Aika ja mielen hyvinvointi ovat läsnä Keudan Pekka Halosen akatemian Jälki-näyttelyssä

Humanistiset ja taidealat

Keuda

Opiskelijan ääni

Opiskelu

Aika ja mielen hyvinvointi ovat läsnä Keudan Pekka Halosen akatemian Jälki-näyttelyssä

Julkaistu: 26.5.2023

Helsingin Lapinlahden Lähteellä on esillä upea taidenäyttely, jossa on nähtävillä Keudan Pekka Halosen akatemian opiskelijoiden teoksia. Jälki-näyttelyssä liikutaan sekä ajan että mielen hyvinvoinnin teemoissa. Näyttelyn kuvaus kuuluu:

”Rakennumme hiukkasista, jotka liikkuvat hetken tässä maailmassa yhteen liittyneinä. Lopulta tämä rakennelma hajoaa ja hiukkaset jatkavat olemistaan osana muita kokonaisuuksia. Olemme muutakin – muistoja, kokemuksia, perimää, tunteita. Ne määrittävät meitä, tekevät meistä yksilöitä. näistä lähtökohdista jätämme aina maailmaan jälkemme.

Tässä valokuvataiteen näyttelyssä kymmenen valokuvaajaa jättävät oman ihmisyydestä kertovat jälkensä. Mieli ja aika nivoutuvat yhteen pienistä konkreettisista inhimillisyyden palasista.”

Näyttely on toteutettu osana kuvallinen ilmaisu ja havainnointi -tutkinnon osaa. Tämä pitää sisällään kuvien toteuttamista havainnoista eri menetelmillä sekä kolmiulotteisen tuotoksen toteuttamista. Tänä keväänä tutkinnon osaa ovat vetäneet opettajat Christina Holmlund ja Satu Autero.

”Kutsumme tätä myös työkalukurssiksi. Tässä opiskellaan paljon pimiössä kuvan vedostamista analogisin menetelmin. Lisäksi olemme kuvanneet filmille keskikoon kameralla”, Holmlund kertoo.

Tutkinnon osan aikana on käsitelty laajemmin myös aikateemaa. Pohdintaa ja keskustelua on käyty yleisesti ajasta, muistoista sekä omasta aikakäsityksestä. Teeman ympärille opiskelijat alkoivat valmistaa teoksia näyttelyyn, joka on myös osin paikkasidonnainen. Lisäksi näyttely on osa Mental Health Art Week -tapahtumaviikkoa, joka sisältää mielenterveysteemaisia kulttuuri- ja taidetapahtumia kautta maan.

”Monet ovat ottaneet teoksiinsa mielen hyvinvoinnin näkökulmia. Niissä näkyy esimerkiksi luontosuhde, ystävyys sekä mielenterveyden haasteet.”

Luvassa onkin syvällisiä ja moniosaisia teoskokonaisuuksia, joissa näkyy kokeilevia tulostus- ja kuvanvalmistusmenetelmiä.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Jälki-taidenäyttelyn mainos.

Tutkinnon osa avarsi niin tekniikan kuin valokuvataiteen osalta

Opiskelija Kariliis Tuovinen valitsi teoksiinsa mielenterveysaiheen. Hänen teoskokonaisuutensa kantaa nimeä F30-31 ja se käsittelee kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Se koostuu kolmesta teoksesta, joissa näkyy kolme eri vaihetta: mania, hyvä olo ja depressio. Kaksi ensimmäistä teosta on toteutettu samalla tekniikalla eli syanotypialla. Kolmas teos on toteutettu sekatekniikalla. Kaksi ensimmäistä teosta ovatkin fyysisesti stabiileja teoksia, kun taas kahdelle kankaalle valmistettu kolmas teos on liikehtivä.

”Tässä tutkinnon osassa pystyi kokeilemaan laajasta kaikkea. Kokeilin eri tekniikoita tosi paljon”, Kariliis kertoo.

Hän kuvailee tutkinnon osan olleen mieletön kokonaisuus, jossa opettajat ovat olleet tukemassa askel askeleelta. Tuovinen sanoo, ettei hän itse kokenut olleensa taiteilijatyyppiä, mutta opettajien ansiosta hän pääsi eteenpäin.

”En olisi uskonut, että saisin tällaisen teoskokonaisuuden tehtyä. Tämä koulu on ollut ihana, sillä täällä on voinut avata itsensä. Nyt kun olen ottanut pakollisten tutkinnon osien lisäksi myös taidepuolta, koen, että ymmärrän laajemmin kaikkea.”

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Kariliis Tuovinen valitsi teoksiinsa mielenterveysaiheen. Teoksissa on käytetty syanotypiaa ja sekatekniikkaa.

Opiskelijat Emilio Mäkipää ja Roosa Laamanen toteuttivat yhdessä teoskokonaisuuden nimeltä Unnamed. Teokset käsittelevät katutaidetta ja ne on tulostettu alumiinilevyille. Teoksissa on hyödynnetty Mäkipään aiemmin ottamia kuvia. Niissä näkyy Lapinlahden Lähteen Venetsia-rakennuksen katutaidetta ja graffiteja ennen vuonna 2017 toteutettua remonttia.

”Katutaiteessa ja graffiteissa on mielenkiintoisia miettiä ihmisiä niiden takana. Siitä syntyi Unnamed-kokonaisuus. Monet eivät kiinnitä katutaiteeseen ja graffiteihin huomiota, vaan ihmisiltä menee paljon ohi. Halusimme tuoda näkymättömien ihmisten äänet kuuluviin”, Laamanen avaa.

”Yleensä katutaide nähdään töhryinä. Itse kiinnitän niihin paljon huomiota kaduilla. Niissä joku on halunnut kertoa jotain”, Mäkipää sanoo.

”Näissä näkyykin paljon poliittisia ja anarkistisia kannanottoja. Monet ovat hyvin suoraviivaisia”, Laamanen täydentää.

Mäkipää ja Laamanen kuvailevat kuvallinen ilmaisu ja havainnointi -tutkinnon osaa hyvin laajaksi ja monipuoliseksi kokonaisuudeksi, jossa pääsee syventymään valokuvien moniin eri työstötapoihin.

”Parasta oli filmikameralla kuvaaminen ja pimiössä työskentely. Tässä pääsi myös tutustumaan moniin erilaisiin materiaaleihin. Miten esimerkiksi metallissa värit toistuvat niin eri tavalla”, Laamanen toteaa.

Kaksikko on tyytyväinen teoskokonaisuuteensa – ja hyvää palautetta he ovat saaneetkin. Nyt he pohtivat, pitäisikö teosta vielä jatkojalostaa eteenpäin.

Emilio Mäkipää ja Roosa Laamanen toteuttivat teoskokonaisuuden, joka käsittelee katutaidetta.

Jälki
Keudan Pekka Halosen akatemian opiskelijanäyttely
Osasto 5, Lapinlahden Lähde, päärakennus, 1 krs.
Avoinna 30.5.2023 saakka ma-pe klo 11-16 ja la-su klo 12-16.


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti. 

Keuda Boilerikuva 2023

Humanistiset ja taidealat

Keuda

Opiskelijan ääni

Opiskelu

Jaa sivu