Keudan toiminta epidemiatilanteen aikana. Lue tästä >

< Takaisin uutisiin

Keudalaiset floristiopiskelija Marja Yrjölä ja ekspertti Tuija Näriäinen edustavat Suomea WordSkills 2019 kilpailussa

Keudan floristiopiskelija Marja Yrjölä edustaa Suomea WorldSkills Kazan 2019 – maailmanmestaruuskilpailussa. Se järjestetään 22.–27. elokuuta Venäjällä, Kazanissa ja on järjestyksessään 45. kilpailu. Keudan opettaja Tuija Näriäinen toimii kilpailussa eksperttinä eli lajin asiantuntijana ja tuomarina. Hän ja valmennustiimi ovat olleet ohjaajina Marian  valmistautuessa kilpailuun.

Kun Maria Yrjölä sai tietää pääsevänsä ammattitaitokilpailun maajoukkueeseen loppuvuodesta 2018, alkoi harjoittelu seuraavana päivänä. Marian floristiikan opiskelut ovat loppusuoralla, joita kilpailuun valmistautuminen on vauhdittanut. Tämän vuoden maailmanmestaruuskilpailujen teemana ovat kontrastit. - Olen harjoitellut Keudassa erilaisia perusideoita ja vaihtoehtoja. Kun näen paikan päällä millaiset kilpailumateriaalit ovat, sovellan ja ideoin ne kilpailuideaan. Olen osallistunut erilaisiin tilaisuuksien koristeluihin ja kilpailuihin, joissa olen harjoitellut soveltamista, kertoo Maria valmistautumisestaan.

Maria Yrjölä sai tälle vuodelle työharjoittelupaikan kukkakaupasta Norjassa. Tämä onnistui Keudan opettajan Tiina Räihän avustuksella ja kontakteilla, jotka olivat syntyneet kilpailutoiminnan myötä.  - Norjalainen kukkakauppias on ollut kansainvälisessä kilpailutoiminnassa mukana, joten hän pystyi ohjaamaan minua kilpailutilanteita ajatellen, kertoo Maria kokemuksistaan. Työharjoittelu tuli hyvään vaiheeseen. Maiseman vaihto toisenlaiseen ympäristöön, erilaisten sidontatapojen näkeminen ja englannin kielen käyttö toivat tervetullutta rentoutta kisoihin valmistautumiseen.

Tuija Näriäisen kilpailumatka eksperttinä alkaa jo viikkoa aikaisemmin tehtävänään valmistella kisapaikkaa. Ekspertit suorittavat vielä ennen kilpailujen alkua testin, jolla he osoittavat tuomaroinnin osaamisen laadun. Kilpailut tuovat Tuijalle opettajana mahdollisuuden oppia ja nähdä uusia kukkasidontatapoja, lisätä ammatillista osaamista ja verkostoitumista.
  – Tuomarina toimiessa pitää hallita objektiivisuuden tasalaatuisuus. Tuomaroinnissa eräänä kriteerinä on innovatiivisuus, joka tarkoittaa, että tuomariston pitää myös itse olla ajan hermolla. Kilpailukieli on englanti, jolla pitää hallita ammattisanasto ja small talk. Argumentointikykyä tarvitaan, jotta saa itsensä ymmärretyksi, olkoon keskustelukumppani kielitaidollisesti millä tasolla tahansa, kertoo Tuija oman rooliinsa valmistautumisesta.

Tiikkainen Jenniina Nariainen Tuija Yrjola Marja Raiha Tiina IMG 20190814 104433 rajattu 500Vasemmalta Jenniina Tiikkainen, Tuija Näriäinen ja Tiina Räihä (oikealla) tutkivat Maria Yrjölän kukkavalintoja harjoitustyöhön.

Tuija Näriäisellä on ollut Marian valmentamisessa tukena ja apuna valmennustiimi.  Siinä ovat tiiviimmin olleet mukana Tiina Räihä ja Jenniina Tiikkainen Keudasta sekä lajipäällikkö Kirsi Vesalainen Liviasta. Valmennustiimissä tietotaito jaetaan kaikkien käyttöön avoimesti, ja se näkyy Keudan opiskelijoiden menestyksessä Taitaja -, EuroSkills - ja WorldSkills -kisoissa. Keudan johto kannustaa osallistumaan kilpailutoimintaan ja tukee niihin valmistautumisessa.
  - Keudan kilpailutoiminnan ovat myös huomanneet meille hakevat opiskelijat. Kilpailutoiminnasta saa hyvää meriittiä työnhakuun ja eväitä yrittäjyyteen, sillä kilpailuun osallistuminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja hyvää stressinsietokykyä, Tuija vinkkaa.
  - Tietysti hieman  jännittää, mutta se on luonnollista ja tarpeen, jotta herkkyys säilyy, sanovat Maria ja Tuija yhdestä suusta.

Tuloksia WorldSKills 2019 -kilpailusta saamme jännittää tiistaille 27.8. asti. 

Kuvat SkillsFinland (Maria Yrjölä)  ja Janne Jousiaho (ryhmäkuva).

SkillsFinlandin tiedote avajaisista.

Avajaiset kuva SkillsFinland 6e26b123 9a13 4170 81a3 23205c6dbb51 500Suomen avajaiskulkue kuva SkillsFinland ec90c0a8 7f15 4e3b a748 56e54005db19 500Kuvat SkillsFinland.

SkillsFinlandin sivuille.

Vaihde

09 273 81
info@keuda.fi