< Takaisin uutisiin

Keudan Irina Ovaska palkittiin maahanmuuttajien opettajana

Ammatillisen koulutuksen kehittämisyhdistys AMKE on palkinnut Keudan aikuisopiston kouluttajan Irina Ovaskan maahanmuuttajien opettajana.

Irina on muuttanut Venäjältä Suomeen vuonna 1990 ja alkanut heti pätevöityä jo kotimaassaan hankkimaansa ammattiin, ammatilliseksi opettajaksi. Irina toimi Viipurissa kaksi vuotta ravitsemisalan opettajana ennen muuttoaan Suomeen. Suomessa hän opiskeli ensin ravitsemisteknikoksi ja opettajaksi ja on myöhemmin syventänyt osaamistaan tekstiilialalle sekä kiinteistöpalvelualalle, jolla nykyisin enimmäkseen toimii.

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymässä, Keudassa Irina on opettanut jo 18 vuoden ajan ja suurin osa hänen opiskelijoistaan on ollut aikuisia maahanmuuttajia. Keudan aikuisopiston palvelualojen opiskelijoista jo noin kolmasosa on maahanmuuttajia.

- Minulla on suuri arvostus jokaista opiskelijaa kohtaan. Tiedän, että opiskelijaa ei pidä aliarvioida esimerkiksi heikon kielitaidon takia, vaan pitää löytää keinot saada hänet oppimaan siitä huolimatta ja samalla kehittää kielitaitoa eteenpäin, Irina toteaa.

- Näen usein opiskelijan tulevan koulutukseen aluksi epävarmana. Kun hän huomaa, että todella tahdon auttaa hänen omista lähtökohdistaan, opiskelija ryhdistäytyy ja asiat alkavat sujua, Irina kuvailee.

Irinan opiskelijat ovatkin luoneet menestyksekkäitä urapolkuja. Moni on edennyt erilaisiin tehtäviin työpaikallaan. On niitäkin, jotka ovat perustaneet oman menestyneen yrityksensä, jonka työntekijöitä Keuda nyt kouluttaa.

Irinaa suositteli palkittavaksi myös SOL Palvelut. SOL on ollut Irinan suurin asiakasyritys jo 15 vuoden ajan. Yhteistyö on niin tiiviistä, että yritys ottaa Keudan mukaan myös omien sisäisten koulutusten suunnitteluun alusta alkaen. Koulutusmateriaaleja ja esitteitä tehdään yhdessä, tietotaitoa jaetaan puolin ja toisin.

Irina otti tiedon palkinnostaan innostuneena vastaan.

- Olen niin iloinen, että maahanmuuttajien koulutusta nostetaan näin esiin ja sitä arvostetaan, hän sanoo.

- Tunnen maahanmuuttajien kotoutumisen haasteet, koska olen itsekin maahanmuuttaja. Olen voinut olla monelle maahanmuuttajaopiskelijalle esimerkki siitä, että Suomessa on mahdollista menestyä, kun on itse aktiivinen ja kiinnostunut asioista.

Irina suunnittelee käyttävänsä stipendirahat verkko-opetuksen kehittämiseen.

- Opettaja oli minulle jo lapsuudessa unelma-ammatti. Edelleen tunnen tekeväni tärkeää ja minulle juuri oikeaa työtä, Irina iloitsee.

Vaihde

09 273 81
info@keuda.fi