Keuda kiinnosti yhteishaussa hakijoita – sosiaali- ja terveysalalle olisi saanut olla enemmän hakijoita
Hakeutuminen
Keuda
Keudalainen
Opiskelijan ääni
Opiskelu
Uncategorized
Keuda kiinnosti yhteishaussa hakijoita – sosiaali- ja terveysalalle olisi saanut olla enemmän hakijoita
22.3.2023
Julkaistu: 22.3.2023
Yhteishaussa Keudan ammatillisiin koulutuksiin oli tänä keväänä 1096 ensisijaista hakijaa. Hakijoita oli eri alojen perustutkintoihin yhteensä 5048. Määrällisesti eniten hakijoita oli ajoneuvo-, rakennus, sähkö- ja automaatioalan perustutkintoihin. Keudan vetovoimaisuus Keski-Uudenmaan alueella jatkui kokonaisuudessaan hyvänä. Eri tutkintoihin hakeuduttiin laaja-alaisesti.
Valtaosa Keudan koulutuksista keräsi hyvin hakijoita, mutta huomionarvoista on, että sosiaali- ja terveysalan koulutus jäi vähäiselle hakijamäärälle. Ensisijaisia hakijoita oli vähemmän, kuin aloituspaikkoja oli tarjolla.
Vaikka syitä vähäiseen hakijamäärään ei voi yksiselitteisesti osoittaa, on syytä pohtia, onko alan negatiivisella uutisoinnilla aiheeseen suora yhteys. Sosiaali- ja terveysalaan liittyvä uutisointi on viime aikoina keskittynyt alan haasteisiin ja epävarmuustekijöihin, kuten henkilöstöpulaan, työuupumukseen ja palkkaukseen. Tämä voi vaikuttaa nuorten ihmisten käsityksiin alasta ja vähentää heidän kiinnostustaan hakeutua koulutukseen.
”Tämä on erittäin huolestuttavaa, sillä alan osaajia tarvitaan yhä enemmän tulevaisuudessa ja heidän merkityksensä yhteiskunnan toiminnalle on korvaamaton”, sanoo Keudan rehtori Anna Mari Leinonen.
Alan osaajapulaan Keudassa vastataan laaja-alaisesti hakeutumisen eri keinojen ja kanavien, kuten jatkuvan haun ja työvoimakoulutuksien kautta.
Opiskelupaikka on Keudassa jokaiselle oppivelvolliselle
Tutkintokoulutukseen valmentava (TUVA) -koulutus kiinnosti oppivelvollisia. Enintään vuoden kestävän TUVA-koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiuksia hakeutua ammatilliseen tutkinto-koulutukseen tai lukiokoulutukseen. Tämän vuoden yhteishaussa TUVA oli tarjolla seitsemässä Keudan eri toimipisteessä (Keravalla, Järvenpäässä, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Sipoossa ja Tuusulassa), johon haki yhteensä 521 opiskelijaa, joista ensisijaisia hakijoita oli 50. TUVA-koulutukseen hakeutuminen kasvoi positiivisesti edellisvuodesta.
Tutkintokoulutukseen hakeutuvat oppivelvolliset miettivät tänä päivänä tulevaisuuden vaihtoehtojaan aiempaa tarkemmin. Osa pohtii hakeutumistaan ammatillisen tai lukiokoulutuksen pariin, kun taas osa oppivelvollisista vahvistaa perustaitojaan ja henkilökohtaisia edellytyksiään suorittaa myöhemmin ammatillinen perustutkinto, lukiokoulutuksen oppimäärä ja mahdollisesti ylioppilastutkinto.
”Tavoitteenamme on, että jokainen oppivelvollinen opiskelija löytäisi omanpolkunsa kautta vahvuutensa, aitoa merkityksellisyyttä ja hyvinvointia tulevaisuuteen sekä tuntisi yhteenkuuluvuutta yhteiskuntaamme työllistymisen myötä”, Leinonen lisää.
”Näin varmistetaan, että opinnot etenevät jokaisella opiskelijalla suunnitellusti, eikä kukaan putoaisi matkasta. Tänä päivänä jokainen on pidettävä mukana perusopetuksen jälkeisessä koulutuksessa”, Leinonen kiteyttää.
Jatkuvan haun kautta myös osaamistaan kehittävälle aikuiselle
Ympäri vuoden käynnissä oleva jatkuva haku mahdollistaa osaamisen kehittämisen eri taitojen ja täsmäosaamisen kautta. Ammatillisen koulutuksen tutkintoihin sekä tutkinnon osakoulutuksiin ja tutkinnon osia pienempiin koulutuksiin valitaan jatkuvassa haussa jo kaksi kolmasosaa kaikista Keudan hakijoista.
”Keudan tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut auttavat koulutukseen hakeutuvia opiskelijoita löytämään itselleen sopivan koulutuksen urasuunnittelun kautta. Autamme niin nuoria oppivelvollisia, kuin aikuisiakin”, kertoo vararehtori Arja Koli.
Kaksoistutkinnot ja väyläopinnot tehostavat jatko-opintoja
Keudassa voi osana perustutkintoa suorittaa kaksoistutkinnon lukio-opinnoista sekä ammattikorkeakoulun väyläopintoja useilla eri aloilla. Väyläopinnoissa perustutkintoon voidaan sisällyttää ammattikorkeakoulutasoisia opintoja, joiden perusteella opiskelija voi myös hakeutua jatko-opintoihinsa suoraan erillishaun kautta. Opintoja ohjataan ja edistetään suunnitelmallisesti vastuuopettajan, alakohtaisten opetustiimien sekä opinto-ohjaajien toimesta jokaisen opiskelijan kohdalla.
Kaksoistutkintoja ja yhdistelmäopintoja suoritetaan tällä hetkellä eniten Järvenpäässä ja Keravalla.
Väylä-opintoja suoritetaan muun muassa sähkö- ja automaatioalan opinnoissa yhteistyössä Metropolian ammattikorkeakoulun ja liiketoiminnan opinnoissa Haaga-Helian kanssa.
Keuda kouluttaa laaja-alaisesti Keski-Uudellamaalla eri toimipisteissä
Järvenpään kahdessa toimipisteessä oli mahdollista hakea 13 eri perustutkintoon. Hakijoita oli yhteensä 1424, joista ensisijaisia 305. Eniten hakijoita oli sähkö- ja automaatioalan sekä autoalan perustutkintoihin. Turvallisuusalan hakijamäärät ovat kasvaneet aiemmasta, kiinnostusta nuorilla alan opintoihin löytyy.
Keravan kahdessa toimipisteessä oli 266 ensisijaista hakijaa 9 eri perustutkintoon. Yhteensä hakijoita oli 1295. Eniten hakijoita oli liiketoiminnan, logistiikan sekä talotekniikan perustutkintoihin.
Mäntsälän kahdessa toimipisteessä oli mahdollista hakea 9 eri perustutkintoon. Hakijoita oli yhteensä 637, joista ensisijaisia 165. Kiinnostavimmat alat olivat sähkö- ja automaatio-, maatalous- sekä rakennusalan perustutkinnot.
Nurmijärvellä oli mahdollista hakea 8 eri perustutkintoon. Hakijoita oli yhteensä 466, joista ensisijaisia 116. Eniten hakijoita oli sähkö- ja automaatioalan sekä liiketoiminnan perustutkintoihin.
Sipoossa oli mahdollista hakea 3 eri perustutkintoon. Hakijoita oli yhteensä 188, joista ensisijaisia 48. Eniten hakijoita oli sähkö- ja automaatioalan perustutkintoon.
Tuusulan kahdessa toimipisteessä oli mahdollista hakea 4 eri perustutkintoon ja hakijoita oli yhteensä 489, joista ensisijaisia 139. Kiinnostavimmat alat olivat media-ala ja kuvallinen ilmaisu sekä hius- ja kauneudenhoito sekä sosiaali- ja terveysalan perustutkinnot.
Kansanopistoissa oppivelvollisille tarjottavaan opistovuoteen oli 6 ensisijaista hakijaa. Yhteensä hakijoita oli 28.
Yhteishaun tulokset julkaistaan 15.6.2023
Keuda lähettää valituille opiskelijoille hyväksymiskirjeet ja vie valittujen opiskelijoiden nimet Keudan verkkosivuille 16.6.2023 mennessä.
Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 29.6.2023.
Opiskelija aloittaa opinnot elokuussa siinä toimipisteessä, johon hänet on hyväksytty opiskelijaksi.
Hakeutumispalvelut Keudan opintoihin
Ammatillisiin koulutuksiin voi hakea ympäri vuoden jatkuvassa haussa. Keudan hakeutumispalvelut auttaa sinua www.keuda.fi osoitteessa Chat Hakijalle -palvelun kautta arkisin klo 9-15 tai sähköpostitse osoitteessa hakeutumispalvelut@keuda.fi sekä puhelimitse numerossa 09 2738 3700.
Lisätietoa
rehtori Anna Mari Leinonen 040-174 4523, annamari.leinonen(at)keuda.fi
vararehtori Arja Koli, 040 174 5362, arja.koli(at)keuda.fi
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti.