Esittelyssä Keudan yhtymähallituksen puheenjohtaja Petri Graeffe

Henkilö seisoo tasanteella. Hänen taustallaan on näyttävä kukkakoriste. Taustalla avautuu myös lasin takaa kaupunkimaisema.

Keuda

Keudalainen

Esittelyssä Keudan yhtymähallituksen puheenjohtaja Petri Graeffe

Julkaistu: 27.5.2022

Tervetuloa mukaan tutustumaan Keudan päättäjiin! Tässä juttusarjassa haluamme tuoda esiin päätöksentekoa ja sen merkitystä koulutuskuntayhtymässä. Sen johdosta esittelemme säännöllisesti Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän valtuuston ja hallituksen jäseniä.

Mikä toi Petri Graeffen Keudaan?

Keväinen Kerava alkoi puhjeta kukkaan, kun tapasimme Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan yhtymähallituksen puheenjohtajan Petri Graeffen vapun tienoilla Keuda-talossa. Kukkaloisto myös sisätiloissa oli huipussaan ja aula vilisi innokkaita opiskelijoita, jotka olivat saapuneet ympäri maata. Talossa oli samaan aikaan käynnissä opiskelijoiden kulttuurikilpailutapahtuma SAKUstars2022, joka pitkän korona-ajan jälkeen toi mukavaa vilinää ja vilskettä. Poimimme Keuda-talon aulasta mukaamme Petrin, tarkoituksenamme kuulla, miten hänestä tuli Keudan yhtymähallituksen puheenjohtaja valtuustokaudelle 2021-2025. ”Ensimmäinen varsinainen kosketus Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymään tapahtui jo 2005 toimiessani Uudenmaan yrittäjien toimitusjohtajana. Toki syntyperäisenä järvenpääläisenä olen pienestä pitäen tietänyt ammatillisen koulutuksen sijaitsevan Sibeliuksenväylällä sekä Wärtsilänkadulla.” Kokemus Keudasta syventyi noin kymmenen vuotta sitten, kun hän istui ensimmäistä kertaa Keudan yhtymähallituksen jäsenenä vuosina 2008-2012. Yrittäjien kanssa tehtävässä yhteistyössä Keudalla on aina ollut vahva toimintamalli. Petri korostaa yhteistyön merkitystä, jolla tulevaisuuden opiskelijoita ja paikallisia yrittäjiä tuodaan yhteen jo opintojen alusta lähtien, jotta ammattiin valmistuvien osalta työllistyminen olisi mielekästä ja molempia osapuolia kannattavaa. Yrittäjät tarvitsevat edelleen osaajia oli teema, joka sai hänet lähtemään uudestaan mukaan Keudan toimintaan vuonna 2021 alkaneelle valtuustokaudelle. Kuntapolitiikassa käydään vaalien jälkeen keskustelua valittujen kuntapäättäjien kiinnostuksen kohteista ja toiminnoista ja mihin kukakin sijoittuu. ”Keuda tekee arvokasta työtä osaamisen kehittämiseksi ja yrittäjyyden edistämiseksi, niin kouluttamalla yrittäjyyttä kuin yhdistämällä alueen yrityksiä ja eri alojen ammattiin valmistuvia opiskelijoita. Siihen toimintaan halusin päästä vahvemmin mukaan ja halusin Keudaan.” ”Kun mietin mielikuvia Keudasta, niin koen että Keuda on positiivinen ja laadukas talo, jonka toiminta on selkeästi johdettu ja jossa talous on kunnossa.”

Keudan historiaa yhdistettynä alueelliseen toimintaan

Petri Graeffea kiinnostavat laaja-alaisesti yhteiskunnalliset asiat. Hän haluaa luottamushenkilönä sekä kehittää toimintaa että vaikuttaa asioiden etenemiseen koulutuksen kentällä. Tämä on yksi syy, miksi hän on aikoinaan hakeutunut kuntapolitiikkaan, jossa on toiminut jo yli parin vuosikymmenen ajan. Hän on laajasti verkostoitunut alueella ja käy aktiivisesti keskusteluja eri tahojen kanssa ammatilliseen koulutukseen ja yrittäjyyteen sekä työllistymiseen liittyen. Päätöksien tekijänä Petri kuvailee olevansa keskusteleva, asioiden sparrailija, joka herättelee strategisten näkemyksien kautta johdonmukaisesti suuntia tulevaan menneisyyttä huomioiden. ”Keudan historia on huima, jo 60-vuotinen. Lueskelin juuri kuntayhtymän 50-vuotisen taipaleen kunniaksi tehtyä Ottopojasta lempilapseksi -kirjaa, josta toiminnan alku jäi vahvasti mieleen.” Vuonna 1962, syyskuun ensimmäisenä päivänä Keudan toiminta alkoi, joskin nimenä oli silloin Järvenpään opisto. Silloiset opiskelijat opiskelivat puu-, metalli- ja autoaloilla sekä ompelua ja keittämistä. Ensimmäisenä vuonna oli 47 opiskelijaa, mikä onkin melkoinen matka nykyiseen. Vuonna 2022 meillä opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Keuda on kehittynyt ja kasvanut vuosien saatossa ollen tänä päivänä Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen järjestäjä.” ”Uskallan aidosti sanoa, että parhaita ja kauneimpia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä, jonka brändi on vaan yksinkertaisesti loistava ja saa minussa aikaan positiivisia ja myönteisiä tunteita.”

Isoja teemoja ja asioita on lähitulevaisuudessa, miten niihin vastataan?

”Jatkuva oppiminen on vahvasti kaikkien agendalla ja osaamista kerrytetään läpi työelämän. Niin Keudassakin”, Petri toteaa. Aiemmin valmistuttiin ammattiin, jossa työskenneltiin sitten seuraavat vuosikymmenet, kunnes jäätiin eläkkeelle. Tämä yhtälö ei ole enää toiminut sellaisenaan moniin vuosiin. Tämän päivän työelämässä niin yritysten ja kuin yksittäisten ihmisten tarpeisiin tulee saada nopeasti uutta täsmäkoulutusta. Ja tätä jatkuvaa oppimista Keuda tarjoaa eri kohderyhmille niin ammatillisen koulutuksen kuin Keuda Koulutuspalvelut Oy:n kautta. Ammatillinen koulutus on muokkautunut viimeisen kymmenen vuoden aikana nopeammin kuin koskaan ja muutos jatkuu edelleen. Petri kokee, että ”lukio- ja ammatillisen koulutuksen yhteiskehittäminen kaksoistutkintoineen on mielenkiintoinen asia, joka koskettaa monialaisesti omistajakuntia ja -kaupunkeja lähivuosien aikana.” ”Lisäksi Ukrainan tilanne on tuonut eteen uuden muutoksen, tilanteen, jossa alueelle tulee uusia asukkaita ja työntekijöitä, jotka ovat maassamme joko pitkän tai lyhyen aikaa. Heidän nopea integroitumisensa keskusteluttaa kuntapäättäjiä ja virkahenkilöstöä tällä hetkellä monialaisesti”, Petri toteaa. Viime vuonna voimaan astunut oppivelvollisuuden pidennys on edennyt sujuvasti, alueen ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneet oppivelvolliset saadaan opiskelemaan soveltuvaa ammattia laajan, paikallisen peruskouluyhteistyön myötä hyvin. Petri vahvistaa, että ”opetustoimintaa ja siihen liittyviä tukitoimintoja sekä oppimisen edellytyksien vahvistamista jatketaan, jotta jokainen opiskelija etenisi omaa oppimispolkuaan kohti työelämää.” Keuda on parantanut toimintaansa koko ajan, vahvistaen resursseja siellä missä tarvitaan. Organisaatio on kokonaisuudessaan hyvässä kunnossa ja operatiivisissa toiminnoissa opetushenkilöstön työtä tuetaan jatkossa kohdistamalla opiskelijoiden opintoihin liittyvää kirjaamistyötä eri resurssien kautta tehtäväksi. ”Organisaationa ja talona Keuda on hyvässä iskussa ja yhtymähallituksessa on hyvä henki, jolla asioita viedään yhteistyössä eteenpäin”, Petri kiteyttää.

Merkitykselliset asiat ammatillisessa koulutuksessa

Petri näkee tärkeänä, että ”Keudassa järjestetään monipuolista koulutustarjontaa eri tasoisille opiskelijoille.” Toisaalta olemme vahvasti mukana kilpailutoiminnassa, jonka avulla valmennetaan osaamista jokaisen omien vahvuuksien kautta heidän kykyjään entisestään kehittäen. Osasta opiskelijoita kehittyy Suomen tai jopa maailman parhaita eri alojen ammattilaisia. Toisaalta on taas erityisen tärkeää pitää huolta niistä, joilla on heikompien edellytysten johdosta vaara pudota kelkasta. On merkityksellistä, että myös he kehittyvät ja kokevat oppimisen iloa sekä saavat itselleen peruskoulutuksen ja työllistävän ammatin. Näiden ääripäiden välille sijoittuu suurin osa opiskelijoista, jotka suuntautuvat eri aloille ja ammatteihin kerrytettyään osaamista Keudassa. Jatkuva oppiminen on tänä päivänä aiempaa vahvemmassa roolissa aikuisten parissa. Oppiminen ulottuu työelämän eri vaiheisiin, koskaan ei ole liian vanha oppimaan. ”Pidän erityisen tärkeänä, että se mitä tehdään, tehdään hyvin.” Sama asia pätee Petrin omaan toimintaan, se mitä tehdään, pyritään tekemään hyvin. Yhtymähallituksen puheenjohtajan roolissa häntä kiinnostavat vaikuttamisen ja kehittämisen mahdollisuudet organisaatiossa ja sen toimintakulttuurissa. Nyt vajaan vuoden aikana tekeminen on ollut jo erittäin kiinnostavaa. ”Se, että pääsee keskustelemaan ja sparrailemaan koulutukseen liittyvistä asioista niin hallituksen kuin uuden kuntayhtymän johtajan Riikka-Maria Yli-Suomun kanssa, on arvokasta.” Yhteistyö kuntayhtymän johtajan Riikka-Marian ja hallituksen puheenjohtajan Petrin kanssa käynnistyi loppuvuodesta, kummankin aloittaessa työnsä Keudassa. ”Keuda on hieno talo, jolla on talous kunnossa ja henkilöstötutkimusten tulokset ovat erittäin positiivisia ja Keudaan hakeudutaan töihin. Toki joillain aloilla saattaa olla vaikeuksia löytää ammattitaitoista henkilöstöä, niin kuin kaikkialla, mutta useimmissa tehtävissä on nähty, että Keudan brändi kiinnostaa työnhakijoita.”  

Seitsemän omistajan välinen yhteistyö

”Keski-Uudenmaan alueelle levittäytyvällä Keudalla on toimipisteet Pornaista lukuun ottamatta kaikissa omistajakunnissa ja -kaupungeissa, mikä on hienoa. Yhtymähallituksen päätöksen teossa seitsemän omistajan yhteistyö toimii ja päätöksiä tehdään operatiivista johtoa kuunnellen”, Petri kiteyttää. Keudan toiminta nähdään alueella monipuolisena ja omistajakunnat ovat tyytyväisiä. Kuntayhtymän johto ja paikalliset toimipisteet vastaavat operatiivisen toiminnan tuloksellisuudesta ja koulutuspalveluiden toimivuudesta vauhdilla muuttuvassa maailmassa. Operatiivisen toiminnan kanssa käydään isommassa kuvassa läpi strategiaa ja muutoksien tuomia mahdollisuuksia koko organisaation toimintaan, jota säädetään tarpeen mukaan yhtymähallituksessa ja/tai -valtuustossa. ”Olen iloinen, että Keudan asioista keskustellaan omistajakuntien edustajien kesken avoimesti ja aktiivisesti.” Toimintaa ohjaavia päätöksiä tai suunnan muutoksia tehdään ketterästi operatiivisen johdon esityksistä tilanteiden niin edellyttäessä. Petri on toiminut kuntapolitiikassa eri luottamustehtävissä niin valtuuston puheenjohtajana kuin nyt kuntayhtymän hallituksen puheenjohtajana. Kaikissa tehtävissä korostuu yhteistyössä koulutuksellisten asioiden edistäminen niin oppivelvollisille kuin jatkuvan oppimisen kautta niin työelämässä, kuin sen ulkopuolella toimiville.

Fakta: Keudan yhtymähallitus

  • Yhtymänhallituksen merkitys on pitkälti sama kuin yrityspuolella, kaikissa organisaatioissa on hallitus, oli yhtiö sitten pörssiyhtiö tai kuntayhtymä. Hallituksen tehtävänä on katsoa omistajiensa etua. Yhtymähallitus on mukana strategian laadinnassa, vahvistaa ja päättää osaltaan toimintaan vaikuttavista isoista päätöksistä, mutta ei ole mukana operatiivisissa toiminnoissa. Kuntayhtymän ylintä valtaa käyttää yhtymävaltuusto, jonka alaisuudessa yhtymähallitus ja operatiivinen johto toimivat.
  • Keudan omistajakunnat muodostavat sekä yhtymävaltuuston että yhtymähallituksen kokoonpanon. Omistajakunnat ovat Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo ja Tuusula. Pornaista lukuun ottamatta muissa kaupungeissa ja kunnissa on Keudan toimipisteitä, joissa eri alojen ammatillisia opintoja suoritetaan.
  • Yhtymähallitus johtaa kuntayhtymää ja sen hallintoa siten kuin siitä on erikseen kuntalaissa ja erityislaeissa säädetty tai perussopimuksessa tai kuntayhtymän hallintosäännössä määrätään.
  • Yhtymähallitus valvoo kuntayhtymän etua, edustaa yhtymää ja käyttää kuntayhtymän puhevaltaa sekä tekee sen puolesta sopimukset, jollei hallintosäännössä ole toisin määrätty. Yhtymähallitus käyttää kuntayhtymän päätösvaltaa, siltä osin kuin se ei kuulu yhtymävaltuustolle tai laista ei muuta johdu.
  • Lue lisää Keudan yhtymävaltuuston, yhtymähallituksen sekä tarkastuslautakunnan kokoonpanosta ja tehtävistä täältä!

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta. Logo, jossa lukee 60 vuotta ammatillista koulutusta Keuda.

Keuda

Keudalainen

Jaa sivu