Elinvoimaa ja kilpailukykyisyyttä yhteistyöllä

Työelämää varten

Elinvoimaa ja kilpailukykyisyyttä yhteistyöllä

Julkaistu: 21.12.2023

Kuvassa vasemmalta Minna Skog, Juha Wickman ja Annukka Sumkin.

Yritysten toimintaympäristöissä tapahtuvien muutosten keskellä myös yrittäjän on hyvä pysyä ajan hengessä ja kehittää osaamista tarpeiden mukaan, muistuttavat Keravan Yrittäjät ry:n edustajat. Tehokas tapa varmistaa osaamista ja osaajia yrityksissä on tehdä yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten, kuten Keudan kanssa.

Keravan Yrittäjät ry tarjoaa paikallisille yrittäjille vaikutuskanavan kunnalliseen päätöksentekoon ja vaikuttamiseen.

”Tärkein tehtävämme on yritysten toimintaedellytysten ja tyytyväisyyden varmistaminen Keravalla, joka on logistisesti yksi parhaimmin sijoittuvia kaupunkeja Uudellamaalla. Haluamme innostaa keravalaisia yrityksiä tulemaan mukaan toimintaamme”, puheenjohtaja Juha Wickman, Data-Sky Oy, kertoo.

Esimerkiksi aamukahvit ovat helppo tapa tulla tutustumaan.

Varapuheenjohtaja Minna Skogin, Trukkihuolto Marjeta Oy, mukaan yhdistystoiminta kiinnostaa uusia jäseniä. Tavoitteena on erityisesti nuorten jäsenten houkuttelu mukaan yhdistystoimintaan.

”Keravan Yrittäjien hallituksen vaalit ovat vuosittain, loppuvuodesta. Toimintamallia kehitetään uusien jäsenten kanssa”, Skog kertoo.  

Monia mahdollisuuksia vaikuttamiseen ja yrittäjyyden vahvistamiseen

Jäsenyys Keravan Yrittäjissä tarjoaa verkostoitumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.

”Yrittäjillä on monia erilaisia mahdollisuuksia verkostoitua ja tiivistää yhteistyösuhteita muun muassa erilaisissa tapahtumissa ja vaikkapa järjestämällä yritysvierailuja, hallituksen varapuheenjohtaja Annukka Sumkin”, Myynti- ja yritysvalmennus Asset Oy:stä kertoo.

Yhdessä Keravan Kaupungin kanssa sovitaan Keravan Vuoden Yrittäjä -palkinnosta.

”Palkinto jaetaan vuotuisessa Keravan Yrittäjien Yrittäjäjuhlassa marraskuussa”, Sumkin mainitsee.

Paikallinen nuorille suunnattu Mun tulevaisuus -tapahtuma toteutetaan yhdessä sidosryhmien Keravan kaupungin, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan, Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy, Keuken sekä pakallisten yrittäjien ja muiden työnantajien ja oppilaitosten kanssa. Tapahtumassa nuoret voivat tutustua konkreettisesti työelämään, yrittäjyyteen ja jatko-opintomahdollisuuksiin. Mun tulevaisuus -tapahtuma on toteutettu jo kaksi kertaa, viimeksi 1.12.2023.

Toimintaympäristön muuttuessa on myös yrittäjän tärkeä uudistua

Erilaiset toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset haastavat yritysten toimintakenttää muun muassa sote-uudistus, työvoimapoliittiset muutokset, rakennusteollisuuden epävarmuus tai Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa.

”Tänä näkyy yrityksissä esimerkiksi lomautusuhkina”, Juha Wickman toteaa.

Kun toimintaympäristö muuttuu, on yrittäjän hyvä pysyä ajan hengessä ja kehittää osaamista. Osaamisen tarve voi vaihdella eri aloilla ja eri kokoisissa yrityksissä. Tärkeää on, että koulutusta ja mahdollisuuksia on tarjolla osaamisen kehittämiseen.

”Johtamistaidot auttavat suunnan näyttämisessä ja työkalujen vahvistamisessa. Pienemmissä yrityksissä myyntiosaaminen on kivijalka, jolla yrittäjä varmistaa uusien asiakkaiden hankinnan, asiakkuuksien vahvistamisen ja lisämyynnin. Asiakkaat etsivät internetistä vaihtoehtoja, jolloin yrityksen kotisivujen tulisi olla kunnossa”, Annukka Sumkin kertoo.

Yrityksen monet palvelut voi ulkoistaa, joten kaikkea ei tarvitse osata itse.

Oppilaitosyhteistyö tehokas tapa varmistaa osaamista ja osaajia yrityksissä

Yrityksille tehokas tapa saada uutta osaamista tai ensimmäisiä kontakteja tulevaisuuden osaajiin on tehdä yhteistyötä ammatillisten koulutusten järjestäjien kuten Keudan kanssa. Keudassa tehdään aktiivista yhteistyötä työelämän ja eri sidosryhmien esimerkiksi yrittäjäjärjestöjen kanssa. Tavoitteena on muun muassa edistää yrittäjien ja yritysten osaamisen kehittymistä ja työnantajien osaavan henkilöstön saatavuutta, ja siten edistää alueen elinvoimaisuutta ja kilpailukykyisyyttä.

Yhteistyön muotoja ovat muun muassa Yrittäjäaamiaiset, erilaiset opiskelijaprojektit ja yritysvierailut sekä Keudan toimialakohtaiset työelämän kumppanuusverkostot ja viestintä yrittäjille esimerkiksi koulutuksista ja tapahtumista. Yhteistyön muotoja ovat myös yrittäjyyskasvatus, oppisopimuskoulutus ja koulutussopimukseen perustuva koulutus.

Skogin mukaan yrittäjä voi varmistaa osaavan työvoiman saannin esimerkiksi ottamalla opiskelijan työelämässä oppimisen jaksolle. Oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksista yrittäjille kuultiin Keravan Yrittäjien aamiaisella 8.12., kun Keudan yrityspalveluiden palvelupäällikkö Elina Sinivuori ja yrittäjyyden opettaja Kari Moisiola kertoivat aiheesta. Tutustu aiheeseen lisää Keravan Yrittäjien sivustolla.


Lue lisää

Keudan palvelut yrityksille ja yhteisöille

Yrittäjien koulutukset & Yrittäjän oppisopimus

Keravan Yrittäjät > Yrittäjä! Kouluta tai työllistä oppisopimuksella


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti. 

Keuda Boilerikuva 2023.

Työelämää varten

Jaa sivu