Kolumni Keudasta: Turvallisuuspäällikkönä Keudassa

sormenjälki mustalla pohjalla

Keuda

Keudalainen

Yhteisöllinen

Kolumni Keudasta: Turvallisuuspäällikkönä Keudassa

Julkaistu: 22.3.2023

Aloitin 2022 lokakuun puolen välin paikkeilla turvallisuuspäällikön roolissa Keudassa. Tämä on ensimmäinen kerta kun turvallisuuspäällikkö on tässä organisaatiossa täysipäiväinen, ja Keudan kokoluokassa sen täytyy ollakin turvallisuusasioiden laajuuden takia. Yli kymmenen vuoden työkokemus turvallisuusalan eri osa-alueilta ei kuitenkaan ollut valmistanut minua vauhdikkaaseen aloitukseen, jonka sain Keudan turvallisuuspäällikkönä.

Työhaastattelussa minulta kysyttiin mahdollisia heikkouksia turvallisuuden eri osa-alueilta, ja vastasin kyberturvallisuuden sekä työsuojelun olevan aavistuksen tuntemattomia aiheita. Ei ehtinyt kulua kuin viikkoja, kun Keudaan oli jo kohdistunut koko organisaatiota koskettanut kyberhyökkäys, sekä kuukausia kun toimin työsuojelupäällikön sijaisena. Mikä kehittäisikään paremmin kuin suoraan syvään päähän ja hyppy epämukavuusalueille!

Kyberhyökkäyksen myötä opin nopeasti Keudan henkilöstön olevan sekä ystävällistä, joustavaa sekä erittäin muutokseen sopeutuvaa. Organisaatio osoitti muuttuvassa tilanteessa olevansa resilientti, ja kohtasi kriisien avoimesti viestien tilanteesta. Yksi iso oppi kriisistä itselleni oli ymmärtää viestinnän tärkeys, ja ohjeistuksien ytimekäs muotoilu. Onneksi kriisitoimintaryhmässä oli mukana erilaisia osaavia persoonia, ja viestit saatiin muotoiltua informatiivisiksi. Kriisin yhteydessä otettiin pikavauhtia käyttöön Secapp-kriisiviestintäsovellus joka löytyi jo Keudan puhelimista, ja viestit saatiin kulkemaan henkilöstölle.

Työsuojelupäällikön sijaistaminen on tuonut tutuksi työsuojelutoimikunnan toiminnan, sekä itselleni uuden näkökulman turvallisuusasioihin. Sijaistaminen loppuu, kun Keudassa aloittaa huhtikuun alusta työhyvinvoinnin ammattilainen.

Mitä turvallisuuspäällikön työpöydällä on normaalina työpäivänä?

Tällä hetkellä työni keskittyy paljolti turvallisuuden kehittämisprojekteihin. Yhdessä turvallisuuskoulutusyksikön kanssa olemme aloittaneet henkilöturvallisuuden parantamiseen liittyvän uhkatilannekoulutuksen kokoamisen, ja tarkoituksena on kouluttaa koko henkilöstö syksyn aikana. Taustalla tähän ovat lisääntyneet uhkatilanneilmoitukset sekä se, että niistä n. 60% koskee henkilöturvallisuutta. Henkilöstömme käy läpi siis työssään aiempaa enemmän haastavia kohtaamisia erilaisten ihmisten kanssa. Päiviini kuuluukin juuri näiden ilmoitusten läpikäyntiä sekä niihin reagointia.

Secapp-kriisiviestintäsovelluksen käytössä on vielä paljon kehitettävää, ja tällä hetkellä olen kiertänyt Vatu-ryhmiä, joissa olemme harjoitelleet viestien lähettämistä jotta se onnistuu tosi tilanteessa.

Vuoden alusta aloitettiin myös kokoamaan Keuda-tasoista valmiussuunnitelmaa, joka toisi meille selkeitä ohjeita poikkeusolojen varalle. Tämä on osana koko turvallisuusdokumentaation päivitystä johon liittyy turvallisuussuunnitelma, kriisisuunnitelma sekä kriisiviestinnän suunnitelma. Myös riskienhallintaa on tarkoitus kehittää jatkossa kokonaisvaltaisemmaksi kuin tällä hetkellä. Olemme toistaiseksi arvioineet työn riskejä lähinnä työsuojelunäkökulmasta, mutta myös erilaiset esimerkiksi taloudelliset, viestinnälliset sekä mainehaitat on pystyttävä ottamaan huomioon.

Yllämainitut kokonaisuudet ovat vain osa niitä toimenpiteitä joilla, Keudaa kehitetään koko ajan turvallisempaan suuntaan. Työtä meillä on turvallisuuden saralla, mutta yhteistyöllä ja positiivisella asenteella pääsemme varmasti pitkälle.

Aurinkoista ja ennen kaikkea turvallista kevättä!

Ari Vilenius, turvallisuuspäällikkö


mies kesäisellä kadulla

Turvallisuuspäällikkö Ari Vilenius työskentelee kohti turvallisempaa Keudaa.


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti. 

Keuda

Keudalainen

Yhteisöllinen

Jaa sivu