< Takaisin tutkintoihin

Puutarha-alan perustutkinto

Puutarha-ala
Tutkinnon nimi Puutarhatalouden perustutkinto

Hakulomake avoinna ympäri vuoden, tarkemmat koulutusten aloitusajankohdat löydät alta.

Hakemukseen

Sinustako ammattilainen?

Puutarhatuotannon osaamisala

Puutarhatuotannon (luomupainotteinen) osaamisalan suorittanut puutarhuri työskentelee kasvihuoneessa ja avomaalla kasvattaen taloudellisesti menestyviä viljelykasveja ja tuottaen korkealaatuisia puutarha-alan tuotteita tieto- ja viljelytekniikkaa hyödyntäen. Hän tunnistaa puutarhatuotannossa käytettävät kasvit suomalaisilla ja tieteellisillä nimillä. Hän osaa valita tuotantotavan, viljelymenetelmän ja tehokkaan työtavan kasvien erityisvaatimusten mukaan. Hänellä on hyvät tekniset taidot ja hän osaa käyttää ja huoltaa työssä tarvittavia koneita ja laitteita turvallisesti. Hän käyttää luontevasti kaupallisesti merkittävistä viljelykasveista suomalaisia ja tieteellisiä nimiä viljelytiedon hankinnassa. Hän kauppakunnostaa, lajittelee, pakkaa ja merkitsee tuotteet määräysten mukaisesti. Työssään hän toimii taloudellisesti ja kustannustietoisesti, laatujärjestelmien mukaisesti sekä ympäristövastuullisesti ja eettisesti. Hän työskentelee turvallisesti, ergonomisesti sekä ympäristöä säästäen erilaisissa puutarhatuotannon töissä. Valintojensa mukaisesti hän pystyy toimimaan puutarha-alan eri ammateissa, kuten puutarhurina kasvihuone- tai avomaaviljelmällä, taimitarhalla, puutarhamyymälässä joko yrittäjänä tai työntekijänä. Hänellä on edellytykset kehittää itseään ja suorittaa ammattitutkinto työkokemusta saatuaan. 

Puutarhatuotannon osaamisalan tiimivastaava on Maikki Peltola (yhteystiedot alla)

Viheralan osaamisala

Viheralan osaamisalan suorittanut puutarhuri rakentaa ja ylläpitää turvallista ja viihtyisää ympäristöä. Hän tuntee viherrakentamisen materiaalit ja niiden ominaisuudet ja osaa käsitellä niitä. Hän tunnistaa viherrakentamisessa käytettävät kasvit suomalaisilla ja tieteellisillä nimillä ja niiden kasvupaikkavaatimukset. Hän käyttää ja huoltaa viheralueiden rakentamisessa tarvittavia koneita ja laitteita turvallisesti ja tehokkaasti. Hän tulkitsee viherrakentamisen suunnitelma-asiakirjoja ja noudattaa rakentamisen laatuvaatimuksia. Tutkinnon suorittanut laskee viherrakentamisen ja -ylläpidon työ-, materiaali- ja konekustannuksia. Valintojensa mukaisesti hän pystyy toimimaan puutarha-alan eri ammateissa, kuten puutarhurina viheralueiden rakentamisessa ja ylläpitotöissä, hautausmailla, erityisviheralueilla ja puistometsien hoidossa. Hän toimii näissä tehtävissä joko yrittäjänä tai työntekijänä. Hänellä on edellytykset kehittää itseään ja suorittaa ammattitutkinto työkokemusta saatuaan.

Viheralan osaamisalan tiimivastaava on Jyrki Autio (yhteystiedot alla)

Kukka-ja puutarhakaupan osaamisala

Kukka- ja puutarhakaupan osaamisalan suorittanut puutarhuri osaa esitellä, myydä ja hinnoitella kukka- ja puutarhakaupan tuotteita, tarvikkeita ja palveluja. Hän tunnistaa kukka- ja puutarhakaupassa käytettävät kasvit suomalaisilla ja tieteellisillä nimillä. Hän neuvoo asiakkaita leikko- ja ruukkukasvien sekä pihan kasvivalinnoissa ja kasvien hoidossa. Hän käsittelee ja hoitaa myynnissä olevia tuotteita ja erityisesti eläviä materiaaleja siten, että ne säilyvät myyntikelpoisina. Hän tekee ekologisesti kestäviä valintoja ja käyttää paikallisia luonnonmateriaaleja määräyksiä noudattaen. Hän toimii joustavasti, palveluhenkisesti sekä tuottavasti. Hän osaa hyödyntää kielitaitoaan asiakaspalvelutilanteissa. Hän hoitaa, somistaa ja pitää järjestyksessä myyntitilaa, asettaa tuotteet myyvästi esille sekä tekee itsenäisesti myymälän päivittäin toistuvat työt. Hän esittelee, myy ja hinnoittelee sidontatöitä. Hän tekee, huoltaa ja pakkaa kukkakaupan tavanomaisia sidontatöitä sekä välttää hävikkiä sidontamateriaalia käsitellessään. Valintojensa mukaisesti hän pystyy toimimaan puutarha-alan eri ammateissa, kuten puutarhurina kukkakaupoissa, puutarhamyymälöissä joko yrittäjänä tai työntekijänä. Hänellä on edellytykset kehittää itseään ja suorittaa ammattitutkinto työkokemusta saatuaan.

Kukka-ja puutarhakaupan osaamisalan tiimivastaava on Tiina Räihä (yhteystiedot alla)

Opinto-ohjaaja Jukka Maja (yhteystiedot alla)

Hakeutuminen

Yhteishaku

Jos sinulla ei ole aikaisempaa ammatillista tutkintoa tai olet peruskoulun päättänyt, voit hakea koulutukseen yhteishaussa. Yhteishaun seuraava hakuaika on 20.2.- 13.3.2018 osoitteessa www.opintopolku.fi .

Jatkuva haku

Jatkuva haku toimii Opintopolun Yhteishaun rinnalla hakuväylänä Keudan koulutuksiin. Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti peruskoulun päättävät nuoret, sekä lukion päättötodistuksella YO-linjoille hakevat hakijat. Kaikki muut hakeutuvat jatkuvan haun kautta tältä sivulta löytyvällä hakulomakkeella. Myös Yhteishaussa vapaiksi jääneille paikoille voi hakea Jatkuvassa haussa. 

Saat vahvistuksen hakemuksesi vastaanotosta sähköpostiisi. Tarkistathan myös roskapostikansion!

Tutkinnon suorittaminen

Päiväkoulutus tai päivä-monimuotokoulutus

Päivä-monimuotokoulutukseen hakeville järjestetään keväällä 2018 valintahaastattelutilaisuudet osaamisaloittain. Eli jos kerrot hakemuksessa että sinua kiinnostaa viheralan osaamisala, saat kutsun viheralan osaamisalan valintahaastatteluun ja infoon. Koulutus alkaa syksyllä 2018.

Päiväkoulutukseen hakevilla opinto-ohjaajan puhelinhaastattelu.

Kielitaitovaatimukset

Jos äidinkielesi ei ole suomi eikä suomenkielentaitoasi voida muulla tavoin osoittaa, saat kutsun kielikokeeseen (kielitaitovaatimus monimuotokoulutuksessa B1.2 ja päiväkoulutuksessa B1.1)

Kustannukset

Koulutus on maksutonta.

Koulutuspaikat

Mäntsälä Saaren Kartano (Sijainti Mäntsälän keskustasta noin 13 km pohjoiseen.)

Lisätietoja

Koulutus alkaa elokuussa 2018.

Valintahaastattelut syksyllä 2018 alkavaan monimuotokoulutukseen järjestetään keväällä 2018. Hakijat kutsutaan sähköpostitse valitsemansa osaamisalan haastatteluun ja infoon. Tarkempia tietoja saat yhteyshenkilöiltä (yhteystiedot alla) Puutarhatuotanto - Maikki Peltola, Viherala - Jyrki Autio ja Kukka-ja puutarhakauppa - Tiina Räihä.

Koulutuksen kesto on noin 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

 

Yhteyshenkilöt

Opinto-ohjaaja
Ohjaus- ja opiskelijahuoltopalvelut

Jukka Maja

050 414 5678

Kouluttaja
Puutarha-ala

Maikki Peltola

050 386 0888

Kouluttaja
Puutarha-ala

Jyrki Autio

040 174 5397

Kouluttaja
Puutarha-ala

Floristiikka

Tiina Räihä

050 386 0887

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia koulutuksia