Tekstiili- ja muotialan perustutkinto - ompelija, mittatilausompelija, sisustustekstiilien valmistaja, tekstiilihuoltaja

Tekniikan alat
marketing-image
Tutkinnon nimi
Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Hakulomake avoinna ympäri vuoden, tarkemmat koulutusten aloitusajankohdat löydät alta.

Hakulomake Tutkinnon perusteet

Sinustako ammattilainen?

Ompelija valmistaa tuotteita sarjatuotannon eri vaiheissa.

Mittatilausompelija valmistaa vaatteita mittatilaustyönä.

Sisustustekstiilien valmistaja valmistaa sisustustekstiilejä ja -tuotteita.

Tekstiilihuoltaja huoltaa tekstiilejä pesulassa tai vastaavassa työympäristössä.

Ompelija/mittatilausompelija suunnittelee, kaavoittaa ja valmistaa sekä mittatilaus- että teollisia tuotteita keskittyen erityisesti naisten vaatteisiin. Hän tuntee erilaiset vaatetuksen materiaalit ja osaa valita oikean materiaalin valmistettavaan vaatteeseen. Hän ottaa suunnittelussa huomioon asiakkaan persoonallisuuden ja kokonaistyylin sekä vartalon mittasuhteet. Työ vaatii kädentaitoja ja asiakaspalveluhenkisyyttä.

Ompelija/mittatilausompelija työskentelee vaatteita valmistavissa pienyrityksissä tai teollisuudessa sarjatuotannon parissa, puvustamoissa, kangaskaupoissa sekä vaatekaupoissa. Hän voi toimia myös itsenäisenä yrittäjänä tai valmistaa tuotteita alihankintatyönä muille yrityksille.

Sisustustekstiilien valmistaja suunnittelee, kaavoittaa ja valmistaa ommeltavia sisustustekstiilejä kotiin ja julkisiin tiloihin. Hän tuntee erilaiset sisustusmateriaalit, ja osaa mitoittaa sisustustekstiilit kohteen ja käyttötarkoituksen mukaan sekä valmistaa tuotteet laadukkaasti ja osaa asentaa ne paikoilleen.

Sisustustekstiilien valmistaja työskentelee erilaisissa tehtävissä sisustusliikkeissä, kangaskaupoissa ja sisustustavarataloissa. Hän voi toimia myös itsenäisenä yrittäjänä tai valmistaa tuotteita alihankintatyönä muille yrityksille.

Tekstiilihuoltaja puhdistaa, huoltaa ja vuokraa tekstiilejä. Hän hallitsee tekstiilien vesipesun sekä kemiallisen pesun. Lisäksi töitä on asiakaspalvelu- ja myyntitehtävissä. Syvempää osaamista tekstiilihuoltaja voi hankkia erikoistumalla vesipesuun, kemialliseen pesuun, tekstiilien vuokraukseen, pesumyymälätoimintaan tai mattohuoltoon. Työpaikkoja ovat pesulat, hotellit ja tekstiilien vuokrausyritykset. Hän voi toimia myös itsenäisenä yrittäjänä.

Osaamisalan taitajat osaavat dokumentoida työtään ja tuottaa digitaalista sisältöä ja hyödyntää digitaalisia kanavia viestinnässä. He osaavat itsenäisesti arvioida työnsä tuotoksia alansa vaadittavien laatukriteerien mukaisesti.

Tutustumispäivät

Järvenpää Wärtsilänkatu 7 (ompelija, mittatilausompelija, sisustustekstiilien valmistaja):

Ilmoittaudu ennakkoon opinto-ohjaajalle petra.karvonen@keuda.fi.

  • 9.10.2018
  • 30.10.2018
  • 27.11.2018
  • 22.1.2019
  • 5.2.2019
  • 5.3.2019

Muut Keudan avoimet ovet ja yleiset koulutusinfot löydät täältä

Hakeutuminen

Jatkuva haku

Hae koulutukseen tämän sivun yläosasta löytyvällä hakulomakkeella. Meiltä ollaan yhteydessä hakijaan kahden viikon sisällä. Tarkistathan että sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi ovat hakemuksessasi oikein.

Saat myös automaattisen vahvistusviestin hakemuksesi vastaanotosta sähköpostiisi. Tarkistathan myös roskapostikansion!

Huomioithan, että järjestelmässämme on käyttökatkos n. klo 22.20-23.40 välisenä aikana päivityksen takia. Tänä aikana hakulomakkeen täyttäminen ei onnistu. Pahoittelemme aiheutunutta häiriötä.

Tutkinnon suorittaminen

Monimuotokoulutus (tekstiilihuolto) tai päiväkoulutus (ompelija, mittatilausompelija ja sisustustekstiilien valmistaja)

  • Koulutuksen kesto 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.
  • Mahdollisuus suorittaa näytöt suoraan ilman valmistavaa koulutusta.
  • Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.

Tekstiilihuoltajan monimuotokoulutus järjestetään Järvenpään Sibeliuksenväylän toimipisteessä.

Monimuoto-opiskelu koostuu lähiopetuspäivistä (keskimäärin 2 - 3 päivää kuukaudessa) ja työssä oppimisesta. Opiskelussa hyödynnetään verkko-oppimisympäristöä.

Jokaiselle tutkinnon suorittajalle laaditaan henkilökohtainen ohjelma tutkinnon suorittamisesta ja tarvittavasta valmistavasta koulutuksesta. Tutkinto voidaan suorittaa myös ilman valmistavaa koulutusta, mikäli tutkinnon suorittajalla on tarvittava ammattitaito. 

Ompelijan, mittatilausompelijan ja sisustustekstiilien valmistajan päiväkoulutus järjestetään Järvenpään Wärtsilänkadun toimipisteessä.

Kielitaitovaatimukset

Jos äidinkielesi ei ole suomi tai suomenkielentaitoasi ei voida muulla tavoin osoittaa, saat sähköpostiisi kutsun kielikokeeseen (kielitaitovaatimus B1.1).

Edellytykset opiskelulle

Tekstiilihuollon osaamisalan monimuotokoulutus edellyttää alan työpaikkaa, jossa osaamista voidaan hankkia koulutus- tai oppisopimuksen avulla.

Kustannukset

Koulutus on maksutonta.

Hakulomakkeessa kysytään koulutuksen maksajaa, voit klikata tähän "HAKIJA" ja pääset eteenpäin. Maksajaa kysytään hakulomakkeessa, koska ammattitutkinnoissa ja erikoisammattitutkinnoissa on opiskelumaksu ja niissä käytetään samaa hakulomaketta kuin maksuttomissa perustutkinnoissa.

Opinto-ohjaajat

Opinto-ohjaaja Johanna Leinonen - Järvenpää, Sibeliuksenväylä 55

Opinto-ohjaaja Petra Karvonen - Järvenpää Wärtsilänkatu

Toimipiste
Wärtsilänkatu 7, Järvenpää
Sibeliuksenväylä 55, Järvenpää

Yhteyshenkilöt

Opinto-ohjaaja

Petra Karvonen

050 415 0875

Opinto-ohjaaja

Palvelualat
Sibeliuksenväylä 55 A, 04400 Järvenpää
sekä
Luonnonvara- ja ympäristöpalvelut, floristiikka
Paroninkuja 20, 04920 Saarentaus

Johanna Leinonen

040 174 5508

Hakupalvelut

040 174 5579
hakupalvelut@keuda.fi