Kolumni Keudasta: Katse vuoteen 2023

neljä tikku-ukkoa pitää ylähäällä vihreää nuolta

Keuda

Päätöksenteko

Uncategorized

Vastuullinen ja kestävä

Kolumni Keudasta: Katse vuoteen 2023

Julkaistu: 1.2.2023

Eduskuntavaalit pidetään kahden kuukauden kuluttua. Kulunut syksy on ollut koulutuspolitiikan rintamalla rauhallista. Valmistellut lakiuudistukset pysähtyivät ja nyt odotellaan. Kestävyysvaje on suuri. Valtiovarainministeriön arvio 6 mrd € säästöistä seuraavilla hallituskausilla on kova. Huoli koulutusleikkauksista on aiheellinen. Kevään ja kesän hallitusneuvotteluiden yhteydessä näemme, onko huolelle aihetta.

Keuda on kuitenkin taloudellisesti ja toiminnallisesti vahva. Väestökehityksen kannalta olemme ihanteellisella paikalla. Työikäisen väestön määrä kasvaa aina vuoteen 2040 saakka. Noin 0,8 % vuodessa. Oppivelvollistenkin määrä kasvaa vielä muutaman vuoden. Silti toimintaa on tehostettava, mutta myös uudistettava ja kehitettävä alueen ja yhteiskunnan tarpeiden mukaisesti.

Vaikka mikään hallinnonala tuskin säästyy leikkauksilta, on julkinen keskustelu koulutuksen merkityksestä kansakunnan pelastajana noussut oikeutetusti esiin. Keudan koulutukset (ammatillinen koulutus, aikuisten perusopetus ja vapaa sivistystyö) ovat tärkeässä roolissa, kun keskustellaan esim. huoltovarmuudesta, TE-palveluiden uudistamisesta tai osaajapulan hillitsemisestä.

Tulevasta hallituspohjasta riippumatta on oletettavaa, että turvallisuuspolitiikka on teema, johon panostetaan. Huoltovarmuuden kannalta keskeiset alat tunnistetaan. Oli kyse sitten sosiaali- ja terveysalasta, logistiikasta, luonnonvara-alasta tai elintarvikealasta, saati energiahuollosta on ammatillisen koulutuksen rooli huoltovarmuuden turvaamisessa keskeinen.

TE-palvelut siirtyvät valtiolta kunnille 1.1.2025. Asia on vielä tänä keväänä eduskunnan käsittelyssä. Uudistus tarkoittaa tiivistyvää yhteistyötä kuntien elinkeinotoiminnan, työllisyyspalveluiden ja ammatillisen koulutuksen kesken. Myös Keuda on näissä valmisteluissa alueensa kuntien keskeinen kumppani. Työttömien työnhakijoiden ja avoimien työpaikkojen välinen kohtaanto-ongelma ratkaistaan usein miten koulutuksella.

Osaajapula onkin yksi merkittävin haaste yhteiskunnan taloudellisen tilanteen tervehdyttämisessä. Nuorten kouluttaminen, työkyvyn varmistaminen, Suomessa jo olevien maahanmuuttajien työllistäminen ja työperäisen maahanmuuton lisääminen ovat avaimia osaajapulan vahvistamiseen. Tässä kaikessa Keudalla on merkittävä yhteiskunnallinen tehtävä.

Meitä siis tarvitaan. Jotakin on kuitenkin tehtävä toisin. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisema Sivistyskatsaus antaa viitteet siihen, että oppimistulokset ovat laskeneet Suomessa koko 2000-luvun ajan. Suomalainen koulutus ei ole onnistunut riittävän hyvin. Mitä meidän tulisi tehdä toisin tai entistä paremmin? Keuda on määritellyt kuvissa olevat toiminnalliset sekä määrälliset tavoitteet vuodelle 2023. Tavoitteet ovat juuri niitä, joilla voidaan ratkaista edellä mainittuja tarpeita ja haasteita.

puoliympyrä jossa kolme sektoria jotka kuvastavat tavoitteita 2023

Poimintoina nostan esiin seuraavat tavoitteitamme tukevat toimenpiteet: ​​​​​​​

1) Laatu. Varmistetaan mahdollisimman tasainen laatu kaikissa koulutuksissa koskien myös työelämässä oppimista ja sen ohjausta.
2) Koulutussuunnittelu ja HOKS. Jokaisen opiskelijan päivät tulee olla täynnä oppimista, ohjausta, opetusta.
3) Hyvinvointi. Kehitetään edelleen opiskelijoiden hyvinvointia tukevia toimenpiteitä. Myös opiskelijahuollon palveluiden vahvistaminen on Keudan agendalla.
4) Vieraskielisten palvelut. Lisätään koko Keudassa kielitietoisuutta ja rakennetaan uusia palveluita vieraskielisten oppimisen ja työllistymisen tueksi.
5) Oppisopimukset. Kasvatetaan oppisopimusten määrää kaikilla koulutusaloilla. Oppisopimus on tärkeä väline osaajapulan lievittämisessä, koska opiskelija on koko opintojensa ajan työssä.
6) Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. Vahvistetaan näitä jatkuvan oppimisen, työikäisille suunnattuja koulutuksia.
7) Työelämä- ja yritysyhteistyö. Varmistetaan tiivis vuoropuhelu työnantajien ja yritysten kanssa. Yhteistyön kautta opiskelijoille löytyy työssäoppimis-, oppisopimus- ja työpaikat. Samalla pystymme tarjoamaan yritysten henkilöstölle heidän tarvitsemiaan koulutuksia.

yksi tekssektori ja viisi nurmerosektoria tavoitteista

Vuoden 2023 lopulla käynnistämme myös Keudan uuden strategian valmistelun. Tässä yhteydessä tarkastelemme Keski-Uudenmaan alueen kehittymistä: Mitä koulutusta alueella tarvitaan? Keitä ovat keski-uusimaalaiset 10-15 vuoden kuluttua ja keitä meidän tulisi kouluttaa? Missä meidän tulisi kouluttaa?

Keudan vuosi 2023 näyttää vahvalta, mutta myös haastavalta. Tehdään työtä, jolla on merkitystä ja toteutetaan meille annettua koulutustehtävää laadukkaasti ja rohkeasti hyvällä yhteistyöllä niin sisäisesti kuin kumppaneidemmekin kanssa.

Riikka-Maria Yli-Suomu
kuntayhtymän johtaja


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti. 

Keuda

Päätöksenteko

Uncategorized

Vastuullinen ja kestävä

Jaa sivu