Opistovuosi oppivelvollisille
Pekka Halosen akatemian Luova opistovuosi oppivelvollisille – tule Pekkislinjalle!
Opistovuosi antaa mahdollisuuden omien tavoitteiden pohdintaan. Opinnot tarjoavat kuvallisesta ilmaisusta kiinnostuneille nuorille mahdollisuuden tutustua alan opiskeluun ja samalla selkiyttää tulevaisuuden suunnitelmiaan. Hakijan tulee olla oppivelvollinen koulutuksen alkaessa. Opinnot eivät kuitenkaan edellytä aiempaa alan harrastuneisuutta tai osaamista.
Opistovuosi kestää 34 viikkoa ja on laajuudeltaan 53 opintopistettä. Koulutus muodostuu opiskeluvalmiuksia ja perustaitoja tukevista osaamiskokonaisuuksista sekä kuvalliseen ilmaisuun painottuvista suuntautumisopinnoista. Opiskelun aikana perehdytään toisen asteen koulutusmahdollisuuksiin. Opinnot sisältävät tutustumiskäyntejä ja opintovierailuja sekä antavat tietoteknisiä valmiuksia jatko-opintoihin ja oman osaamisen esittelyyn. Opintojen aikana on mahdollista perusopetuksen arvosanojen korottaminen.
Koulutuksen osaamiskokonaisuudet (24 op)
- Arjen taidot ja elämänhallinta
- Opiskelu-, itsetuntemus- ja työelämätaidot
- Vuorovaikutus- ja viestintätaidot
- Matemaattiset perustaidot ja ongelmanratkaisutaidot
- Aktiivinen kansalaisuus
- Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot
Koulutuksen suuntautumisopinnot (29 op)
Suuntautumisopinnoissa näkyvät oppilaitoksen kuvallisen ilmaisun koulutustarjonnan painopisteet. Opinnot sisältävät mm. kuvallisen ilmaisun perustaitojen kehittämistä sekä antavat valmiuksia visuaalisen alan toisen asteen koulutukseen hakeutumiseen. Muiden osaamiskokonaisuuksien taitoja voidaan opiskella myös suuntautumisopintojen yhteydessä.
Kuvallisen ilmaisun perustaidot
Osaamiskokonaisuus jakautuu pienempiin opintojaksoihin, joissa tutustutaan kuvallisen ilmaisun eri välineisiin ja työmenetelmiin kuten esimerkiksi piirustukseen, maalaukseen, kuvanveistoon, valokuvaukseen tai animaation tekemiseen.
Visuaalinen ympäristö ja mediakulttuuri
Opinnoissa tutustutaan visuaaliseen kulttuuriin ja -viestintään, alueen kulttuurikohteisiin sekä kuvan toteuttamisen keinoihin. Eri ilmiöitä tutkitaan ja havainnoidaan kuvallisen ilmaisun eri välinein. Osaamiskokonaisuus jakautuu pienempiin opintojaksoihin, joissa aiheita käsitellään teemoittain ilmiö- ja projektilähtöisesti.
Oppivelvollisille suunnatun kansanopistokoulutuksen tavoitteena on vahvistaa nuoren opiskelutaitoja ja valmiuksia jatkaa toisen asteen koulutukseen sekä tukea nuorta elämän suunnittelussa. Oppivelvollisuuden laajentuessa perusopetuksen oppimäärän suorittamisen jälkeen kansanopistokoulutus on yksi vaihtoehto oppivelvollisuuden suorittamiseen.
Noin lukuvuoden (34 viikon) mittaista oppivelvollisille suunnattua koulutusta järjestetään Keudan kuvalliseen ilmaisuun keskittyneessä toimipisteessä Pekka Halosen akatemiassa Tuusulassa. Opistovuoden opinnoissa painottuu toimipisteen koulutustarjonta ja opiskelija pääsee kokeilemaan erilaisia luovia menetelmiä. Koulutuksesta saakin erityisesti valmiuksia jatkaa media-alan ja kuvallisen ilmaisun opintoihin. Suoritetusta opistovuosi-koulutuksesta saa yhteishaussa kuusi lisäpistettä.
Opetuksen yleisenä tavoitteena on tukea opiskelijaa pitämään yllä motivaatiota jatko-opiskeluun, jatkuvaan oppimiseen ja itsensä kehittämiseen. Tärkeänä tavoitteena on oppia toimimaan ryhmässä, kehittää itsetuntemustaitoja sekä oppia hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.
Toimipiste
Pekka Halosen akatemia, TuusulaMaksaako tämä koulutus?
Opinnot, niihin kuuluva opetusmateriaali ja -välineet sekä päivittäinen ruokailu ovat maksuttomia oppivelvollisille.
Miten haen?
Jatkuva haku
Syksyllä 2024 aloittava ryhmä on täynnä. Jatkuva haku avataan uudelleen, jos ryhmään tulee tilaa. Seuraava ryhmäaloitus on syksyllä 2025 ja siihen haetaan yhteishaussa.
Hakeutumiseen kuuluu yksilöhaastattelu ja haastattelun ennakkotehtävä, joka tuodaan mukaan haastatteluun (kesto 20 min). Haastattelija ottaa yhteyttä hakijoihin. Ennakkotehtäväohjeistus ja valintaperustekuvaus löytyvät alta.
Yhteishaku
Seuraava yhteishaku on keväällä 2025. Hakeutumiseen kuuluu yksilöhaastattelu ja haastattelun ennakkotehtävä, joka tuodaan mukaan haastatteluun. Haastattelu (20 min) toteutetaan Pekka Halosen akatemiassa Tuusulassa. Ennakkotehtäväohjeistus ja tarkempaa tietoa haastattelusta löytyy alta. Lisätiedot ja haku Opintopolussa. Löydät tämän hakukohteen Pekka Halosen akatemian koulutuksista.
Ennakkotehtävä, haastattelu ja valintaperustekuvaus
Hakeutumiseen kuuluu yksilöhaastattelu ja haastattelun ennakkotehtävä.
Ennakkotehtävä – työnäyte
Työnäytteen avulla arvioidaan hakijan valmiuksia sekä suuntautumista kuvalliseen ilmaisuun. Ennakkotehtävästä keskustellaan haastattelussa.
Ota haastatteluun mukaan 1–3 kpl aiemmin toteuttamiasi töitä, jotka esittelevät kuvallisen ilmaisun osaamistasi. Voit valita työt vapaasti itse. Ne voivat olla esimerkiksi piirroksia, maalauksia, valokuvia, digitaalisesti toteutettuja töitä, kollaaseja jne. Pohdi etukäteen, mitä haluaisit kertoa jostakin mukaan valitsemastasi työstä / kuvasta ja sen toteuttamisesta tai ideasta.
Välineet ja puitteet: Työt voivat olla toteutettu vapaasti valitsemallasi tekniikalla. Työnäytteet voivat olla myös valokuvia alkuperäisistä töistä. Mikäli työ on toteutettu digitaalisessa muodossa tai se on valokuva alkuperäisestä työstä, tuo se haastatteluun tulostettuna paperille.
Huom! Työt tai niiden kopiot jäävät haastattelijalle ja niitä ei palauteta.
Valintaperustekuvaus
Haastattelu 0–6 pistettä
Haastattelussa mitattavat asiat: motivaatio, tavoitteet opinnoille, opiskeluvalmiudet, vuorovaikutustaidot
Haastattelun ennakkotehtävä 0–4 pistettä
Haastattelun ennakkotehtävässä arvioitavat asiat: kuvallisen esittämisen taito, ideointikyky ja omaperäisyys
Tasapistetilanne (jos jatkuvan haun haastattelussa samaan aikaan useita hakijoita)
Saman pistemäärän saaneet hakijat asetetaan järjestykseen seuraavien perusteiden mukaisesti:
- haastattelusta saatava pistemäärä
- ennakkotehtävästä saatava pistemäärä
Tämän jälkeen, jos pistemäärä on edelleen sama, opiskelijat valitaan satunnaisjärjestyksessä.
Kysy lisää!
Pöyskö Kaisa
Opettaja
Tuusula, Kansanopistontie 60 (Pekka Halosen akatemia)