UKK – Usein kysytyt kysymykset

Tälle sivulle on koottu vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta kysymykseesi, voit ottaa yhteyttä Hakeutumispalveluihin.

Tarvitseeko olla työpaikka hakiessa?

Perustutkinnon päiväkoulutukseen hakiessa sinulla ei tarvitse olla työpaikkaa. Jos haluat opiskella perustutkinnossa monimuotototeutuksessa, niin hakeutumisvaiheessa on eduksi alan työpaikka. Oppisopimuskoulutukseen hakiessa sinulla tulee olla alan työpaikka.

Suurimmassa osassa ammatti- ja erikoisammattitutkintoja vaaditaan alan työpaikka hakeutumisvaiheessa. Tarkemman tiedon löydät tutkinnon sivulta kohdasta edellytykset opiskelulle.

Paljonko lähiopetusta on missäkin muodossa?

Päiväkoulutuksessa on lähiopetusta pääsääntöisesti arkisin klo 8–16. Tarkempi aikataulu selviää opintojen alkaessa.

Monimuotokoulutus ja oppisopimuskoulutus voi sisältää työpaikalla järjestettävää koulutusta, etätehtäviä, verkko-opintoja ja lähiopetusta oppilaitoksessa. Lähiopetusta on vaihtelevasti tutkinnosta ja sinulle laaditusta henkilökohtaisesta suunnitelmasta riippuen.

Mitkä ovat edellytykset opiskelulle?

Tutkintokoulutukset edellyttävät riittävää suomen kielen taitoa, joka arvioidaan osaamiskartoituksessa, todistusten perusteella tai opettajan haastattelussa. Englanninkielisissä tutkinnoissa edellytetään riittävää englannin kielen taitoa. Tutkinnon sivulla voi myös olla muita edellytyksiä, jotka löytyvät tutkinnon sivulta kohdasta edellytykset opiskelulle.

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa on tutkintokohtaisia edellytyksiä. Jokaisen tutkinnon edellytykset löydät koulutuksen sivulta kohdasta edellytykset opiskelulle.

Katso myös kohta Tarvitseeko olla työpaikka hakiessa?

Koska voin aloittaa opiskelun?

Yleensä opinnot voi aloittaa joustavasti ja aloitusajankohta sovitaan kanssasi henkilökohtaisesti, jos sinut valitaan opiskelijaksi. Joissakin tutkinnoissa on määritelty yhteiset aloitukset, jotka näkyvät tutkinnon sivulla.

Saanko aiemmasta tutkinnosta hyväksilukuja?

Opintojen alussa kanssasi laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa aiemmin hankittu osaaminen tunnustetaan. Jo hankitun osaamisen hyödyntäminen opinnoissa 

Kuinka kauan opiskelu kestää?

Opintojen kesto on yksilöllinen ja pohjautuu HOKSiin. Perustutkinnot kestävät keskimäärin 2-3 vuotta ja ammatti- ja erikoisammattitutkinnot keskimäärin 1-2 vuotta.

Mistä löydän hakulomakkeen?

Jokaisella koulutuksella on oma hakulomake, joka löytyy koulutuksen sivulta.

Miten haen?

Voit hakea opiskelemaan Keudaan täyttämällä sinua kiinnostavan koulutuksen hakulomakkeen. Melkein kaikkiin Keudan koulutuksiin on jatkuva haku käynnissä ympäri vuoden eli voit hakea koska tahansa, kun opiskelu on sinulle ajankohtaista. Toinen hakuväylä Keudaan on kevään yhteishaku, joka on suunnattu pääsääntöisesti peruskoulun päättäville nuorille.