Kolumni Keudasta: Osaamistakuu, otetaanko haaste vastaan?
Keuda
Keudalainen
Opiskelu
Työelämää varten
Uncategorized
Vastuullinen ja kestävä
Kolumni Keudasta: Osaamistakuu, otetaanko haaste vastaan?
8.11.2023
Julkaistu: 8.11.2023
Koulutuksen maailma on täynnä innostavia haasteita ja kilpailuja, ja nyt on saatu uudenlainen haaste.
Hyrian lokakuussa lanseeraama osaamistakuu tarjoaa opiskelijoille turvan takaisin koulun penkille, jos taidot eivät kohtaakaan työelämän vaatimuksia. Lue lisää Hyrian omilta sivuilta.
Takuita elämässä on monenlaisia: takuuvuodevaatteita, takuupuhelimia ja nyt viimeisimpänä listalla on ammatillisen koulutuksen osaamistakuu. Se kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta – ikään kuin takuulahja kaikille, jotka astuvat opiskelun polulle ammatillisissa oppilaitoksissa. Tämä on myös takuu työpaikoille, että sinne saadaan ammattitaitoisia työntekijöitä.
Ajatus on yksinkertainen: jos työpaikka ei ole tyytyväinen ammatillisesta koulutuksesta valmistuneen osaamiseen, hän voi palata kouluun kartuttamaan lisää puuttuvaa osaamista.
Osaamistakuu tarjoaa ikään kuin turvaverkon sekä työelämälle, että opiskelijalle.
Kuvio kuulostaa houkuttelevalta – ikään kuin elinikäiselle oppimiselle olisi viimein löydetty järjestelmä, joka takaa varmuuden oppimisen jatkumisesta. Mutta kysymyksiä onkin sitten monia. Ensinnäkin kuka määrittelee sen ”riittävän osaamisen”? Onko se vain työnantajien odotusten täyttämistä vai tuleeko mukaan myös yksilön oma tavoite ja motivaatio? Entä mikä on takeena siitä, että toinen kierros opintoja tuo sen puuttuvan osaamisen?
Osaamistakuu voi olla siunauksellinen ajatus niille, jotka tarvitsevat lisäapua ja tukea saadakseen otteen työelämästä ja työelämän vaatimuksista. Se voi toimia kannustimena nuorille ja aikuisille, jotka tuntevat tarvitsevansa toisen mahdollisuuden saavuttaa haluamansa osaaminen.
Toisaalta taas on muistettava, että koulutus ei aina ole pelkästään tietojen ja taitojen kartuttamista, vaan myös opiskelijan oma vastuu omasta oppimisestaan. Se voi olla myös tietynlainen suodatin: tosiasia, että kaikki eivät välttämättä sovi kaikkeen, ja se on ihan ok.
Joka tapauksessa, jos osaamistakuu lunastaa lupauksensa ja tuo tarvittavan avun niille, jotka tarvitsevat lisäpotkua matkallaan, se voi olla arvokas työkalu. Mutta samalla on tärkeää pitää mielessä, että takuut eivät aina ole mustavalkoisia eivätkä ongelmiin ole aina yhtä oikeaa ratkaisua.
Osaamistakuu voi olla hyvä työkalu, mutta sen menestys riippuu monista tekijöistä, kuten siitä, miten järjestelmä on rakennettu ja millaisia tukitoimia tarjotaan. Oli miten oli, aina on hyvä, että yhteiskunta pyrkii tarjoamaan mahdollisuuksia oppimiseen ja kehittymiseen – ja osaamistakuu on yksi askel siihen suuntaan.
Outi Tuomivaara, koulutusjohtaja
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti.