Kolumni Keudasta: Tehtävämme on auttaa
Keudalainen
Keuda
Opiskelu
Vastuullinen ja kestävä
Yhteisöllinen
Kolumni Keudasta: Tehtävämme on auttaa
9.3.2022
Julkaistu: 9.3.2022
Uusi musta joutsen on laskeutunut. Ukrainan sota on syttynyt ja koko Euroopan tilanne on muuttunut. Päällimmäisenä tunteena on järkytys ja huoli. Korona-pandemiasta selvittyämme turvallisuuden tunnettamme jälleen kerran on järkytetty. Kukaan ei saa jäädä asian kanssa yksin. Asiasta on hyvä käydä avointa keskustelua. Apua on saatavilla sekä työterveydestä että opiskelijahuollosta (lue 25.2.2022 tiedote tästä).
Keudalla on merkittävä yhteiskunnallinen asema, siksi vastuullinen tehtävämme on varmistaa arjen sujuvuus ja auttaminen siltä osin kuin se on mahdollista.
Tilanne vaatii meiltä muutoskyvykkyyttä ja niin sanottua resilienssiä sopeutua jatkuvasti eteen tuleviin negatiivisiinkin muutoksiin, jotka ovat henkisesti kuormittavia, mutta myös Keudan toimintaan vaikuttavia yllätyksiä.
Keuda on ilmoittanut yhtyvänsä alueensa humanitäärisiin tukitoimiin jäsenkuntiensa niin linjatessa. Valmistaudumme myös pakolaismäärien kasvuun Uudellamaalla ja ryhdymme vahvistamaan maahanmuuttajille suunnattuja valmennus- ja koulutuspalveluita, joiden tarve on ollut jo muutoinkin kasvava. Ukrainan pakolaisille suunnataan tarvittaessa erikseen sovittavaa valmentavaa, kotouttavaa ja koulutuksellista tukea.
Olemme keskeyttäneet venäläisomisteisten yritysten palveluiden ja materiaalien hankinnat.
Keudan taloudellinen tilanne vakaa
Keudan tilinpäätöstiedot ovat menossa hallituksen ja valtuuston käsittelyyn. Toteutimme tehtäväämme vuonna 2021 onnistuneesti ja tuloksellisesti edellisten vuosien tapaan. Monipuolisella koulutus- ja osaamispalvelutarjonnalla pystyttiin varmistamaan alueen väestön ja elinkeinoelämän koulutuskysyntään ja osaamistarpeisiin. Opiskelijamäärät jatkoivat kasvuaan ja taloudellinen tulos oli hyvä. Vahvalla tuloksella on voitu toteuttaa myös merkittäviä investointeja ja varautua tulevien vuosien kestävyysvajeen aiheuttamiin mahdollisiin sopeutustoimiin. On hyvä muistaa, että Keudan taloudellisesti vakaa tilanne on vaatinut aiempina vuosina merkittäviä sopeuttamistoimia.
Ammatillisen koulutuksen rahoituksessa perusrahoituksen lisäksi merkittävä rooli on vaikuttavuudella ja tuloksellisuudella. Keuda on pärjännyt suhteessa muihin koulutuksen järjestäjiin hyvin. Opiskelijamääräkehityksessä olemme Suomen viidenneksi suurin koulutuksen järjestäjä. Positiivisen tuloksen taustalla oli rahoitukseen vaikuttavien suoritetietojen positiivinen kehitys (opiskelijavuodet, tutkinnon suorittaneiden ja osaamispisteiden määrä, opiskelijoiden työllistyminen ja jatko-opintoihin hakeutuminen sekä opiskelijapalautteiden laatu ja määrä). Lisäksi tulokseen vaikuttivat pääministeri Marinin hallituksen opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen kohdennettujen määräaikaisten lisäresurssien jatkuminen sekä koronapandemiasta aiheutuneen ohjausvajeen korjaamisen lisäresurssointi.
Keuda vahvistaa palvelutarjontaansa
Keuda keskittyy vuoden 2022 aikana varmistamaan oppivelvollisten oppimisen edellytykset ja koulutuksen saatavuuden. Jokaiselle nuorelle tarjotaan hänen tarpeisiinsa ja kykyihinsä sopiva paikka sekä täydet koulupäivät. Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) käynnistyy ensi syksynä. TUVA-koulutuksessa yhdistyvät aiemmat perusopetuksen lisäopetus, lukioon valmistava koulutus (LUVA) ja tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (VALMA). Keuda vastaa jäsenkuntiensa osalta TUVA-koulutuksen toteuttamisesta. Kyseessä on merkittävä nivelvaiheen koulutusuudistus, jolla pyritään varmistamaan polku kaikille oppivelvollisille ja työikäisille, jotka tarvitsevat valmiuksia tai ohjauksellista tukea toisen asteen koulutukseen siirtymiseen. TUVA-koulutuksen suosiota tai opiskelijamääriä on toistaiseksi vaikea ennakoida.
Toisena huomion kohteena on yritysten vaikeudet löytää työntekijöitä ja työikäisen väestön jatkuvan oppimisen palveluiden tarve. Asiaan liittyen maan nykyinen hallitus valmistelee TE-palveluiden siirtoa valtiolta kunnille vuonna 2024. Uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää työntekijöiden nopeaa työllistymistä sekä lisää työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta. Keuda valmistautuu lisäämään merkittävästi jatkuvan oppimisen palveluita. Näitä ovat mm. oppisopimuskoulutukset, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot sekä erilaiset tuotteistetut lyhytkoulutukset kuten tutkinnon osat. Keudan jatkuvan oppimisen palveluiden lisäämistä ja kehittämistä varten on perustettu työryhmä, jonka valmisteluun palaamme myöhemmin vuoden aikana. Lisäksi Keuda selvittää mahdollisuutta kasvattaa Keuda Koulutuspalvelut Oy:n liiketoimintaa jatkuvan oppimisen tavoitteiden mukaisesti.
Uusia hyvinvointialueita rakentuu Keudan jäsenkuntien alueelle kolme. Opiskelijahuollon terveydenhuolto-, kuraattori- ja psykologiapalvelut kootaan hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Valmisteluvaiheen tavoitteena on, että hyvinvointialueiden keskeiset toiminnot ja palvelut toimivat opiskelijoiden kannalta häiriöttä uudistuksen tullessa voimaan. Keuda varmistaa yhteistyössä Keski-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueiden kanssa opiskelijahuollon palveluiden tuottamisen laadukkaasti. Opiskelijoiden hyvinvointi on noussut koronapandemian myötä entistä keskeisempään asemaan lisääntyneiden yksinäisyyden kokemuksen, mielenterveysongelmien ja muiden haasteiden vuoksi.
Sisäinen uudistuminen
Mustat joutsenet, yritysten tarpeet ja hallinnolliset uudistukset edellyttävät Keudalta toimia, mutta osoittavat myös Keudan yhteiskunnallisen merkityksen. Oheisessa kuvassa (alla) olevat Keudan vuoden 2022 tavoitteet ovat oikea-aikaisia ja tarpeellisia. Merkittävä koulutus- ja ohjauspalveluiden kasvutarve ja teknologisen kehityksen paine edellyttävät myös resurssien tarkastelua. Johtoryhmä tekee kevään aikana arvion resurssien lisäystarpeesta suhteessa kasvaviin tavoitteisiin.
Toimintaympäristön merkittävistä muutoksista huolimatta Keudan henkilöstötutkimuksen tulokset olivat korkeat ja me keudalaiset olemme työhömme hyvin sitoutunutta ja motivoitunutta väkeä. Johtamisen osalta lähiesihenkilötyö saa paljon kiitosta, mutta johtamisviestinnässä on edelleen kehittämisen varaa. Vuoden aikana tulemme selkiyttämään sisäistä viestintää sekä johtamisen rakenteita, työnjakoja, vastuita ja työryhmien tehtäviä.
Tulemme myös vahvistamaan turvallisuusorganisaatiotamme. Sujuvan työn edellytyksenä on turvallinen opiskelu- ja työskentely-ympäristö.
Keudan henkilöstö on osaavaa, vastuullista ja työhönsä vahvasti sitoutunutta. Koko henkilöstön työssä näkyy keudalaiset arvot: Välitämme, arvostamme, uudistumme.
Hyvää kevättalvea,
Riikka-Maria Yli-Suomu
kuntayhtymän johtaja
Kirjoittaja Riikka-Maria Yli-Suomu aloitti kuntayhtymän johtajana marraskuussa 2021 Keudassa. Riikka-Maria on luonteeltaan yhteiskunnallinen keskustelija, jolle verkostojen johtaminen on luontaista. Hän kokee, että yksi hänen tehtävistään on luoda Keudalle vankat ja vahvat yhteiskuntasuhteet – niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. ”Minulle on tärkeä arvo, että kaikista pidetään huolta. Tämä tahtotila on kaikissa Keudan koulutusmuodoissa; aikuisten perusopetuksessa, vapaassa sivistystyössä ja ammatillisessa koulutuksessa.”
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.