Keudassa järjestetään ennätysmäärä yrittäjyysleirejä
Keuda
Keudassa järjestetään ennätysmäärä yrittäjyysleirejä
18.8.2023
Julkaistu: 18.8.2023
Yrittäjyys näkyy vahvasti Keudan syyslukukaudella 2023. Tänä syksynä Keudassa järjestetään ennätysmäärä yrittäjyysleirejä opiskelijoille. Yrittäjyysleirejä järjestetään useammalle eri alalle ja leireille osallistuu kaikkiaan noin 200 opiskelijaa. Alat ovat rakennus- ja pintakäsittelyala, ajoneuvoala, kasvatus- ja ohjausala, sosiaali- ja terveysala, turvallisuusala, maatalousala, media-ala, liiketoiminnan ala sekä hius- ja kauneusala.
Leirejä järjestetään 24, 12 ja 10 tunnin pituisina – alasta riippuen. Leirit rakentuvat aiemmin toimineen valtakunnallisen Nuori Yrittäjyys -konseptin mukaisesti. Toimivaa konseptia on muokattu Keudan tarpeisiin sopivaksi.
”Osallistumalla yrittäjyysleirille opiskelija voi suorittaa pakollisen yto-aineen Yrittäjyys ja yrittämäinen toiminta. Toki tutkinnon osan voi halutessaan suorittaa lähi- tai verkko-opiskeluna. Useammat opiskelijat ovat kuitenkin sanoneet, että yrittäjyysleireillä on ollut kivaa, kun opintoja tehdään eri tavalla”, Keudan yritystoiminnan koordinaattori Tiina Myrsky sanoo.
Tiinalla on useiden vuosien kokemus yrittäjyysleirien järjestämisestä, mutta koskaan aiemmin hän ei ole päässyt toteuttamaan leirejä näin suuressa mittakaavassa. Tämän mahdollisti se, että hän sai Keudan opettaja Mika Jääskeläisen työparikseen Keudan yrittäjyysleiriprojektiin.
”Viime syksynä olin mukana yhdellä raksan yrittäjyysleirillä. Lisäksi olin tuomaroimassa toisella leirille. Minulle nousi tunne, että yrittäjyyden lisäksi tämä on myös loistava ryhmäytymisen väline. Kun nämä järjestetään heti syksyllä, opiskelijat pääsevät tutustumaan toisiinsa sekä opettajiin. Lisäksi toisenlainen oppimisympäristö tekee tapahtumasta erilaisen”, Mika kuvailee.
Opiskelumalli saa monet opiskelijat ylittämään itsensä
Keudan yrittäjyysleirit koostuvat yrittäjien inspiroivista puheenvuoroista sekä tehtävästä, jossa opiskelijoiden tulee suunnitella kuvitteellisen yrityksen liiketoimintaidea. Päivän aikana tehdään myös pienempiä tehtäviä, jotka johdattelevat pohtimaan yrittäjyyttä. Tapahtuma huipentuu illalla tai seuraavana päivänä pidettävyys yrittäjyysmessuihin, jossa ryhmät esittelevät yrityksensä liiketoimintaidean tuomaristolle.
”Jos yrittäjyys ei ole entuudestaan tuttua, se koetaan monesti vaikeana aihealueena. Näiden leirien avulla olemme onnistuneet madaltamaan opiskelijoiden kynnystä tutustua yrittäjyyteen. Tarkoituksena onkin herättää kiinnostusta – yrittäjien tarinat toimivat todella hyvinä kiinnostuksen herättäjinä”, Tiina toteaa.
”Monet ryhmät nappaavat yrittäjien puheenvuoroista jotain omaan ideaansa. Yrittäjien puheenvuorot ovat tosi tärkeitä”, Mika jatkaa.
Vaikka yrittäjyysleirillä opiskelu on vapaamuotoisempaa, tuo se myös uudella tavalla vastuuta omasta tekemisestä ja aikaansaamisesta. Yrittäjyysleirien ohjaajat johdattavat aiheeseen ja ohjeistavat tehtävänannossa, mutta tämän jälkeen opiskelijoiden tulee ideoida ja hakea tietoa itse.
”Alkuun se voi tuntua pelottavalta, sillä monesti asiat pureskellaan liian valmiiksi. Tässä on kuitenkin hyvä muistaa, että liiketoimintaidean keksimisessä ei ole oikeita tai vääriä vastauksia. Pitää vain rohkeasti tuoda oma idea ja kun tuomari kysyy jotain, niin se täytyy osata perustella”, Tiina rohkaisee.
Tiina ja Mika ovat huomanneet, että yrittäjyysleireillä opiskelijat tekevät uusia oivalluksia ja monesti ylittävät itsensä – ja se on ollut yrittäjyysleirien paras anti.
Artikkeli jatkuu kuvan alla.
Inspiraatiota aidoista yrittäjyystarinoista
Syyslukukauden ensimmäinen yrittäjyysleiri järjestettiin 17.-18. elokuuta Tuusulan Kirkkotiellä. Kyseessä oli rakennus- ja pintakäsittelyalan leiri, johon osallistui noin 40 opiskelijaa.
Aamupäivän aikana tapahtumassa vieraili yrittäjä Sami Mehamedi Sisu Gym Oy:stä. Opiskelijat kuuntelivat hänen yrittäjyystarinaansa keskittyneesti. Keudan rakennusalan opettaja Aki Koski toteaa olevan hienoa, että opiskelijat saavat kuulla yrittäjyydestä nimenomaan yrittäjiltä. Näin he pääsevät kuulemaan yrittäjyydestä aitoja tarinoita.
”On tärkeää, että opiskelijat saavat kuulla useita erilaisia tarinoita. Opiskelijoilta onkin tullut paljon positiivista palautetta”, Aki kertoo.
Ennen opettajana toimimista myös Aki itse on toiminut yrittäjänä. Hän toimi rakennusalan yrittäjänä 25 vuotta ja työllisti parhaimmillaan jopa 30 työntekijää. Vuosien saatossa Akin tie jatkui rakennusalan opettajan tehtäviin. Hän kuitenkin toteaa kokeneensa yrittäjänä toimimisen todella palkitsevana.
”Kyllähän yrittäjyydessä on yhdenlainen vapaus, kun voi valita omat työnsä. Voit valita, mitä töitä haluat tehdä. Minua ainakin se motivoi. Silloin kun minulla oli työntekijöitä, niin todella palkitsevaa oli myös se, että osa heistä työskenteli yrityksessäni jopa 10 vuotta. Siinä oppi tuntemaan heidät hyvin. Oli hienoa, että oli työntekijöitä, jotka olivat niin sitoutuneita yritykseen.”
Iltapäivän aikana opiskelijat pääsivät kuulemaan lisää yrittäjien tarinoita. Paikan päällä kävi puhumassa Mikko Merelä Timpurilta Talo Oy:stä sekä Alex Van Brothers & co:sta. Tämän jälkeen opiskelijat pääsevät liiketoimintaideaa käsittelevän tehtävän pariin.
”Yrittäjyysleireillä on kyllä saanut kuulla käsittämättömän hyviä liiketoimintaideoita. On ollut uskomatonta huomata, miten hienoja yritysideoita opiskelijat ovat aivan itse ideoineet”, Aki toteaa lopuksi.
Yrittäjyysleirillä kävi puhumassa Sami Mehamedi Sisu Gymistä, Mikko Merelä Timpurilta Talolta ja Alex Van Brothers & co:sta.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti.