Työelämätiistai: Kehitys kehittyy
Työelämää varten
Työelämätiistai: Kehitys kehittyy
1.3.2022
Julkaistu: 1.3.2022
Ehkä olet kuullut joskus hieman ironisesti lausutun tai vitsikkääksi tarkoitetun tokaisun ”kehitys kehittyy”. Kuuma-seudulla tartuttiin tähän teemaan ihan vakavalla mielellä, ja Kuuma- seudun järjestyksessään toisessa tilannekuvafoorumissa keskusteltiin alueen hanketoiminnasta ja kehittämisestä.
Kuuma-seudulla on, on ollut ja tulee olemaan lukuisia hankkeita, hanketoimijoita ja hanketavoitteitakin laidasta laitaan. Sitran toimeksiantona Gofore teki Kuuma-seudulle visuaalisen kuvauksen Osaamisen aika – Hankeportfolio Keski-Uusimaa / Hankeportfolio Kumu , jossa saatiin hetkellinen tilannekuva 40:stä ajankohtaisesta hankkeesta seudulla. Näissä hankkeissa toiminta kohdistui useimmiten yritysrajapintaan tai työelämään. Hyvin todennäköinen hankkeen toteuttaja tai kumppani on oppilaitos tai kunta. Perinteisten teemojen eli koulutuksen ja työllistymisen rinnalla on jonkin aikaa jo ollut digitalisaatio, nyt uutena on mukana myös matkailu. Kiinnostavaa olisi tietää, miten näköala muuttuisi, jos mukana olisivat myös ne hankkeet, jotka ovat tässä kohtaa jääneet tarkastelun ulkopuolelle.
Hankevisualisoinnin avulla pystyy näkemään kehittämistyön yhtymäkohtia, katvealueita, päällekkäisyyksiä ja mahdollisia synergiaetuja. Havaintojen avulla voi uudistaa kehittämisyhteistyötä, jotta hanketoiminta on resurssiviisasta ja oikein kohdentuvaa, ja toivottu kehitys todella kehittyy haluttuun suuntaan.
Alueellisen kehittämistyön lisäksi palasimme Kuuma-Seudun SWOT-analyysiin, jonka sisältöä tuotettiin ensimmäisessä tilannekuvafoorumissa tammikuussa. SWOT-analyysiin tehtyjen täydennysten ja käytyjen jatkokeskustelujen pohjalta kuvataan tulevaisuuteen vaikuttavat Kuuma-seudulle ominaiset muutostekijät, ilmiöt. Kolmannessa alueiden osaamisen aika -tilannekuvafoorumissa näiden ilmiöiden pohjalta luodaan ehdotuksia konkreettisista toimenpiteistä, joilla kehittämistyötä jatketaan uudenlaisin yhteistyömuodoin ja kokoonpanoin. Maaliskuun lopulla olemme siis paljon viisaampia tästäkin teemasta.
Kuten ensimmäisessä, myös tässä toisessa foorumissa syntyi paljon uusia oivalluksia. Oivallukset on poimittu foorumin CHAT-keskustelusta. Oivalsimme toisessa tilannefoorumissa, että eri toimijoilla on sama yhteinen tahtotila. Eri toimijoiden näkemys alueen mahdollisuuksista on yhtenäinen, ja se mahdollistaa hypyn uuteen toimintatapaan. Esiin noussut vahva yhteinen tahtotila mahdollistaa yhdessä tekemisen ja uhkien ennaltaehkäisemisen. Enää tämä pitää saada kanavoitua konkreettiseksi tekemiseksi, eli yhteiset seuraavat konkreettiset stepit vaativat vielä työstöä. Esimerkiksi ammatillisen koulutuksen yhteistyö korkeakoulujen kanssa alueellisessa kehittämistyössä on tärkeää ja täynnä mahdollisuuksia. Kaverin (verkosto) osaamisen tunnistaminen ja oman organisaation osaamisen/kyvykkyyden tunnustaminen on yhteistyöroolien löytymiseksi olennaista. On paljon uusia tärkeitä kumppanuuksia, joita kannattaa vahvistaa.
Oivalsimme, että meneillään on valtavasti erilaisia prosesseja, jotka tulevat jatkossa ohjaamaan alueen elämää. Pitää tiedostaa nämä odotettavissa olevat muutokset toimintaympäristössämme sekä niiden vaikutus asukkaiden arjen todellisuuteen. Ne pitäisi saada hallitusti yhteistyön alle. Kaikilla on vahva tahtotila vielä tiiviimpään yhteistyöhön, mutta haasteena kiireisessä arjessa voi olla sen realisoituminen, ja siihen pitää löytää ratkaisu. Seudun yhteisessä kehittämisessä on hyvä huomioida myös, miten pystymme rakentamaan seudusta entistäkin vetovoimaisemman alueen yrityksille. Kun yritykset otetaan mukaan kehittämisyhteistyöhön entistä tiiviimmin, mahdollisuudet ovat rajattomat.
Ja kehitys kehittyy varmasti.
Niin, CHAT-keskustelustamme lähtee liikkeelle myös yksi haaste: EK:n olisi hyvä jatkossa tehdä joka toinen vuosi toteutettava pk-yritysten KUNTA-ranking -kyselyn siten, että KUUMA-seutu erottuisi omana seutunaan. Miten tähän vastaa EK?
Lisätietoja: ennakointipäällikkö Henna Hyytiä, henna.hyytia (at) keuda.fi
Kuvat: Kuuma-seudun tilannekuvafoorumi
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.