Teemallinen kuvataiteen linja

Hakuaika

18.10.2021 – 28.11.2021

Koulutusaika

31.1.2022 – 20.5.2022

MUILTA MAILTA – Teemallinen kuvataiteen linja

Pekka Halosen akatemian kansanopiston Teemallisella kuvataiteen linjalla haetaan vuosittain vaihtuvan teeman kautta uusia näkökulmia ja erilaisia aineksia oman ilmaisun syventämiseen. 15 viikkoa kestävä, kuvataiteeseen keskittyvä kansanopistolinja on tarkoitettu taiteen perusopetusjakson työväen- ja kansalaisopistoissa käyneille, tai muuten edistyneille tekijöille.

Kevään 2022 teema ”Muilta mailta” saa lähtökohtansa viime vuosisatojen vaihteen kuvataiteeseen vaikuttaneista kansainvälisistä ulkomailta saapuneista taidevirtauksista joita peilataan 1900-luvun ja nykytaiteen ilmiöihin. Opetuksen pääpainotus on piirtämisen ja maalauksen tekniikoissa. Linjalla käsitellään teemaa niin materiaalien ja välineiden kuin myös sisällön ja taidehistorian näkökulmasta. Taidegrafiikkaan ja puupiirrostekniikkaan tutustutaan yksittäisillä jaksoilla. Tarkemmat kurssikuvaukset löydät opetussuunnitelmasta.

Opetus tapahtuu intensiivikurssien muodossa, joissa keskitytään tiettyyn menetelmään, materiaaliin tai erikoistekniikkaan. Intensiivikurssien tavoitteena on antaa välineitä kokeilevaan ja omaa kuvallista ilmaisua pohtivaan ajatteluun. Kuvataiteen teemallinen linja luo erilaisen kuvataideopetuksen tason työväen- ja kansalaisopistojen sekä toisaalta ammatillisen taideopetuksen väliin.

Opiskelu on kokopäiväistä. Päivittäin työskentely alkaa klo 9.30 ja jatkuu opettajan johdolla iltapäivään asti. Tämän jälkeen työskennellään itsenäisesti annetun tehtävän parissa. Päivittäinen itsenäinen työskentely on oleellinen osa opintoja.

Hakeminen ja opiskelijavalinnat

Hakuaika on 18.10.2021 – 28.11.2021.

Hakeminen tapahtuu tältä sivulta löytyvällä sähköisellä lomakkeella, joka on auki hakuajan.

Liitä hakulomakkeeseen mukaan 3 kuvaa viimeaikaisista teoksistasi (maalauksista, piirustuksista, jne.).

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan hakemusten saapumisjärjestyksessä. Hakemuksen ja siihen liitettävien kuvaliitteiden tulee olla perillä hakuajan loppuun mennessä.

Käsittelemme vain hakuajan puitteissa liitteineen saapuneet hakemukset. Ilmoitamme opiskelijavalinnasta sähköpostitse kahden viikon kuluessa hakemuksen saapumisesta.

Koulutukseen hakeminen on sitovaa. Mikäli tulet valituksi koulutukseen, huomioi opintojen peruutusehdot.

Kustannukset

Opiskelu on maksullista (75 euroa / vko). Opiskelu on opintotukeen oikeuttavaa.

Opintomaksuun sisältyy päivittäin lämmin ateria. Materiaalit opiskelija maksaa itse. Näyttelykäynnit, sekä piirustus- ja maalausretket eivät sisälly opintomaksuun. Kela ei myönnä koulumatkatukea näihin opintoihin.

Pekka Halosen akatemiassa on vuokrattavana kahden hengen huoneita (huoneessa suihku, wc, jääkaappi) pääkaupunkiseudun ja Keski-Uudenmaan ulkopuolella asuville. Vuokraan voi hakea asumistukea.

Peruutusehdot

Neljä viikkoa ennen koulutuksen aloituspäivää tehty peruutus on maksuton. Sen jälkeen perutuista koulutuksista perimme 50 % ensimmäisen kuukauden osallistumismaksusta. Todistetuissa sairastapauksissa maksua ei peritä. Peruuttamattomista koulutuksista peritään ensimmäisen kuukauden opintomaksu, sekä peruutusmaksu 50 €.

Millaista opiskelu on? Opiskelijan kertomaa:

”Opiskeluilmapiiri on mielestäni innostunutta ja keskustelevaa opettajien ja oppilaiden kesken. Koulurakennus metsän keskellä suorastaan kutsuu opiskelemaan kuvataiteita, inspiroiva ympäristö. Hyvin suunniteltu ja jaksotettu opintokokonaisuus. Olen päässyt kokeilemaan paljon erilaisia kuvan tekemisen tapoja. Mielestäni hyvä hinta / laatusuhde.”

”Olen ollut erittäin tyytyväinen varsinkin opiston laajaan tarjontaan ja monipuoliseen opetukseen. Opetus on ollut ammattitaitoista ja hyvin virikkeellistä, ja olen todella nauttinut opiskelusta ja ilmapiiristä, joka on ollut ihanan rento ja kannustava.”

”Minulla on ollut ilo ja etuoikeus opiskella erittäin innostavassa, taitavien ja kokeneiden tekijöiden ryhmässä, jossa on ollut kannustava ja rohkaiseva yhteishenki. Ryhmä merkitsee ja antaa paljon, mm. ideoita, palautetta, esimerkkejä, kannustusta, keskusteluja. Opettajat ovat olleet kokeneita, innostavia  ja opetukseensa paneutuvia.”

”Minun suhteeni taiteeseen katselevana, kokijana ja tekijänä on vahvistunut.”

Hakulomake Opetussuunnitelma

Kysy lisää!

Kousa Pia

Opettaja

+358401745488

pia.kousa@keuda.fi

Dahlsten Marjo

Koulutusassistentti

+358503099649

marjo.dahlsten@keuda.fi

Toimipiste

Pekka Halosen akatemia, Tuusula

Jaa sivu

Tulosta sivu
Pekka Halosen akatemian kesä

Syvennä omaa ilmaisuasi – tee matka värien maailmaan!

Hakuaika

1.2. – 2.5.2021

Koulutusaika

31.5.2021 – 11.6.2021

Kesän 2022 koulutuksen ajankohta ja teema julkaistaan alkuvuodesta 2022.

Pekka Halosen akatemian kesä – Kuvataiteen avoin työpaja

Pekka Halosen akatemian kansanopiston kesän avoimessa työpajassa on mahdollisuus keskittyä oman ilmaisun syventämiseen. Kesän 2021 työpajan teemana on väri. Aiheeseen orientoidutaan teemallisella pohjustuksella opintojen aluksi ja lyhyillä taiteilijapuheenvuoroilla opintojen aikana. Teeman on tarkoitus tarjota ideoita ja aineksia työskentelyyn sekä toisaalta luoda tavoitteita opintojaksolle ja ohjata valintojen tekemiseen.

Työpaja soveltuu hyvin Pekka Halosen akatemiassa aiemmin opiskelleille, kuvataiteen ammattilaisille, perusopetusjakson työväen- ja kansalaisopistoissa käyneille tai muuten edistyneille harrastajille.

Teematyöskentelyllä kohti taiteellista ilmaisua

Opintojen teemaa, väriä, käsitellään eri näkökulmista. Opintojaksolla painotus ei ole niinkään väriopin opiskelussa vaan aihetta tarkastellaan jokaisen henkilökohtaisesta suhteesta väriin ja sen merkityksestä taiteellisessa ilmaisussa. Avoimessa työpajassa on mahdollisuus työskennellä omaan ilmaisuun parhaiten soveltuvin vapaavalintaisin piirustuksen ja maalauksen tekniikoin sekä saada ohjausta ja palautetta työn tueksi.

Ohjaavan opettajan tarjoaman lähiopetuksen lisäksi opinnot pitävät sisällään useamman eri opettajan teemaa käsitteleviä lyhyitä luentoja jotka tuovat erilaisia uusia näkökulmia kuvan tekemiseen. Ensimmäinen opiskeluviikko painottuu luentoihin ja annetun aiheen parissa työskentelyyn. Toisella viikolla työskennellään omaehtoisemmin ja itsenäisemmin. Opinto päättyy yhteiseen palautekeskusteluun.

Päivittäinen ohjattu työskentely maanantaista perjantaihin klo 9.30-14.30 (yhteensä 50 tuntia). Klo 14.30 jälkeen oppilaitoksen tiloissa voi työskennellä itsenäisesti ma-pe klo 17 asti.

Kansanopistokoulutus toteutetaan osana Pekka Halosen akatemian ammatillisten valinnaisten opintojen  kesätarjontaa.

 

Hakeminen ja opiskelijavalinnat

Hakuaika on 1.2. – 2.5.2021.

Hae koulutukseen tältä sivulta löytyvällä sähköisellä lomakkeella,  joka on auki hakuajan. Liitä hakulomakkeeseen mukaan kolme kuvaa viimeaikaisista teoksistasi (maalauksista, piirustuksista, jne.). Koulutukseen ilmoittautuminen on sitova.

Opiskelijat valitaan hakemusten saapumisjärjestyksessä. Hakemuksen ja kuvaliitteiden tulee olla perillähakuajan loppuun mennessä.

Ilmoitamme opiskelijavalinnasta kirjeitse sekä sähköpostilla kahden viikon kuluttua hakemuksen saapumisesta. Koulutukseen hakeminen on sitovaa. Mikäli tulet valituksi koulutukseen, huomioi opintojen peruutusehdot.

Kustannukset

Opintomaksu (2 viikkoa) on 200 €. Välineet, materiaalit sekä ruokailun opiskelijat kustantavat itse.

Peruutusehdot

Koulutukseen ilmoittautuminen on sitova. 14 päivää ennen koulutuspäivää tehty peruutus on maksuton. Sen jälkeen perutuista koulutuksista perimme 50 % osallistumismaksusta. Todistetuissa sairastapauksissa maksua ei peritä. Peruuttamattomista koulutuksista peritään täysi hinta. Peruutukset ainoastaan puhelimitse tai sähköpostilla. Katso yhteystiedot sivun alaosasta.

Hakulomake

Kysy lisää!

Kousa Pia

Opettaja

+358401745488

pia.kousa@keuda.fi

Dahlsten Marjo

Koulutusassistentti

+358503099649

marjo.dahlsten@keuda.fi

Toimipiste

Pekka Halosen akatemia, Tuusula

Jaa sivu

Tulosta sivu

Yhteystiedot

Keudan Hakeutumispalvelut

09 2738 3700

hakeutumispalvelut@keuda.fi

Opistovuosi oppivelvollisille

Pekka Halosen akatemian luova opistovuosi – tule Pekkislinjalle!

Opistovuosi antaa mahdollisuuden omien tavoitteiden pohdintaan. Opinnot tarjoavat kuvallisesta ilmaisusta kiinnostuneille nuorille mahdollisuuden tutustua alan opiskeluun ja samalla selkiyttää tulevaisuuden suunnitelmiaan. Opinnot eivät kuitenkaan edellytä aiempaa alan harrastuneisuutta tai osaamista.

Opistovuosi kestää 37 viikkoa ja on laajuudeltaan 53 osaamispistettä. Koulutus muodostuu opiskeluvalmiuksia ja perustaitoja tukevista osaamiskokonaisuuksista sekä kuvalliseen ilmaisuun painottuvista suuntautumisopinnoista. Opiskelun aikana perehdytään toisen asteen koulutusmahdollisuuksiin. Opinnot sisältävät tutustumiskäyntejä ja opintovierailuja sekä antavat tietoteknisiä valmiuksia jatko-opintoihin ja oman osaamisen esittelyyn. Opintojen aikana on mahdollista perusopetuksen arvosanojen korottaminen.

Koulutuksen osaamiskokonaisuudet

 • Arjen taidot ja elämänhallinta
 • Opiskelu-, itsetuntemus- ja työelämätaidot
 • Vuorovaikutus- ja viestintätaidot
 • Matemaattiset perustaidot ja ongelmanratkaisutaidot
 • Aktiivinen kansalaisuus
 • Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot
 • Suuntautumisopinnot

Suuntautumisopinnot

Suuntautumisopinnoissa näkyvät oppilaitoksen kuvallisen ilmaisun koulutustarjonnan painopisteet. Opinnot sisältävät mm. kuvallisen ilmaisun perustaitojen kehittämistä sekä antavat valmiuksia visuaalisen alan toisen asteen koulutukseen hakeutumiseen. Muiden osaamiskokonaisuuksien taitoja voidaan opiskella myös suuntautumisopintojen yhteydessä.

 • Orientaatio opintoihin
  Orientaatiojaksolla tutustutaan oppilaitoksen opiskelukäytänteisiin.
 • Kuvallisen ilmaisun perustaidot
  Osaamiskokonaisuus jakautuu pienempiin opintojaksoihin, joissa tutustutaan kuvallisen ilmaisun eri välineisiin ja työmenetelmiin kuten esimerkiksi piirustukseen, maalaukseen, kuvanveistoon, valokuvaukseen tai animaation tekemiseen.
 • Visuaalinen ympäristö ja mediakulttuuri
  Opinnoissa tutustutaan visuaaliseen kulttuuriin ja -viestintään, alueen kulttuurikohteisiin sekä kuvan toteuttamisen keinoihin. Eri ilmiöitä tutkitaan ja havainnoidaan kuvallisen ilmaisun eri välinein. Osaamiskokonaisuus jakautuu pienempiin opintojaksoihin, joissa aiheita käsitellään teemoittain ilmiö- ja projektilähtöisesti.

Opintoihin on jatkuva haku ja opinnot voi aloittaa joustavasti kesken lukuvuotta. Opiskelijaksi voi hakeutua myös esimerkiksi toisen asteen opintojen keskeytyessä.

Uusi nivelvaiheen koulutus

Kansanopistojen tarjoama kansanopistovuosi on uusi nivelvaiheen koulutus, jota tarjotaan oppivelvollisuuden laajentamisen myötä. Oppivelvollisille suunnatun kansanopistokoulutuksen tavoitteena on vahvistaa nuoren opiskelutaitoja ja valmiuksia jatkaa toisen asteen koulutukseen sekä tukea nuorta elämän suunnittelussa. Oppivelvollisuuden laajentuessa perusopetuksen oppimäärän suorittamisen jälkeen kansanopistokoulutus on yksi vaihtoehto oppivelvollisuuden suorittamiseen.

Laajennettu oppivelvollisuus on tullut voimaan 1.1.2021 lähtien. Opinnot on tarkoitettu oppivelvollisille, jotka keväällä 2021 ovat perusopetuksen 9. luokalla (vuonna 2005 syntyneet). Oppivelvollisuuden laajentaminen koskee niitä nuoria, jotka suorittavat perusopetuksen oppimäärää oppivelvollisina 1.1.2021 tai sen jälkeen. Vaikka perusopetuksen oppimäärä olisi suoritettu jo aiemmin, opistovuoden opintoihin voi silti hakea mukaan. Opinnot ovat maksullisia niille opiskelijoille, jotka eivät kuulu oppivelvollisuuden piiriin.

Vuoden mittaista oppivelvollisille suunnattua koulutusta järjestetään Keudan kuvalliseen ilmaisuun keskittyneessä toimipisteessä Pekka Halosen akatemiassa Tuusulassa. Opistovuoden opinnoissa painottuu myös toimipisteen koulutustarjonta. Suoritetusta opistovuosi-koulutuksesta saa yhteishaussa kuusi lisäpistettä.

Opetuksen yleisenä tavoitteena on tukea opiskelijaa

 • pitämään yllä motivaatiota jatko-opiskeluun, jatkuvaan oppimiseen ja itsensä kehittämiseen
 • soveltamaan oppimaansa ongelmien ratkaisemiseen ja kokeilemaan erilaisia luovia menetelmiä
 • antamaan ajan ja tilan itselle
 • hyväksymään itsensä sellaisena kuin on ja saamaan rohkeutta olla oma itsensä.

Edellytykset opiskelulle

Opiskelu edellyttää riittävää suomen kielen taitoa.

Kustannukset

Opinnot, niihin kuuluva opetusmateriaali ja -välineet sekä päivittäinen ruokailu ovat maksuttomia oppivelvollisille.

Opiskelu on maksullista (75 euroa / vko) niille opiskelijoille jotka eivät kuulu oppivelvollisuuden piiriin. Opintomaksuun sisältyy päivittäin lämmin ateria.

Hakulomake Valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet Keudan toteutussuunnitelma

Kysy lisää!

Kousa Pia

Opettaja

+358401745488

pia.kousa@keuda.fi

Toimipiste

Pekka Halosen akatemia, Tuusula

Jaa sivu

Tulosta sivu
Kuvataiteen syventävä linja

Kuvataiteen syventävä linja – opiskelua ammattitaiteilijoiden johdolla ja itsenäisesti

Hakuaika

15.3. – 1.8.2021

Koulutusaika

23.8. – 10.12.2021

Pekka Halosen akatemian kansanopiston Kuvataiteen syventävä linja tarjoaa vuosittain uudistuneita opetussisältöjä! Syksyn 2021 opetustarjonta soveltuukin uusien opiskelijoiden lisäksi myös aiemmin Pekka Halosen akatemian kansanopistossa tai Syventävällä linjalla opiskelleille.

15 viikkoa kestävä, kuvataiteeseen keskittyvä kansanopistolinja on tarkoitettu niille, joilla on jo perustiedot kuvan tekemisestä, taiteen perusopetusjakson työväen- ja kansalaisopistoissa käyneille tai muille edistyneille tekijöille. Linja soveltuu työelämästä taukoa pitäville, eläkkeellä oleville sekä kuvataidetta aiemmin opiskelleille ja harrastaneille.

Kuvataiteen syventävä linja luo erilaisen kuvataideopetuksen tason työväen- ja kansalaisopistojen ja toisaalta ammatillisen taideopetuksen väliin. Linjan tavoitteena on keskittyä työskentelemään ammattitaiteilijoiden ohjauksessa ja näin syventää omaa, henkilökohtaista kuvallista ilmaisua ja ajattelua. Opetus on yksilöllistä ja ohjaa itsenäiseen työskentelyyn ja valintojen tekemiseen.Opintojen kuluessa ja päätteeksi annettavan palautteen tavoitteena on tukea ja rohkaista itsenäistä työskentelyä ja kuvallisen ajattelun selkiytymistä.

Kokopäiväiset opinnot tutustuttavat erilaisiin kuvan tekemisen tapoihin

Linja koostuu kursseista joiden tavoitteena on antaa välineitä kokeilevaan ja omaa kuvallisen ilmaisua pohtivaan ajatteluun. Opinnoissa tutustutaan erilaisiin kuvan tekemisen tapoihin ja maalauksen tekniikoihin. Kuvanveiston opetus jakautuu kahteen erilaiseen opetusjaksoon ja työmenetelmään. Opintosuunnitelmaan sisältyy myös taidegrafiikan jakso. Tarkemmat kurssikuvaukset löydät opetussuunnitelmasta joka on tulostettavissa ja luettavissa ohessa.

Opiskelu on kokopäiväistä. Päivittäinen työskentely opettajan ohjauksessa klo 9.30-14.30 (kuvanveisto -15.15 asti). Tämän jälkeen opiskelijat voivat työskennellä itsenäisesti iltaan saakka. Syysloma on viikolla 43.

 

Hakeminen ja opiskelijavalinnat

Hakuaika on 15.3.-1.8.2021.

Hae koulutukseen tältä sivulta löytyvällä sähköisellä lomakkeella,  joka on auki hakuajan. Liitä hakulomakkeeseen mukaan kolme kuvaa viimeaikaisista teoksistasi (maalauksista, piirustuksista, jne.).

Opiskelijat valitaan hakemusten saapumisjärjestyksessä. Hakemuksen ja kuvaliitteiden tulee olla perillä hakuajan loppuun mennessä.

Ilmoitamme opiskelijavalinnasta kirjeitse sekä sähköpostilla kahden viikon kuluttua hakemuksen saapumisesta. Kesä-heinäkuussa saapuneet hakemukset käsitellään viikolla 31 ja opiskelijavalinnasta ilmoitetaan viimeistään viikolla 32. Koulutukseen hakeminen on sitovaa. Mikäli tulet valituksi koulutukseen, huomioi opintojen peruutusehdot

Kustannukset

Opiskelu on maksullista (75 euroa / vko). Opiskelu on opintotukeen oikeuttavaa.

Opintomaksuun sisältyy päivittäin lämmin ateria. Materiaalit opiskelija maksaa itse. Näyttelykäynnit, sekä piirustus- ja maalausretket eivät sisälly opintomaksuun. Kela ei myönnä koulumatkatukea näihin opintoihin.

Pekka Halosen akatemiassa on vuokrattavana kahden hengen huoneita (huoneessa suihku, wc, jääkaappi) pääkaupunkiseudun  ja Keski-Uudenmaan ulkopuolella asuville. Vuokraan voi hakea asumistukea.

Peruutusehdot

Neljä viikkoa ennen koulutuksen aloituspäivää tehty peruutus on maksuton. Sen jälkeen perutuista koulutuksista perimme 50 % ensimmäisen kuukauden osallistumismaksusta. Todistetuissa sairastapauksissa maksua ei peritä. Peruuttamattomista koulutuksista peritään ensimmäisen kuukauden opintomaksu sekä peruutusmaksu 50 €.

 

Millaista opiskelu on?

”Opetuksen taso on  erittäin korkealuokkaista ja kukin opintojakso ja tehtävänannot ovat aina tarkkaan harkittuja. Kukin opettaja on antanut oman persoonansa kautta rikkaan lisän opetukseen ja mahdollistanut näkemään laaja-alaisesti erilaisia tekniikoita ja tapoja tehdä taidetta. Intensiivinen työskentely yhdessä nerokkaiden tehtävänantojen kanssa on saanut aikaan useita löytöjä omaan ilmaisuun ja taiteen tekemiseen.”

”Jännitin aluksi miten pärjäisin, mutta yllätyin oppilaitoksen lämpimästä ja kannustavasta ilmapiiristä. Vieläkin ihmettelen, miten paljon opin.”

Hakulomake Opetussuunnitelma

Kysy lisää!

Kousa Pia

Opettaja

+358401745488

pia.kousa@keuda.fi

Dahlsten Marjo

Koulutusassistentti

+358503099649

marjo.dahlsten@keuda.fi

Toimipiste

Pekka Halosen akatemia, Tuusula

Jaa sivu

Tulosta sivu