Kolumni Keudasta: VOS-työvoimakoulutus – Kohti uutta normaalia

Ruokasalitilassa on kaksi humanoidirobottia. Pienempi robotti on pöydän päällä ja isompi seisoo sen vieressä. Isomman humanoidirobotin eteen on kiinnitetty tabletti.

Keuda

Digitaalinen

Keudalainen

Työelämää varten

Vastuullinen ja kestävä

Kolumni Keudasta: VOS-työvoimakoulutus – Kohti uutta normaalia

Julkaistu: 16.11.2022

Tämänkertainen Turina Keudasta pohjautuu pitkälti Uudenmaan ELY-keskuksen (elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus) äskettäin julkaisemaan raporttiin: Ammatillisen työvoimakoulutuksen linjaukset 2023.

Työvoimakoulutus elää isojen muutosten aikaa, kuten moni muukin asia tällä hetkellä. Pohjoismainen työvoimapalvelumalli on otettu käyttöön tänä vuonna – käynnissä ovat myös kuntakokeilut, jotka päättyvät v. 2024 loppuun mennessä. Kokeiluihin ohjataan kaikki alle 30-vuotiaat, vieraskieliset sekä peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea Kelalta saavat kyseisissä kunnissa asuvat työttömät työnhakijat. Kuntakokeilujen jälkeen TE-palvelut siirtyvät kunnille hoidettavaksi ja sen myötä lähemmäksi henkilö- ja yritysasiakkaita 1.1.2025 alkaen. Tähän palveluiden kehittämiskokonaisuuteen linkittyvät myös JOTPA (jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus) sekä hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyminen.

Tiivis yhteistyö kuntien, koulutuksen järjestäjien sekä elinkeinopalveluiden kanssa tukevat nopeamman työllistymisen tavoitetta. Erityisesti uudistuksella halutaan ratkaista tämänhetkistä kohtaanto-ongelmaa. Kuntien paikallistuntemuksen ansiosta työn ja tekijöiden yhteen saattaminen tehostuu. Palvelujen saatavuuden yhdenvertaisuus halutaan varmistaa koskemaan myös heikommassa työmarkkina-asemassa olevia. Kaiken kaikkiaan tavoitellaan sitä, että työnhakijat löytävät töitä ja työnantajat tarvitsemiaan osaajia.

Ammatillisen työvoimakoulutuksen painopiste Uudellamaalla nojaa lähitulevaisuudessa yhteishankintakoulutuksiin ja valtionosuusrahoitteisiin (VOS) koulutuksiin. Ammatillisessa työvoimakoulutuksessa maahanmuuttajien osuus on Uudellamaalla verrattain suuri. Kaikista koulutuksen aloittaneista 37 prosenttia oli vieraskielisiä. Kielituen sisällyttäminen osaksi koulutusta on tärkeää entistä suuremmassa osassa koulutuksista.

Keudalle on myönnetty tälle vuodelle VOS-TE-koulutuksiin 140 ov. Lokakuun lopun toteuma oli 87,42 ov (Kuvio 1) ja loppuvuoden ennuste on 109,85 ov. Tulemme siis jäämään tuosta 140 ov tavoitteesta. Tällä voi olla vaikutusta ensi vuoden suoritepäätökseen. Olemme monilla aloilla kärsineet vähäisistä hakijamääristä ja sen johdosta osa koulutuksista on peruttu tai aloitusaikaa on siirretty.

Olemme suunnitelleet vuodelle 2023 yhteensä noin 200 ov:n edestä koulutustarjontaa. Tämän toteutuminen olisi merkittävä loikka VOS-TE-koulutusten opiskelijavolyymissa. Opiskelijavuosien suunniteltua kasvua selittää meidän uudet työvoimakoulutustuotteet: rakentamisen tietomallit, toiminnalliset menetelmät hyvinvoinnin edistämisessä, hyvinvointiteknologia toimintakyvyn edistämisessä, pilvipalvelukoulutus sekä työllisty kaupan alalle koulutus. Tämän lisäksi ensi vuonna tarjonnassa on tauolla ollut tekstiilihuollon koulutus.

Teksti jatkuu kuvan alla. 

Kuvio 1 – VOS-TE-koulutusten ov-kertymä lokakuu 2022

Ensi vuoden tavoitteen saavuttamisessa on tärkeää, että markkinoimme näitä suunniteltuja VOS-TE-koulutuksia mahdollisimman paljon ja monipuolisesti markkinointikanaviimme.

Keudalla on vahva asema alueella – myös TE-kouluttajana. ELYn raportissa korostuu digitaalisuus, robotiikka, automaatio sekä lähitulevaisuuden kysyntäammatit. Tästä saadaan vahvistusta ja hyviä suuntaviivoja meidän ensi vuoden toiminnallisille tavoitteille sekä VOS-työvoimakoulutusten kehittämis- ja palvelumuotoilutavoitteille.

ELYN raportin mukaan työvoimapulan volyymia arvioitaessa kärkeen nousevat lähihoitajat, kodinhoitajat (kotipalvelutoiminta), puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät sekä vartijat, johon kuuluu muun muassa lentokenttien turvatarkastajat. Pääasiassa vuonna 2023 suositaan työvoimakoulutuksessa edelleen alan aiempien opintojen loppuun suorittamista tai vaihtoehtoisesti mallia, joka poluttaa opiskelijat oppisopimuskoulutukseen. Erityistapauksissa voidaan myös hankkia koulutuksia koko tutkinnon suorittamiseksi.

JOTPA arvioi, että muun muassa lähihoitajat tarvitsevat tulevaisuudessa enemmän osaamista digitaitojen kanssa. Työvoimakoulutuksilla voidaan vastata tähän tarpeeseen ja kehittää koulutuksia, joissa voisi täydentää taitojaan muun muassa hyvinvointiteknologian tuntemuksesta, kyberturvallisuudesta sekä digitaalisesta kommunikoinnista. Kaupan alalla koulutuksissa painotetaan tieto- ja viestintäteknologisia valmiuksia, alan digitalisoitumista ja verkkokauppaa. Muina painopisteinä säilyvät erikoiskauppa ja erikoisosaaminen.

ELYn raportissa korostuu digitaalisuus, robotiikka, automaatio sekä lähitulevaisuuden kysyntäammatit. Tästä saadaan vahvistusta ja hyviä suuntaviivoja meidän ensi vuoden toiminnallisille tavoitteille sekä VOS-työvoimakoulutusten kehittämis- ja palvelumuotoilutavoitteille.

Ravintola- ja suurtaloustyöntekijöiden sekä tarjoilijoiden koulutuksissa otetaan huomioon työmarkkinatilanteen muutokset. Tällä hetkellä alalla on pulaa työntekijöistä. Työvoimatiekartat-hankkeessa on laskettu ulkomaisen työvoiman potentiaalin olevan varsin korkea, mutta toisaalta Suomessa olisi jo olemassa alan osaavaa työvoimaa. Ravitsemisalan koulutukset toteutetaan pääsääntöisesti VOS-koulutuksina. Laajalla koulutustarjonnalla pyritään vastaamaan alan työvoimapulaan.

Siivoojille tarjotaan oman alan ammattitaidon varmistavaa/laajentavaa koulutusta työelämälähtöisesti, mahdollisuuksien mukaan RekryKoulutuksena. Alan työttömissä on paljon vieraskielisiä työnhakijoita. Koulutusten vaikuttavuutta voidaan parantaa integroimalla niihin kieliopintoja.

Varastoalan koulutuksia toteutetaan sekä VOS-koulutuksina että RekryKoulutuksina. Lisäksi varastoalalle on tehty hankintoja kokonaan TEM-rahoituksella matalamman kielitaitotason omaaville hakijoille. Alalle rakennetaan koulutusohjelmia, joissa varastoalan osaaminen on yhdistetty muiden alojen osaamiseen.

Myös kiinteistöhuollon työntekijöiden ja vartijoiden koulutuksissa huomioidaan muuttunut työmarkkinatilanne. Kiinteistöpalvelualalle järjestetään useita kiinteistönhoitajan työvoimakoulutuksia VOS-toteutuksina. Työmarkkinoilla on kysyntää myös monipalveluosaajista, jolloin alan koulutuksiin pyritään yhdistämään esim. puhdistuspalvelualan osaamista.

Pulaa on myös muassa talonrakentajista, muurareista, kattoasentajista ja -korjaajista, lattianpäällystystyöntekijöistä, rappaajista, putkiasentajista ja rakennussähköasentajista. Työvoimatiekartat-hankkeessa on laskettu, että vakanssiaste on korkea rappaajilla, betoni-rakentajilla ja raudoittajilla sekä muilla rakennustyöntekijöillä, eli alalla on paljon avoimia työpaikkoja työvoimaan nähden. Ulkomaisen työvoiman rekrytoiminen auttaisi työvoimapulaan. Rakennusalan koulutustarjonta pidetään määrällisesti ennallaan ja toteutetaan pääosin VOS-rahoituksella. Rakennusalan koulutusten suorittajissa oli huomattavan paljon vieraskielisiä työnhakijoita. Tästä syystä koulutuksiin voisi olla suotavaa sisällyttää myös kieliopintoja.

Kone- ja tuotantotekniikan alalle toteutetaan koulutuksia sekä VOS-rahoituksella että Rekry-Koulutuksena kilpailutetun puitesopimuksen mukaisesti.

Työvoimakoulutusterveisin,

Arto Lehtola
koulutusjohtaja


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.

Logo, jossa lukee 60 vuotta ammatillista koulutusta Keuda.

Keuda

Digitaalinen

Keudalainen

Työelämää varten

Vastuullinen ja kestävä

Jaa sivu