Intohimoinen elinvoiman kehittäjä Anne Vuorinen eläkepäiville
Keuda
Keudalainen
Intohimoinen elinvoiman kehittäjä Anne Vuorinen eläkepäiville
1.3.2024
Julkaistu: 1.3.2024
Tammikuussa 2024 Keravan Keuda-talolla oli juhlan tuntua, kun paikan päällä vietettiin pitkäaikaisen keudalaisen eläkejuhlia. Keudan elinvoimapalvelujen johtaja ja Keuda Koulutuspalvelujen ensimmäinen toimitusjohtaja Anne Vuorinen aloitti elämässään uuden vaiheen helmikuussa 2024, jolloin hän lähti viettämään ansaittuja eläkepäiviä.
Vuorinen kuvailee tuntevansa tällä hetkellä nöyrää kiitollisuutta.
”Ei voi muuta kuin kiittää näistä lukuisista vuosista. Minulla on kokonaisuudessaan työelämää takana nyt 45 vuotta. Olen saanut työskennellä toistaiseksi voimassa olevissa työ- ja virkasuhteissa Turun, Tampereen ja Keravan kaupungilla ja viimeiset 20 vuotta Laurea ammattikorkeakoulussa sekä Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymässä, Keudassa. Kaikki nämä ovat olleet todella merkityksellisiä työnantajia”, Vuorinen toteaa.
Keudassa Vuorinen työskenteli kokonaiset 12 vuotta. Näiden vuosien aikana Vuorinen on saanut toteuttaa sydämensä paloa: hän on päässyt vahvistamaan ja kehittämään ammatillisen koulutuksen ja työelämän välistä yhteistyötä.
”Aloitin Keudassa oppisopimusjohtajana 1. tammikuuta 2011. Ennen sitä olin toiminut luottamushenkilönä Keudan yhtymähallituksessa – samaan aikaan, kun työskentelin yksikön johtajana Laureassa. Yhtymähallitusaikana kiinnostukseni Keudaa kohtaan heräsi. Tunnistin paljon yhtäläisyyksiä ammattikorkeakoulussa ja 2. asteen ammatillisessa koulutuksessa – kuten aktiivisen työelämäyhteistyön välttämättömyys. Lisäksi Keudassa oli hyvää tekemisen meininkiä ”, Vuorinen kertoo.
Intohimo kehittämistä ja vaikuttamista kohtaan Vuorisella on ollut niin vahva, ettei tämä jäänyt ainoastaan työpaikalle. Vuosikymmenten aikana hän on toiminut myös monissa luottamustehtävissä – sekä ammatillisessa koulutuksessa että kuntapäättäjänä.
”Jokainen tehtävä, jossa olen saanut olla, on ollut minulle kuin henkilökohtaista korkeakoulua. Kun oppisopimus on ollut Keudassa virkatyöni keskiössä, koin saaneeni olla näköalapaikalla toimiessani myös Oppisopimusosaajat ry:n hallituksen jäsenenä, varapuheenjohtajana ja Osaaja-lehden päätoimittajana.”
Oppisopimus sydämenasia
Oppisopimus on jo kauan ollut Vuoriselle sydämenasia. Hän kokee, että vuonna 2018 voimaan astunut ammatillisen koulutuksen reformi oli käänteentekevä asia oppisopimuksille.
”Silloin tunnustettiin, että oppisopimus on yhtä arvokas tapa suorittaa tutkinto”, Vuorinen kiteyttää.
Vuorinen kuvailee reformissa olleen merkittävää myös jo olemassa olevan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen. Jos opiskelijalla on jo tutkinnon edellyttämää osaamista, hän hankkii koulutuksessa ainoastaan puuttuvan osaamisen, eikä opintoja tarvitse aloittaa nollasta. Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma toimii jokaisessa koulutuksessa “tiekarttana”.
”On tärkeää räätälöidä koulutukset yksilöllisesti. Se on myös kansantaloudellisesti järkevää.”
Vaikka oppisopimus on kehittynyt reformin myötä valtavasti, on Vuorisesta kehitettävää edelleen. Hän painottaa, että jatkuvan oppimisen ja työelämän kanssa tehtävän yhteistyön eteen on edelleen tehtävä töitä.
Myös oppisopimuksen ja koulutussopimuksen tunnettavuuteen täytyy panostaa ahkerasti. Vuorinen on havainnut, että edelleen on paljon työnantajia, jotka eivät tiedä tai näe kaikkia oppisopimuksen tai koulutussopimuksen tuomia mahdollisuuksia.
”Reformi toi kaikki pelimerkit koulutussopimuksen ja oppisopimuksen mahdollisuuksiin. Oppilaitosten täytyy vain osata hyödyntää ne.”
Elinvoiman edistäminen keskiössä
Oppisopimusjohtajasta Vuorisen tehtävänimike muuttui työelämäpalvelujen johtajaksi, yritys- ja elinvoimapalvelujen johtajaksi ja lopulta elinvoimapalvelujen johtajaksi.
”Aikoinaan ei puhuttu elinvoimasta, mutta nyt käsitettä käytetään – ja hyvä niin. Itse hahmotan sen siten, että se on elinkykyä, elinvoimaisuutta ja vireyttä. Sitä jokainen yksilö, organisaatio ja kunta tarvitsee.”
Vuorinen jatkaa, että elinvoiman edistäminen on näkynyt hänen työssään erityisesti Keudan työelämäpalvelujen kehittämisenä.
”Puhutaan elinvoimaisesta kunnasta, alueesta tai koko yhteiskunnasta. Ammatillisella koulutuksella on ollut aina valtavan keskeinen merkitys siinä, miten alue kehittyy. Kun työelämä muuttuu, oppilaitosten pitää muuttua mukana. Ammatillisen koulutuksen täytyy vastata siihen, mitä työelämässä tarvitaan.”
Vuorinen painottaa, että elinvoiman kehittämisessä avainasemassa on eri toimijoiden yhteistyö. Verkostoimaisessa toiminnassa on tunnistettava yhteinen päämäärä, jaettava kulloinenkin tilannekuva ja konkretisoitava tavoitteiden mukaisesti kunkin toimijan oma tekeminen ja rooli. Tätä tulee toteuttaa saumattomassa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
”Omassa työssäni verkostot ovat olleet vahvasti läsnä. Niihin on kuulunut esimerkiksi yrityksiä, julkisen sektorin toimijoita, kauppakamareita ja yrittäjäjärjestöjä. Haluan kiittää kaikkia. Suuret kiitokset haluan antaa myös Kuuma-alueen osaamisverkostolle.”
Verkostoyhteistyö on ollut Vuoriselle antoisaa myös henkilökohtaisella tasolla. Hän on saanut verkostoista pysyviä ystävyyssuhteita, jotka jatkuvat myös sen jälkeen, kun hän on jäänyt virkatehtävistä pois.
”Ne ovat kullanarvoisia.”
Viimeisimpinä työvuosinaan Vuorinen toimi myös Keudan tytäryhtiön Keuda Koulutuspalvelut Oy:n ensimmäisenä toimitusjohtajana. Vuorinen kokeekin kiitollisuutta siitä, kuinka laajalti hän on saanut tehdä sekä haastavia että mielenkiintoisia työtehtäviä.
”Kaikissa niissä on ollut läsnä työelämäyhteistyö ja ammatillisen koulutuksen laajat mahdollisuudet yhteiskunnallisesti ja alueen elinvoiman kehittämisen kannalta.”
Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla.