< Takaisin uutisiin

Kansanedustajat saivat Keudan vierailulla rautaisannoksen tietoutta ammatillisesta koulutuksesta

Kokoomuksen kansanedustajat Sanna Lauslahti ja Sari Multala kävivät 14.3. tutustumisvierailulla Keudassa. Heidän toiveenaan oli kuulla monipuolisesti tämän päivän ammatillisesta koulutuksesta. Keuda tarjosikin heille laajan kattauksen ajankohtaisia asioita.

Kansanedustajat sekä kokoomuksen eduskuntaryhmän avustajat Ville Virkkunen ja Sakari Rokkanen saivat kuulla Keudan toiminnasta niin kuntayhtymän omasta kuin yhteistyökumppanin ja opiskelijoidenkin näkökulmasta.

Kuntayhtymän johtajan Hannu Laurilan viesti päättäjille oli selkeä:

- Ammatillinen koulutus on varautunut tekemään meille osoitetut 190 miljoonan säästöt, mutta enempää emme kestä ilman että laatu kärsii jo pahasti.

Laurila tähdensi, että suunnitellun ammatillisen koulutuksen reformin lähtökohdat ovat hyvät, mutta se on toteutettava hallitusti ja uudesta rahoitusjärjestelmästä on tehtävä riittävän selkeä. Maakunnallisille itsehallintoalueille ammatillisen koulutuksen järjestämistä ei pidä antaa hoidettavaksi.


Keuda on kumppanina iholla

Työelämäkumppanien näkökulmaa kansanedustajille avasivat Merja Oljakka SOL Palveluista ja Pekka Holma Krapihovista.

- Olemme tehneet Keudan kanssa niin pitkään ja niin tiivistä yhteistyötä, että siitä voidaan käyttää ilmausta ”iholla oleminen”, Oljakka kertoi.

- Keuda todellakin tarttuu saamaansa palautteeseen sekä työelämän haasteisiin, kuten moniosaajuuden vaatimukseen sekä kieli- ja kulttuuritaustojen moninaisuuteen.

Pekka Holma kertoi yhteistyöstä pienemmän yrityksen näkökulmasta.

- Meille on tärkeää, että koulutusyhteistyössä on mahdollisimman vähän byrokratiaa. Esimerkiksi oppisopimusten tekeminen on tuntunut liian isolta vastuulta, hän sanoi.

Holma toivoi myös, että ammatillisessa koulutuksessa keskityttäisiin reformin jälkeen yhä enemmän oleelliseen.

- Toivon näkeväni yhä enemmän työssäoppimista ja yhtä vähemmän kaikkea turhaa. Vaikka ei osaisi kieliä, voi kokata. Mutta jos vain osaa kieliä, mutta ei kokata, ei keittiöön ole asiaa, Holma kärjisti.


Yksilölliset opintopolut jo käytössä

Ammatillisen koulutuksen reformin yhteydessä puhutaan paljon siitä, kuinka opiskelijan tausta ja aiempi osaaminen pitää jatkossa ottaa paremmin huomioon koulutusta suunniteltaessa ja opintopoluissa täytyy yhä enemmän päästä henkilökohtaisesti räätälöityihin ratkaisuihin. Kansanedustajavierailuilla esillä olleet opiskelijatarinat todistivat, että Keudassa näitä yksilöllisiä opintopolkuja luodaan jo nyt hyvin aktiivisesti niin nuorten kuin aikuistenkin koulutuksessa. Oppisopimukseen henkilökohtainen räätälöinti on sisäänrakennettuna.

Kansanedustajat kuulivat ammatillisesta koulutuksesta työn ohessa opiskelevan aikuisen, yrittäjän, yrittäjäksi aikovan, maahanmuuttajan, nuoren oppisopimusopiskelijan sekä omaa alaa vielä VALMA-koulutuksessa etsivän nuoren näkökulmasta. Opiskelijanäkökulmaa oli tuomassa myös Keudan ammattiopiston opiskelijoiden yhteisen opiskelijakunnan Kuoman tuore puheenjohtaja Juuso Mäki.

Kansanedustajat Lauslahti ja Multala olivat vaikuttuneita siitä, miten vahvasti opiskelijat saavat Keudassa äänensä kuuluville. Jopa yhtymähallituksessa on opiskelijaedustus.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä kerää tekemillään oppilaitosvierailuille tietoa ammatillisen koulutuksen hyvistä käytännöistä. Ne kootaan raportiksi, jota tullaan käyttämään päätöksenteon tukena.

multala virkkunen nettiKansanedustaja Multala ja avustaja Virkkunen.

oljakka polku nettiSOL Palvelujen johtajan Merja Oljakan oma opinpolku esittelyssä.

valmalaiset nettiKeudan opiskelijatarinoita esiteltiin haastattelujen kautta. Tässä valmalaiset Camilla ja Heini opettajansa Helena Mäkelän haastateltavina.

juuso nettiOpiskelijakunta Kuoman tuore puheenjohtaja Juuso Mäki pääsi melkein ensi töikseen puhumaan kansanedustajille.

Vaihde

09 273 81
info@keuda.fi