Avomaan satokausi alkakoon – Luvassa laaja kattaus eri luomuvihanneksia Keuda Saaren kartanolla

Kaksi henkilöä ovat hoitamassa pitkiä puutarhapenkkejä. Taustalla näkyy myös peltoa ja metsämaisemaa.

Asiakastyöt ja palvelut

Keuda

Maa- ja metsätalousalat (myös puutarha-ala)

Avomaan satokausi alkakoon – Luvassa laaja kattaus eri luomuvihanneksia Keuda Saaren kartanolla

Julkaistu: 27.7.2022

On heinäkuun loppupuolen päivä Keuda Saaren kartanolla. Aurinko paistaa kirkkaana taivaalla, kun puutarhuri Varpu Majander avaa kukka- ja puutarhamyymälän pihaparkissa olevan traktorimönkijän oven. Suuntaamme läheiselle avomaalle tutustumaan tämänhetkiseen ja tulevaan satoon. ”Tällä hetkellä avomaalla tehdään lähinnä hoitotöitä eli kitkemistä ja rivinvälien leikkuuta. Satokausi on vasta alkamassa ja nyt saadaan kesäkurpitsaa, kyssäkaalia ja lehtikaalia. Pääsatokausi ajoittuu kuitenkin elo-syyskuulle. Silloin valmista satoa on enemmän”, Majander kertoo. Sadon kypsyessä tulee päivittäinen sadonkorjuu osaksi puutarhurin työpäiviä. Sato kerätään aina aamupäivisin ja iltapäivisin tehdään kauppakunnostus. ”Kaikki mitä tulee avomaalta, vaatii yleensä jonkinlaisen kauppakunnostuksen eli tuotteet siistitään ja pestään ja helposti nahistuvat tai pilaantuvat tuotteet pussitetaan.” Artikkeli jatkuu kuvien alla. 
Pitkät vihannespenkit jatkuvat kauas. Ympärillä on peltoja, joiden takana näkyy metsää. Taivas on kirkkaan sininen.
Keuda Saaren kartanon luomuavomaalla kasvaa monia eri vihanneksia ja useita eri lajikkeita.
Kaksi henkilöä seisoo pellon laidalla. Toinen henkilöistä pitää kiinni talikosta, joka on osittain vihannespenkissä. Taustalla näkyy puustoa.
Puutarha-alan opiskelija Mira seuraa, kun puutarhuri Varpu opastaa valkosipulin nostamisessa.
Pitkän vihannespenkin, jossa kasvaa kaalia, vieressä on vihreä kori, johon on kerätty kaaleja.
Tänä vuonna saadaan hyvin lehtikaalia.
Saavumme avomaalle, jossa kasvatetaan pelkästään luomuvihanneksia. Vihannekset kasvavat pitkissä riveissä kahdella vierekkäisellä alueella. Valikoimaa piisaa. Aiemmin mainittujen lisäksi alueella kasvaa myös useita eri kaalilajikkeita kuten keräkaalia, punakaalia, kukkakaalia, parsakaalia ja varsiparsakaalia. Lisäksi kasvamassa on lanttua, porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta, keltajuurta, härkäpapua, pensaspapua, purjoa sekä erilaisia sipuleita kuten puna-, kelta-, valko- ja ryvässipulia. Avomaan perältä löytyy myös maissia. ”Kysyntä eri vihannesten välillä on aika tasaista, mutta etenkin maissi on sellainen, jota odotetaan. Samoin valkosipuli.” Varpu alkaa poimia yhdessä puutarha-alan opiskelija Miran kanssa kyssäkaaleja sekä kesäkurpitsoja. Lisäksi he nostavat ensimmäisiä valkosipuleita. Samalla Varpu näyttää, kuinka valkosipulit nostetaan oikeaoppisesti. ”Meillä on täällä myös Luken (Luonnonvarakeskus) vanhoja kantoja ylläpidossa. Joka vuosi kasvatetaan vanhoja suomalaisia lajikkeita, joista tehdään sadonkorjuu ja seurataan, millä tavoin ne kasvavat. Niillä pyritään pitämään vanhoja suomalaisia maatiaiskantoja hengissä. Meillä kasvaa täällä tällä hetkellä ryvässipulia sekä humalaa.” Artikkeli jatkuu kuvien alla. 
Kasa vihreitä ja keltaisia kesäkurpitsoja nojaa henkilön käsissä.
Keuda Saaren kartanon valikoimasta löytyy sekä vihreitä että keltaisia kesäkurpitsoja.
Ruusupavun punaisia kukkia vihreiden lehtien seassa.
Maissien välissä kasvaa myös ruusupapua.
Valkoisella katoksella päällystetty kasvutunneli, jossa erilaisia yrttejä ja pienvihanneksia kasvaa puisissa laatikoissa
Kasvutunnelissa kasvatetaan lavoissa mm. yrttejä ja keväällä erilaisia vihanneksia, kuten retiisiä, sipuleita ja pinaattia. Kasvutunneli mahdollistaa kasvukauden aikaistamisen, jota voi myös jatkaa pidempään.
Avomaalla puutarhurin työpäivät ovat monipuolisia ja vaihtelevia – siitä Varpu nauttii suuresti. Hän työskentelee kolmatta vuotta puutarhurina Saaren kartanolla vastuualueenaan avomaan tuotanto sekä kasvutunneli. Hän pääsi puutarhalle töihin valmistuttuaan puutarha-alan perustutkinnosta Keudasta, jossa hän opiskeli puutarhatuotannon osaamisalaa. ”Tykkään tästä työstä ihan hirveästi. Tässä saa nähdä sen kasvun, kun pienestä siemenestä kasvaa satoa ja ruokaa. Tykkään myös, että tässä työssä saa olla ulkona. Työ on fyysistä ja raskasta, mutta se sopii minulle. Tämä on hyvin monipuolista työtä ja palkitsevaa, kun saa koko ajan nähdä kehitystä”, Varpu iloitsee. Sadonkorjuun aikana Keuda Kukka & Puutarha -myymälän valikoima vaihtelee viikoittain eli kannattaa ihmeessä käydä tutustumassa tuoreeseen luomuvalikoimaan! Lisäksi Keuda Saaren kartanon avomaahan on mahdollista tulla tutustumaan Suomen luonnon päivänä 27.8.2022 klo 10-14 välisenä aikana. Silloin on mahdollista saada hyviä vinkkejä avomaan hoitoon. Luvassa on myös muun muassa maissin itsepoimintaa. Tutustu tapahtumapäivän koko ohjelmaan täältä! Kiinnostaako sinua puutarha-ala? Tutustu puutarha-alan perustutkintoon!
Kuva on täynnä värikkäitä syötäviä kukkia
Keuda Saaren kartanon kasvutunnelissa kasvaa myös syötäviä kukkia.
Puisella leikkulaudalla on pieni veitsi sekä osittain leikattuja kaalinlehtiä.
Sadonkorjuun jälkeen jatketaan vihannesten kauppakunnostukseen.
Puisella leikkuulaudalla on kippuraisia valkosipulin kukkia.
Kippuraiset valkosipulin kukat ovat myös mainio lisä ruoanlaittoon.

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta. Logo, jossa lukee 60 vuotta ammatillista koulutusta Keuda.

Asiakastyöt ja palvelut

Keuda

Maa- ja metsätalousalat (myös puutarha-ala)

Jaa sivu