Tekstiili- ja muotialan perustutkinto - ompelija, mittatilausompelija, sisustustekstiilien valmistaja, tekstiilihuoltaja

Tekniikan alat
marketing-image

  • Ompelija valmistaa tuotteita sarjatuotannon eri vaiheissa.
  • Mittatilausompelija valmistaa vaatteita mittatilaustyönä.
  • Sisustustekstiilien valmistaja valmistaa sisustustekstiilejä ja -tuotteita.
  • Tekstiilihuoltaja huoltaa tekstiilejä pesulassa tai vastaavassa työympäristössä.

Ompelija/mittatilausompelija

Ompelija suunnittelee, kaavoittaa ja valmistaa sekä mittatilaus- että teollisia tuotteita keskittyen erityisesti naisten vaatteisiin. Hän tuntee erilaiset vaatetuksen materiaalit ja osaa valita oikean materiaalin valmistettavaan vaatteeseen. Hän ottaa suunnittelussa huomioon asiakkaan persoonallisuuden ja kokonaistyylin sekä vartalon mittasuhteet. Työ vaatii kädentaitoja ja asiakaspalveluhenkisyyttä.

Ompelija/mittatilausompelija työskentelee vaatteita valmistavissa pienyrityksissä tai teollisuudessa sarjatuotannon parissa, puvustamoissa, kangaskaupoissa sekä vaatekaupoissa. Hän voi toimia myös itsenäisenä yrittäjänä tai valmistaa tuotteita alihankintatyönä muille yrityksille.

Sisustustekstiilien valmistaja

Sisustustekstiilien valmistaja suunnittelee, kaavoittaa ja valmistaa ommeltavia sisustustekstiilejä kotiin ja julkisiin tiloihin. Hän tuntee erilaiset sisustusmateriaalit, ja osaa mitoittaa sisustustekstiilit kohteen ja käyttötarkoituksen mukaan sekä valmistaa tuotteet laadukkaasti ja osaa asentaa ne paikoilleen.

Sisustustekstiilien valmistaja työskentelee erilaisissa tehtävissä sisustusliikkeissä, kangaskaupoissa ja sisustustavarataloissa. Hän voi toimia myös itsenäisenä yrittäjänä tai valmistaa tuotteita alihankintatyönä muille yrityksille.

Tekstiilihuoltaja

Tekstiilihuoltaja puhdistaa, huoltaa ja vuokraa tekstiilejä. Hän hallitsee tekstiilien vesipesun sekä kemiallisen pesun. Lisäksi töitä on asiakaspalvelu- ja myyntitehtävissä. Syvempää osaamista tekstiilihuoltaja voi hankkia erikoistumalla vesipesuun, kemialliseen pesuun, tekstiilien vuokraukseen, pesumyymälätoimintaan tai mattohuoltoon. Työpaikkoja ovat pesulat, hotellit ja tekstiilien vuokrausyritykset. Hän voi toimia myös itsenäisenä yrittäjänä.

Osaamisalan taitajat osaavat dokumentoida työtään ja tuottaa digitaalista sisältöä ja hyödyntää digitaalisia kanavia viestinnässä. He osaavat itsenäisesti arvioida työnsä tuotoksia alansa vaadittavien laatukriteerien mukaisesti.

Tutustumispäivät

Voit sopia tutustumispäivän opinto-ohjaajan janssa: tiina.huuhtanen@keuda.fi

Muut Keudan avoimet ovet ja yleiset koulutusinfot löydät täältä

Hakeutuminen

Jatkuva haku


Hae koulutukseen tämän sivun yläosasta löytyvällä hakulomakkeella. Kutsumme kaikki hakijat haastattelu- ja ohjauspäivään sähköpostitse. Tarkistathan että sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi ovat hakemuksessasi oikein.

Saat myös automaattisen vahvistusviestin hakemuksesi vastaanotosta sähköpostiisi. Tarkistathan myös roskapostikansion!

Yhteishaku

Yhteishaun seuraava hakuaika on helmi-maaliskuussa 2020 osoitteessa www.opintopolku.fi.

Jos sinulla ei ole aikaisempaa ammatillista tutkintoa tai olet peruskoulun päättänyt, voit hakea koulutukseen yhteishaussa. Yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille haetaan Keudan Jatkuvan haun kautta, tältä sivulta löytyvällä hakulomakkeella.

Tutkinnon suorittaminen

Monimuotokoulutus (tekstiilihuolto) tai päiväkoulutus (ompelija, mittatilausompelija ja sisustustekstiilien valmistaja)

  • Koulutuksen kesto 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.
  • Mahdollisuus suorittaa näytöt suoraan ilman valmistavaa koulutusta.
  • Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.

Tekstiilihuoltajan monimuotokoulutus järjestetään Järvenpään Sibeliuksenväylän toimipisteessä.

Monimuoto-opiskelu koostuu lähiopetuspäivistä (keskimäärin 2 - 3 päivää kuukaudessa) ja työssä oppimisesta. Opiskelussa hyödynnetään verkko-oppimisympäristöä.

Jokaiselle tutkinnon suorittajalle laaditaan henkilökohtainen ohjelma tutkinnon suorittamisesta ja tarvittavasta valmistavasta koulutuksesta. Tutkinto voidaan suorittaa myös ilman valmistavaa koulutusta, mikäli tutkinnon suorittajalla on tarvittava ammattitaito. 

Ompelijan, mittatilausompelijan ja sisustustekstiilien valmistajan päiväkoulutus järjestetään Järvenpään Wärtsilänkadun toimipisteessä.

Kielitaitovaatimukset

Jos äidinkielesi ei ole suomi tai suomenkielentaitoasi ei voida muulla tavoin osoittaa, saat sähköpostiisi kutsun kielikokeeseen (kielitaitovaatimus B1.1.)

Edellytykset opiskelulle

Tekstiilihuollon osaamisalan monimuotokoulutus edellyttää alan työpaikkaa, jossa osaamista voidaan hankkia koulutus- tai oppisopimuksen avulla.

Kustannukset

Koulutus on maksutonta.

Hakulomakkeessa kysytään koulutuksen maksajaa, voit klikata tähän "HAKIJA" ja pääset eteenpäin. Maksajaa kysytään hakulomakkeessa, koska ammattitutkinnoissa ja erikoisammattitutkinnoissa on opiskelumaksu ja niissä käytetään samaa hakulomaketta kuin maksuttomissa perustutkinnoissa.

Opinto-ohjaajat

Opinto-ohjaaja Johanna Leinonen - Järvenpää, Sibeliuksenväylä 55

Opinto-ohjaaja Tiina Huuhtanen - Järvenpää Wärtsilänkatu

Mihin tähtäät opintojen jälkeen?

Valmistuttuasi Keudasta sinulla on uusi ammatti, joka tarjoaa sinulle uusia työmahdollisuuksia. Ura- ja rekrytointipalvelu Voima auttaa sinua kohti työelämää.

Ammatillinen perustutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Keudan opiskelijana sinulla on myös mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakouluopintoja jo opintojen aikana ns. väyläopintoina.

Myöhemmin työkokemusta hankittuasi voit jatkaa opintojasi Keudassa ammattitutkintoon ja erikoisammattitutkintoon.

Alalle sopivia ammatti- tai erikoisammattitutkintoja Keudassa:

Jos etenet urallasi esimies- tai johtotehtäviin, voit vahvistaa osaamistasi suorittamalla Keudassa:

Keudassa voit myös hankkia eri aloilla tarvittavia pätevyyksiä ja sertifikaatteja mm. korttikoulutuksiin tai muuhun täydennyskoulutukseen osallistumalla.

Toimipiste
Wärtsilänkatu 7, Järvenpää
Sibeliuksenväylä 55, Järvenpää

Yhteyshenkilöt

Opinto-ohjaaja

Palvelualat
Sibeliuksenväylä 55 A, 04400 Järvenpää
sekä
Luonnonvara- ja ympäristöpalvelut, floristiikka
Paroninkuja 20, 04920 Saarentaus

Johanna Leinonen

040 174 5508

Opinto-ohjaaja

Tiina Huuhtanen

050 434 4121

Hakupalvelut

040 174 5579
hakupalvelut@keuda.fi