keudalainen

Vastuullinen ja kestävä

Yhteisöllinen

Hyvää ihmisoikeuksien viikkoa! 

Julkaistu: 26.6.2023

Tällä viikolla on hyvä pysähtyä taas ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden äärelle, kun juhlitaan kansainvälistä ihmisoikeuksien Pride-viikkoa.  

Viime vuosina on uutisoitu nuorten pahoinvoinnista. Syinä tähän on arveltu muun muassa viime vuosien globaalit kriisit, jotka ovat eristäneet nuoret etäopintoihin ja sosiaalisista yhteisöistä. Myös sosiaalisella medialla on vaikutuksensa masentuneisuuteen ja itsetunto-ongelmiin.  

Keudassa seurataan vuosittain opiskelijoiden hyvinvointia erilaisten kyselyiden avulla (Kouluterveys ja AMIS-kyselyt). Keudasta valmistui myös ensimmäinen vastuullisuusraportti, jossa tarkasteltiin vastuullisia toimenpiteitä Keudasta vuodelta 2022. Tämän artikkelin luvut ovat kyseisestä raportista. Näiden avulla kehitämme uusia toimenpiteitä syrjäytymisen ehkäisemiseen sekä hyvinvoinnin ja koulutuksen kehittämiseen. 

Amis-kyselyssä 2021-2022 väite ”Opiskelijoita kohdeltiin yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti” sai opiskelijoilta keskiarvoksi 4,4 asteikolla 1–5. Keudassa on nollatoleranssi kiusaamiseen ja häirintään. Yhteiset pelisäännöt tukevat sekä ohjaavat käyttäytymistä. ”Koen, että kiusaamiseen, syrjintään tai häirintään puututaan”-väite sai opiskelijoilta keskiarvoksi 3,87.

Keudassa opiskelijoiden tueksi löytyy välineitä ja mikä tärkeintä – ihmisiä. Muun muassa Keudaattoritoiminta on Keudan uniikki tukipalvelu opiskelijoille opintojen ja elämän jokaisessa vaiheessa. Opintojen tuki on erittäin tärkeää, jotta opiskelijat motivoituvat opinnoissaan ja saavat tietoon erilaisia mahdollisuuksia opintopolulle. 

Nuorten Pride -viikko

Ihmisoikeuksien Pride-viikko nostaa esille sekä vähemmistöjen oikeudet että nuorten hyvinvoinnin. Nuorten Pride-viikko on nuorisoalan toimijoiden luotsaama nuorille suunnattu tapahtumaviikko, jossa nuoret pääsevät kohtaamaan toisensa, luomaan ystävyyssuhteita ja viettämään mukavaa aikaa turvallisessa ympäristössä. 

”Tapahtumalla pyritään lisäämään nuorten hyvinvointia ja osallisuutta, ehkäisemään yksinäisyyttä sekä vahvistamaan positiivisia kokemuksia ja tunteita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.”  – Helsinki Nuorten Pride 2023.

Tutustu Nuorten Pride -viikon ohjelmaan. 

Vapaus olla oma itsensä

Kenenkään ei tulisi jäädä yksin pahan olon kanssa eikä kokea syrjintää tai kiusaamista. Ei myöskään työntekijöiden. Välittävä ja arvostava työyhteisö antaa voimaa arkeen. Keudalaisista 83 prosenttia on jokseenkin tai täysin sitä mieltä, että tiimissä puututaan kiusaamiseen, häirintää ja väkivaltaan, jos sitä ilmenee.  74 prosenttia on jokseenkin tai täysin sitä mieltä, että työn kuormittavuus ja palautuminen ovat tasapainossa. 

Keudassa työntekijöiden hyvinvointikyselyn tulokset ovat hyviä, ja kyselyn People Power -indeksi on 6,4 pistettä Suomen koulutusalan normin yläpuolella. Suunta on siis oikea. Yksilön kannalta oman osaamisen kehittäminen ja voimaannuttava työyhteisö vaikuttavat kokemukseen työn mielekkyydestä ja auttavat suoriutumaan työstä. 

Tulokset osoittavat, että 95 % keudalaisista kokee työnsä merkitykselliseksi. Luvut on nostettu Eezy Flown People Power Henkilöstötutkimus Keudasta 2022 -raportista.

Lasten ja nuorten hyvinvointiin haluamme varmasti kaikki koulutusalalla panostaa. Keudassa tukea on saatavilla, ja tukihenkilöiden sekä lähellä olevien aikuisten tulee olla erityistarkkana havaitsemassa opiskelijan tarpeita. Aina ei nuori itse osaa sanoittaa kokemustaan tai tarpeitaan. On myös hyvä miettiä miten lähestyä nuorta niin, että kunnioittaa hänen henkilökohtaisia rajojaan.  

Voit kokeilla esimerkiksi toiminnallista STOP-harjoitetta:

Opiskelijaryhmä asettuu kahteen vastakkaiseen riviin kasvot toisiaan kohden, niin että jokaisella on vastapäätä pari. Toinen parista lähtee vuorotellen lähestymään toista askel askeleelta. Sama rivi lähestyy samanaikaisesti, mutta jokainen omaan tahtiin. Tarkoituksena on pysähtyä sitten, kun kokee että etäisyys toiseen on itselle sopiva. Opettaja voi esittää pareille esimerkkitilanteita ja asettaa heidät erilaisiin rooleihin, joissa arvioidaan roolihahmojen henkisiä rajoja. Esimerkiksi koiranulkoiluttajat tapaavat lenkillä, vieras ihminen lähestyy puistossa päivällä tai ystävän kohtaaminen. Mikä etäisyys tuntuu hyvältä ja turvalliselta?  

Tarkoituksena harjoituksessa on havaita, kuinka eri etäisyyksien päässä opiskelijat sijaitsevat paristaan. Läheisyys ja henkiset rajat ovat jokaiselle yksilöllistä.  

Oppilaitoksessa on hyvä pyrkiä tarjoamaan tasaveroisesti mahdollisuuksia kaikille opiskelijoille tukeen, opintoihin ja vaikuttamiseen. Opiskelijakunta KUOMA muodostuu Keudan opiskelijoista, jotka pääsevät vaikuttamaan moniin asioihin oppilaitoksessa ja yhteiskunnassa. 

Osoittamalla tukemme Pride-kampanjalle osoitamme sen, että olemme rohkeita muutoksen tiellä ja meillä on Keudassa jokaisella vapaus olla oma itsensä, ilman syrjintää, kiusaamista tai häirintää. Näin Priden alla voisimmekin kaikki ottaa käyttöön ohjenuoran: toimi muita kohtaan niin kuin toivoisit sinua kohtaan toimittavan. Kunnioita läheistäsi ja muita.

 

Hyvää ihmisoikeuksien viikkoa kaikille, 

Jenna Kauppi 
Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen koordinaattori 


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti. 

Keuda Boilerikuva 2023.

Keuda

Keudalainen

Vastuullinen ja kestävä

Yhteisöllinen

Jaa sivu