Kolumni Keudasta: Tekoälyn hyödyntäminen Keudassa – rohkeus ja uteliaisuus etunenässä!
Digitaalinen
Keuda
Keudalainen
Uncategorized
Kolumni Keudasta: Tekoälyn hyödyntäminen Keudassa – rohkeus ja uteliaisuus etunenässä!
23.8.2023
Julkaistu: 23.8.2023
Tekoäly, tai kuten sitä toisinaan kutsutaan myös tukiälyksi, on viime vuosina ollut keskeisessä roolissa koulutuksessa. Se on myös noussut globaalisti yhdeksi kuumista puheenaiheista. Tukiälyn tarjoamat edut ovat ilmeiset, mutta niiden hyödyntäminen vaatii teknistä tietämystä sekä rohkeutta, uteliaisuutta sekä ennakkoluulottomuutta.
Keudassa olemme omaksuneet tämän lähestymistavan, kannustaen henkilöstöämme ennakkoluulottomaan ja rohkeaan ideoiden tutkimiseen tukiälyn parissa.
Teknologian ja ihmisen yhteistyö tulevaisuuden työelämässä
Teknologia on tuonut mukanaan monia mahdollisuuksia, mutta se ei yksinään ole ratkaisu kaikkiin ongelmiimme, olivatpa ne yhteiskunnallisia, ympäristöllisiä tai muita. Sen sijaan teknologian ja ihmisen yhteistyöllä on potentiaalia ylittää perinteiset rajoitteemme ja hyödyntää molempien vahvuuksia.
Monet työtehtävät tulevat muuttumaan teknologisen kehityksen myötä.
Tämä ei tarkoita, että ihmisten työnteon tarve häviäisi, mutta se muuttaa työn luonnetta ja vaatimuksia.
Koulutuksen järjestäjien ja koko yhteiskunnan on tärkeää olla avoimia muutoksille ja valmistautua tulevaisuuteen, jossa työtehtävien luonne on erilainen kuin nyt.
Tulevaisuuden haasteena on miettiä, millainen suhde ihmisen ja teknologian välillä tulee olemaan. Teknologian ei tulisi olla itseisarvo, vaan sen tulisi palvella ihmistä ja tukea hyvinvointia, kestävyyttä ja yhdenvertaisuutta. Tukiälyn etiikka nousee tässä keskiöön: miten varmistamme, että teknologia tukee ihmisen hyvinvointia ja ei aiheuta uusia ongelmia tai riippuvuuksia?
Lähestymällä tulevaisuutta näkökulmasta, jossa ihmisen ja teknologian välinen kumppanuus korostuu, voimme rakentaa tehokkaampaa ja kestävämpää tulevaisuutta. Tavoitteena tulisi olla ihmisen luovuuden ja mahdollisuuksien lisääntyminen, paremman elämän, rauhan ja globaalin yhteistyön edistäminen.
Vaikka teknologia tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia, sen ja ihmisen välinen yhteistyö on avain menestykseen. Teknologinen kehitys muuttaa työn luonnetta ja meidän tehtävämme on mukautua tähän muutokseen.
Tavoitteena tulisi olla ihmisen luovuuden ja mahdollisuuksien lisääntyminen, paremman elämän, rauhan ja globaalin yhteistyön edistäminen.
Tukiälyn hyödyt ja mahdollisuudet Keudassa
Tukiäly ei ole vain tekninen innovaatio; se on arkeen soveltuva työkalu, joka voi rikastuttaa niin oppimiskokemusta kuin päivittäistä työskentelyä. Kuten rehtori Anna Mari Leinonen mainitsi syyskauden aloituksessaan, tukiälyn käyttöönottoon tarjotaan Keudassa työkaluja ja perehdytystä. Kenenkään ei tarvitse pohdiskella vielä melko uutta asiaa yksin, vaan kokeilla yhteisöllisesti yhdessä. Digitiimin myötä tarjoamme myös resursseja ja perehdytystä tukiälyn hyödyntämiseen, jotta kukaan ei jää yksin tämän uuden mahdollisuuden edessä.
Lainaus Keudan tukiälylinjauksesta:
”Haluamme tarjota opiskelijoillemme parhaimmat tavat oppia ammattitaitoja. Tukiäly rikastuttaa oppimiskokemusta ja sen vaikutus koulutusalalla kasvaa jatkuvasti.”
Keudan markkinointi- ja viestintätiimi on muun muassa integroinut tukiälyn useisiin eri toimintoihinsa, kuten tiedotepohjien automatisointiin, sisällön rikastuttamiseen, oikeinkirjoituksen ja käännöstekstien tarkistamiseen ja jopa realististen valokuvien luomiseen.
Miten tästä eteenpäin?
Tukiälyn mahdollisuudet ovat valtavat koulutusalalla, mutta sen hyödyntäminen vaatii meiltä avoimuutta, rohkeutta ja uteliaisuutta. Keudassa nämä arvot ovat keskiössä, ja siellä uskotaan vahvasti siihen, että tukiälyn avulla voimme luoda parempaa koulutusta ja parempaa tulevaisuutta kaikille. Osaltamme haluamme myös varmistaa, että Keuda pysyy teknologisen innovoinnin eturintamassa ja palvelee yhteisöään parhaalla mahdollisella tavalla.
Tekstin kirjoittajina toimivat digitiimin vetäjä ja toimialapäällikkö Heikki Virtala, verkkopedagogiikan kehittäjä Kari Honkonen, viestintä- ja markkinointipäällikkö Hanna Nyrönen sekä Chat-GPT-tukiäly.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti.