Ylabanneri oppispimus landingpage

Oppisopimuksella ammattiosaamista

Oppisopimuskoulutus on joustava tapa hankkia ammatillinen perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinto. Oppisopimuskoulutuksessa opiskellaan työpaikalla työssä oppien ja opiskelua täydennetään teoriaopinnoilla sovitussa oppilaitoksessa. Keuda tarjoaa opiskelijoille ja yrityksille monipuoliset mahdollisuudet käyttää oppisopimuskoulutusta oman ammattitaidon tai yrityksen toiminnan kehittämisessä. Soita tai tekstaa 040 174 5627, kerromme sinulle lisää. Vasemmalta löydät linkit Keuda-kuntien sekä Keuken sivuille, käy tutustumassa mikälaisia yrittämisen ja työllistymisen vaihtoehtoja Keski-Uusimaa tarjoaa sinulle.

Opiskelija

Oppisopimuskoulutuksella voit hankkia ammatillisen koulutuksen pääosin käytännön töitä tekemällä ja työssä oppien. Oppisopimuskoulutus soveltuu erityisesti niille, jotka haluavat oppia käytännön kautta eivätkä ole innostuneita pelkästään koulussa opiskelusta. Oppisopimuskoulutuksella voi opiskella perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin. Oppisopimustutkinnot antavat saman pätevyyden ja jatko-opintokelpoisuuden kuin oppilaitoksissa järjestettävä koulutus.

Oppisopimus on sopiva koulutusmuoto, kun

 • sinulta puuttuu ammatillinen koulutus tai muodollinen pätevyys
 • työtehtäväsi laajenevat uusille tehtäväalueille
 • haluat kouluttautua kokonaan uuteen ammattiin
 • haluat kehittää ammattitaitoasi ja osaamistasi.

Opiskelijana saat

 • alan työehtosopimuksen mukaisen palkan ja etuudet esim. lomat
 • määräaikaisen työn (vähintään 25 työtuntia/viikko)
 • maksuttoman opetuksen
 • opintososiaalisia etuja.

Miten löydät oppisopimuspaikan?

Mikäli etsit uutta työtä, TE-toimisto voi auttaa sinua löytämään oppisopimuspaikan. TE-toimiston työpaikkahausta löytyy vaihtoehto "oppisopimus", tätä kautta löydät mol.f-sivulle ilmoitetut oppisopimuspaikat. Mikäli haluat kokeilla, onko uusi työ sinulle sopiva, voit aloittaa työkokeilulla. Työkokeilun tavoitteena on selvittää vaihtoehtoja ammatinvalinnalle ja uralle tai tukea paluuta työmarkkinoille. 

Mikäli yhteistyö työnantajan kanssa sujuu mukavasti, voit keskustella mahdollisuudesta jatkaa työsuhdetta oppisopimuskoulutuksena. Työkokeilun kesto ja työaika

 • 1–12 kuukautta
 • 4–8 tuntia päivässä
 • saman työnantajan palveluksessa max. 6 kuukautta.
Työkokeilun aikana saat samaa etuutta kuin työttömänä –  jos olet sopinut työkokeilusta työllistymissuunnitelmassa, voit saada työttömyysetuuden korotettuna.

 

Työnantaja

Oppisopimuskoulutuksesta löytyy monipuolisia vaihtoehtoja henkilöstösi kouluttamiseen!

Kun yritys tarvitsee uutta työvoima, nykyinen henkilöstö haluaa päivittää osaamistaan tai tulossa on työtehtävien vaihto, oppisopimus on nykyaikainen tapa toteuttaa rekrytointi ja koulutus.

Koulutus suunnitellaan yhteistyössä työpaikan kanssa. Koulutusta suunniteltaessa otetaan huomioon työpaikan ja opiskelijan lähtökohdat ja tarpeet.

Miten löytää yritykseen uusi osaaja?

Työkokeilu on turvallinen tapa löytää yritykseen uusi osaaja. Työkokeilun kautta sinulla on mahdolisuus tutustua työkokeilijaan, josta voit myöhemmin rekrytoida talon tavat tuntevan työntekijän. Voit hakea TE-toimistosta palkkatukea työkokeilun kautta työllistyvän henkilön työllistämiseen oppisopimuksella. Työkokeilu ei ole työsuhde, sen ajalta ei makseta palkkaa eikä se kerrytä vuosilomapäiviä tai eläkettä. Työkokeiluun osallistuva saa useimmiten  työttömyysetuutta ja kulukorvausta.

 

Yrittäjä

Yrittäjä voi kehittää ammattitaitoaan ja hankkia tutkinnon työskentelemällä omassa yrityksessään. Yrittäjän oppisopimuskoulutukseen sovelletaan samoja tavoitteita, sisältöjä ja laatuvaatimuksia kuin muuhunkin oppisopimuskoulutukseen lukuun ottamatta työsuhteeseen liittyvää lainsäädäntöä. Koulutuksen rahoitus ja opintososiaaliset etuudet määräytyvät samalla tavalla kuin muussakin oppisopimuskoulutuksessa. 

Yrittäjän oppisopimus perustuu koulutuksen järjestäjän eli oppisopimuskeskuksen ja yrittäjän väliseen sopimukseen. Oppisopimuksen solmiminen edellyttää, että yrittäjä toimii kokopäiväisesti (vähintään 25 h / viikko) omassa yrityksessään. 

Yrittäjää ohjaa ja tukee koulutuksen aikana toinen yrittäjä tai toisen yrityksen palveluksessa oleva alan osaaja. Yrittäjä hakee tukihenkilön eli mentorin itse tai oppilaitoksen avustuksella. 

Yrittäjä voi suorittaa yrittäjän ammattitutkinnon ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon lisäksi muitakin ammatillisia tutkintoja.