Upcycling-koulutus antaa eväitä kestävään tekstiili- ja muotialaan

Vastuullinen ja kestävä

Hakeutuminen

Keuda

Keudalainen

Opiskelu

Tekniikan alat

Työelämää varten

Upcycling-koulutus antaa eväitä kestävään tekstiili- ja muotialaan

Julkaistu: 27.9.2022

On syksyinen päivä Keravan Jalotuksen pihapiirissä. Kestävän elämän yhteisö Jalotus sijaitsee kauniissa punatiilirakennuksessa aivan Keravan kartanon vieressä. Samaisessa rakennuksessa toimii myös Remake eko-ompelimo, joka tulee linkittymään vahvasti Keudaan.

Yksi rakennuksen ovista avautuu ja sieltä tervehtii hymyillen Remaken perustaja ja upcycling-toiminnan kehittämisestä tunnettu Paula Malleus-Lemettinen.

”Moikka! Sä olet varmaan tulossa tänne!”

Pääsemme tutustumaan Remaken toimitilaan, jossa tullaan järjestämään upcycling-koulutusta lokakuusta 2022 alkaen. Kouluttajana toimii yrittäjä ja itse alan ammattilainen Paula. Koulutuksen järjestää Keuda.

Syksyn pehmeä valo tulvii ikkunoista sisään. Seiniin on kiinnitetty erilaisia inspiraatiokuvia tekstiili- ja muotialalta. Seinän viereen on asetettu myös mallinukkeja. Toiselta puolelta toimitilaa löytyy useampia rekkejä, jotka pursuavat monenlaista vaatetta. Mitähän aarteita täältä voi löytyäkään… Toimitila suorastaan huokuu luovuutta ammennettavaksi.

”Opiskelijat pääsevät täällä toimimaan autenttisessa ja inspiroivassa ympäristössä. Vaikka olen virallisesti lopettanut ompeluhommat, niin on minulla tuossa kaksi linnanjuhlapukua pohjustuksessa. Jos opiskelijat pääsevät antamaan pienen avustuksen linnanjuhlapuvuissa, niin sehän on huikeaa. Tämä uusi formaatti on varmasti inspiroivaa ja jännittävää opiskelijoille”, Paula luonnehtii.

Vaikka Paula on uudesta koulutuksesta todella innoissaan, hän tunnustaa, että uusi opetustyö myös jännittää jonkin verran. Kyseessä on hänelle erittäin tärkeä asia: hän pääsee siirtämään upcycling-osaamistaan niin nykyisille kuin tuleville tekstiili- ja muotialan ammattilaisille. 

Upcycling – Isoäidin kestävä elämäntapa pohjana oman yrityksen toimintamallille

Mitä upcycling sitten tarkoittaa? Paula kertoo, että upcycling kietoutuu laajempaan kestävän kehityksen -käsitteeseen. Upcycling kytkeytyy lähes kaikkiin tuotannollisteknisiin osiin, mitä kiertotalouden piirissä on.

”Upcycling itsessään tarkoittaa erilaisten ylijäämäjakeiden uusiotuotantoa. Vähän vastaavia termejä ovat uudelleenkäyttö tai edelleenkäyttö, mutta ne viittaavat enemmän siihen, että tuote siirtyy uusiin käsiin sellaisenaan. Me ollaan mun firman puitteissa tuotettu kaikennäköistä cycling-toimintaa 15 vuoden ajan”, Paula avaa.

”Jos puhutaan kiertotaloudesta suhteessa tuotantomekanismeihin, pointtina on se, että jokaikisen tuotantovaiheen ylijäämä saataisiin suljettuun kiertoon eli mahdollisimman vähän hukataan luonnonvaroja. Eli kaikki neitseellisenä käyttöönotetut luonnonvarat saataisiin mahdollisimman tehokkaasti käyttöön. Kun ne menevät käyttöprosessin läpi eli siirtyvät kuluttajalle ja siitä muuttuvat taas ylijäämäksi, niin ne edelleen tulisivat uudelleenkäyttöön”, Paula jatkaa. ­

Monipuolinen uusiokäyttö on tullut Paulalle tutuksi hänen ollessa lapsi. Hän tutustui tuotteiden ja materiaalien uusiokäyttöön seuratessaan isoäitinsä toimintatapoja.

”Meidän mummi oli sellainen, että hän käytti kaiken mahdollisen. Hän oli kasvanut sota-aikana aikuiseksi ja tottunut, että kaikki piti käyttää uusiksi jollain tavalla – ihan margariinipurkeista muovipusseihin ja vaatteisiin.”

Yhdeksänvuotiaana Paula vei mummon Singerin omaan huoneeseensa ja alkoi tehdä tismalleen samaa. Hän ompeli vanhoista lakanoista, verhoista ja milloin mistäkin tekstiileistä vaatteita niin barbieille kuin itselleen. Tämä pohjusti jo tulevaa, sillä Paula valmistui pukuompelijaksi vuonna 2001.

Kuinka sitten Paulasta tuli alan yrittäjä ja upcycling-toiminnan kehittäjä? Tämä käänne tapahtui eräänä iltana vuonna 2007.

”Olin nukuttamassa tytärtäni, kun mulle tuli vain sellainen sisäinen komento, että kaiva se mallinukke tuolta vaatehuoneesta.”

Käytyään kamppailua mielessään hetken aikaa, Paula päätti hakea nuken. Hän katseli sitä tovin, kunnes muisti suuren kaulahuivin, joka oli lojunut käyttämättömänä eteisen hattuhyllyllä. Paula haki sen ja jo seuraavassa hetkessä hän oli alkanut muotoilla siitä lyhythihaista jakkua.

Jakun valmistuttua Paula soitti ensimmäisenä ystävälleen Piialle, jonka kanssa he olivat toisinaan puhuneet ohimennen yrityksen perustamisesta. Näin sai alkunsa eko-ompelimo Remake, joka erikoistui korjaamaan, muuntamaan ja uusiotuottamaan tekstiilituotteita.

Koulutusyhteistyö Keudan kanssa vie upcycling-osaamista eteenpäin

Paula kokee yhteistyön Keudan kanssa todella tärkeäksi, sillä hän pääsee opettamaan nykyisille ja tuleville ammattilaisille, mitä kiertotalous on ja miten se vaikuttaa tekstiili- ja muotialaan tulevaisuudessa. Paula haluaakin rohkaista sekä tekstiili- ja muotialan että muiden alojen ammattilaisia muutokseen, joka vie kohti kestävämpää kehitystä. Hän toteaa, että eri tahojen syyttäminen ei auta mitään – sen sijaan asenteiden muutos ja toiminta ratkaisevat.

”Peräänkuulutan pitkän linjan ammattilaisten kykyä uudelleenajatella oma ammattinsa kiristyvien luonnonvarojen ja maapallon tilanteen vaatimilla ehdoilla. Mutta tarvitaan myös uusia ammattilaisia, jotka ovat niitä muutosagentteja ja vievät muutosta pidemmälle. Sen takia olen äärimmäisen kiitollinen ja onnellinen, että sain tämän mahdollisuuden Keudan kautta.”

Paula tuleekin pitämään kaksi 14 viikon opintojaksoa, jossa opiskelijat voivat suorittaa yhden tai useamman tutkinnon osan. Upcycling-koulutus voidaankin sisällyttää seuraaviin tutkinnon osiin: Tekstiili- ja muotialan kiertotaloustuotteen valmistaminen, Tekstiili- ja muotialan tuotteiden korjaaminen ja muodistaminen sekä Erikoismateriaalien ja -tekniikoiden käyttäminen. Opintoihin sisältyy kaksi lähiopetuspäivää viikossa Remaken tiloissa sekä erilaisia etätehtäviä. Koulutus on kaikille avoin ja mukaan otetaan 5-10 opiskelijaa. Sama koulutus järjestetään uudelleen myös keväällä 2023.

Paula on havainnut, että tämänhetkinen maailmantilanne on voinut herättää tekstiili- ja muotialan opiskelijoissa ja ammattilaisissa sisäistä turbulenssia. Hän toivoo voivansa koulutuksellaan muuttaa tämän tunteen positiiviseksi voimavaraksi, joka saa aikaan toimintaa ja muutosta.

”Pyrin siihen, että kaikki ne opiskelijat, jotka tulevat tänne kanssani hääräämään, kokevat tekemisensä ja itsensä merkitykselliseksi. Mulle merkityksellisyyden löytäminen ja ylläpitäminen on koko elämän a ja o.”

Lue lisää uudesta koulutuksesta ja hae mukaan täältä!


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.

Logo, jossa lukee 60 vuotta ammatillista koulutusta Keuda.

Vastuullinen ja kestävä

Hakeutuminen

Keuda

Keudalainen

Opiskelu

Tekniikan alat

Työelämää varten

Jaa sivu