Työelämätorstai: KUUMA palvelupolku käynnistyi – tarjolla ratkaisuja monimuotoiseen työelämään
KUUMA palvelupolku
Työelämää varten
Työelämätorstai: KUUMA palvelupolku käynnistyi – tarjolla ratkaisuja monimuotoiseen työelämään
8.6.2023
Julkaistu: 8.6.2023
Kuvassa KUUMA palvelupolku -projektin väkeä kehittämispäivillä. Vasemmalta Anne Öhman, Emmi Vainionpää, Kirsi Rönnberg-Kankkunen, Pirjo Pellikka, Emmi Mäki ja Sari Aarnio. Kuvasta puuttuvat Minna Hykkönen ja Tiina Maja.
Projektipäällikkö Sari Aarnion mukaan KUUMA palvelupolku -projekti tarjoaa työnantajille ratkaisuja osaajapulaan monimuotoisuutta lisäämällä yhdessä yritysvalmentajien kanssa. Työnhakijoille haetaan vastaavasti ratkaisua työllistymiseen tai yrittäjyyteen yhdessä uravalmentajien kanssa. Palveluita muotoillaan ja kehitetään projektissa ketterästi.
”Nyt ei kannata arastella, vaan kannattaa lähteä rohkeasti mukaan. Kehitämme palveluja niin työnhakijoille kuin työnantajille”, projektipäällikkö Sari Aarnio Keudasta kannustaa.
Sari Aarnion mukaan työnantajien kanssa kehitetään uusia keinoja rekrytoida ja perehdyttää osaajia yritykseen ja vastaavasti työnhakijoiden kanssa suunnitellaan henkilökohtaista urapolkua.
Työnantajille tukea osaavan henkilöstön saatavuuteen
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan, Keuda Koulutuspalvelut Oy:n ja Live-säätiön loppukeväällä 2023 käynnistyneessä KUUMA palvelupolku -projektissa halutaan varmistaa yritysten ja työnantajien osaavan henkilöstön saatavuutta ja tukea monimuotoisen työelämän toteutumista. Palveluita kehitetään eri kieli- ja kulttuuritaustaisten ja osatyökykyisten henkilöiden rekrytoinnin tueksi.
”Yritysvalmentajat toimivat sillanrakentajina työnantajien osaamistarpeita kartoittaen”, yritysvalmentaja Pirjo Pellikka Live-säätiöstä kertoo.
Työnantajien rekrytoinnin tueksi projektissa kontaktoidaan sopivia työnhakijoita ja perehdytetään heitä työtehtäviin. Lisäksi projektissa valmennetaan työyhteisöjä monikulttuurisuuden ja -muotoisuuden kysymyksissä. Myös täsmäkoulutusta on mahdollista räätälöidä yrityksen tarpeiden mukaan.
”Keinoina meillä ovat esimerkiksi työnmuotoilu ja mentorointivalmennus. Työn muotoilun avulla työtä ja työympäristöä voidaan mahdollisuuksien puitteissa muokata työnhakijalle sopivaksi vahvuudet ja mahdolliset rajoitteet huomioiden. Mentorointivalmennuksessa tuemme mentoreita kehittämään valmentajan osaamistaan”, yritysvalmentaja Kirsi Rönnberg-Kankkunen Keuda Koulutuspalvelut Oy:stä jatkaa.
Uravalmentajat työnhakijan tukena
Projektissa uravalmentajana toimivan Emmi Vainionpään mukaan myös uravalmentajat rakentavat yhteyksiä ja ohjaavat työnhakija-asiakkaita palkkatyön saamisessa, oman yrityksen perustamiseen liittyvissä kysymyksissä tai koulutukseen ohjaamisessa.
Välineitä ovat hänen mukaansa tuki työnhaussa ja alanvaihdossa tai koulutusmahdollisuuksien selvittämisessä ja koulutukseen hakeutumisessa. Lisäksi tuemme työnhakijaa matkalla kohti yrittäjyyttä.
”Keskustelu uravalmentajan tai toisten työnhakijoiden kanssa ryhmävalmennuksessa voi auttaa suuntaamaan ajatuksia tulevaisuuteen”, Vainionpää toteaa.
Palveluita muotoillaan ja kehitetään ketterästi
Hankkeessa kehitetään osaltaan myös alueellista tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelua vastaamaan työnantajien ja työntekijöiden tarpeita.
”Tässä vaiheessa olemme ketteriä kehittämään ja muotoilemaan palveluita yhdessä työnantajien ja yritysten kanssa. Tervetuloa keskustelemaan! Meihin voi olla rohkeasti yhteydessä”, Sari Aarnio hymyilee.
Lue lisää
Ratkaisuja monimuotoiseen työelämään
KUUMA palvelupolku on Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan, Keuda Koulutuspalvelut Oy:n ja Live-säätiön yhteishanke, jota osarahoittaa Euroopan Sosiaalirahasto ajalla 3/2023 – 2/2025. Hankkeen toiminta-alue Uudellamaalla keskittyy erityisesti KUUMA-seudun alueelle. KUUMA-seudun kunnat ovat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti.
Kuva: Sari Aarnio
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti.